Atletisme

Tadesse Abraham, coronat a l’Arc de Triomf

Atletisme. El fondista suís, de 41 anys, rebaixa en 5 segons (2h05:01) la plusmarca de la Zurich Marató de Barcelona en l’estrena del nou circuit

El suís Tadesse Abraham, un exrefugiat eritreu de 41 anys, va tenir l’honor d’estrenar el nou circuit de la 45a Zurich Marató de Barcelona per la porta gran, arribant vencedor sota l’Arc de Triomf amb un nou rècord de la prova: 2h05:01. D’una tacada, Abraham va rebaixar la plusmarca de la marató barcelonina (2h05:06) i la de Suïssa (2h05:10), que havia aconseguit ell mateix l’any passat a Berlín. Només li va faltar trencar la barrera de les 2h05, un repte que quedarà per a pròximes edicions. Ahir fins a 20.000 corredors es van aplegar darrere la nova línia de sortida, situada al passeig de Gràcia.

En categoria femenina, l’etíop Degitu Azimeraw també va flirtejar amb el rècord, però va arribar a meta amb un registre de 2h19:52 i li van acabar sobrant 8 segons per superar la plusmarca de l’any passat (2h19:44). En tot cas, és la millor marca d’Azimeraw des que va ser segona en la marató de Londres el 2021 (2h17:58) abans de fer una pausa per ser mare. La corredora etíop anava a temps de rècord al pas per la mitja marató (1h09:53), però en el tram final va perdre pistonada. Tadesse Abraham, en canvi, va passar per l’equador de la prova en 1h02:47, un pèl per sobre del temps que tenien establert les llebres (1h02:30), però va fer la segona part de la cursa més ràpida. A partir del quilòmetre 36 va accelerar el ritme i als 40 ja anava tot sol a la recerca de la victòria i la plusmarca.

Bossy i Tipan, campions

Un dels grans animadors de la primera meitat de la prova va ser el fondista de Cànoves i Samalús Artur Bossy, que pretenia aconseguir la mínima per a l’europeu en mitja marató i va aprofitar el ritme del grup capdavanter per obtenir el seu propòsit. El corredor vallesà, entremig de la munió d’africans, provocava una estampa insòlita, i poc abans del pas de la mitja va forçar la gambada per cobrir el parcial en primer lloc amb 1h02:41 (la mínima era 1h03:15). Perquè la marca tingués validesa havia de cobrir la totalitat dels 42,195 km. Lògicament, va aixecar el peu de l’accelerador, però va ser capaç d’arribar a meta en novè lloc, en 2h19:11, i com a nou campió català de la distància. El títol femení va ser per a Jessica Tipan (CE Penedès), amb 2h48:21.