Més esport

Correu, que l'any s'acaba

Les curses de Sant Silvestre es consoliden com a cita obligada de l'atletisme popular

A Catalunya es disputen més de 40 proves, amb més atletes cada any

A Barcelona, la cursa dels Nassos ja va tancar inscripcions
El vessant lúdic
té molt protagonisme en les Sant Silvestres

És la festa grossa de l'atletisme popular, la cita que cap persona que habitualment corre es vol perdre. I fins i tot una bona oportunitat per començar a fer-ho o recuperar-ne l'hàbit. Les curses de Sant Silvestre són, a petita escala, una de les mostres de la revifalla que ha viscut els últims anys l'atletisme popular. El temps que triguen a exhaurir-se les places en grans cites com ara maratons, mitges maratons i curses de muntanya en són la mostra a més gran escala. Però és que la de Sant Silvestre té el valor afegit que es tracta de l'última de l'any, que falten poques hores per tancar l'exercici i que qualsevol persona que estigui més o menys preparada pot acabar-la, perquè en la majoria dels casos les distàncies són del tot assequibles –de les que es fan al nostre territori només n'hi ha una que superi els 10 quilòmetres, i normalment les distàncies s'acosten més als 5.000 que als 10.000 metres.

Córrer al costat d'atletes de primer nivell és un altre dels valors afegits a la cursa de Sant Silvestre i que segurament no es produeix en tanta quantitat en la resta de curses del calendari de l'atletisme popular.

1924, São Paulo

La localitat brasilera de São Paulo va ser la primera a organitzar una cursa de Sant Silvestre, el 1924. De fet, el seu naixement s'explica mitjançant la voluntat dels seus creadors d'ajuntar l'activitat lúdica i l'esportiva, agafant com a referència la tradició francesa de córrer de nit amb torxes. I des d'aleshores la tradició es va estendre arreu, fins al punt que està plenament consolidada en el calendari atlètic mundial; amb Berlín, Londres i París com les capitals més emblemàtiques.

Cursa dels Nassos

A Catalunya, la cursa de Sant Silvestre més consolidada és la cursa dels Nassos, a Barcelona –en l'àmbit estatal ho és la San Silvestre Vallecana, amb 35.000 participants–, que aquest dilluns va tancar les inscripcions un cop va arribar al límit dels 10.000. La seva nomenclatura respon al personatge de l'imaginari col·lectiu que tenia tants nassos com dies quedaven a l'any.

Per triar i remenar

La quarantena de curses de Sant Silvestre que es fan a Catalunya ofereixen un ventall prou ampli perquè ningú es pugui quedar sense córrer. En primer lloc, totes les curses ofereixen recorreguts encara més reduïts destinats a les categories infantils i de promoció. A més, i amb l'extensió i acceptació de l'atletisme popular les modalitats de curses de muntanya (trail running) també han guanyat molts adeptes, una modalitat que també té cabuda en algunes de les curses del calendari de Sant Silvestre.

En altres casos, la mateixa organització també ofereix premis a la millor disfressa, un vessant lúdic que també té més protagonisme en les Sant Silvestres que en la resta de proves del calendari. I per si tots aquests ingredients no fessin prou atractiva la prova ni oferissin un ventall prou ampli, els últims anys han proliferat també les curses de Sant Silvestre que no es corren el dia 31, sinó abans. És el cas, per exemple, de la Sant Silvestre Riudellotenca, que aquest any arriba a les 13 edicions. És clar que també en un passat més recent la gran protagonista de les Sant Silvestres ha estat la que organitzava el club La Sansi de Josep Lluís Blanco a Lloret de Mar, i que aquest any es trasllada a Viladecans després que l'Ajuntament de la localitat de la Costa Brava no li permetés seguir-la organitzant i en fes una altra el dia 31 al matí i amb la nomenclatura de Cursa de Nadal Sant Silvestre Popular Lloretenca. I l'última ciutat a apuntar-se a la Sant Silvestre és Sabadell. La localitat vallesana va presentar aquesta setmana la seva prova, que ja té 1.000 atletes inscrits. En aquest cas, la cursa també disposa d'una figura que li dóna suport, Miguel Quesada. El migfondista natural de Sabadell, que serà cap de cartell juntament amb Reyes Estévez, s'uneix a la nòmina d'atletes que cedeixen la seva imatge i experiència a una Sant Silvestre, tal com fa aquest any per primer cop a Lloret de Mar l'obstaculista Àngel Mullera.

La qüestió és córrer per Sant Silvestre.

La Sansi 5, de Josep Lluís Blanco, demà a Viladecans

Viladecans acull demà al matí la primera de les més de 40 curses Sant Silvestre que es faran a Catalunya, el gruix de les quals es disputaran el dia 31 de desembre. Es tracta de la cinquena edició de “la Sansi”, la cursa que Josep Lluís Blanco ha hagut d'ubicar a Viladecans un cop no ha pogut mantenir la seu Lloret de Mar, la seva població natal i de la qual n'és fill predilecte. I és que la cursa que organitza el medallista europeu en la prova dels 3000 obstacles havia arribat a ser la tercera amb més participació a nivell estatal en només quatre edicions, en un èxit a nivell d'organització que s'explicava per la presència d'atletes de primer nivell –contactats pel mateix Blanco–, la qualitat dels obsequis per a tots els participants i la possibilitat d'endur-se premis molt suculents per als guanyadors dels sortejos que s'hi feien. El club “la Sansi”, que des de l'any passat també es fa càrrec de l'organització de la Sant Silvestre del Masnou –és la més antiga de Catalunya, i aquest any arriba a la 32a edició, amb més del doble de participants que fa dos anys- ofereix també el “Gran Premi la Sansi” per a tots aquells atletes que s'inscriguin –ja superaven els 3.000- a les curses de Viladecans i d'El Masnou, ampliant d'aquesta manera la possibilitat d'endur-se encara més premis i obsequis dels patrocinadors. Els 4.000 dorsals ja es van esgotar abans d'ahir, i les dues proves comptaran amb una gran participació, per convertir-se en les més multitudinàries per darrera de la de Barcelona. La de Viladecans es farà en un circuit d'un quilòmetre, al qual els participants hauran de fer cinc voltes i s'enduran un lot d'obsequis de vuit quilos. Un cop més, Blanco ha reunit un bon grapat d'estrelles de l'atletisme per donar-li més rellevància.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)