Aitor Ariño, un avançat del planter blaugrana
Handbol. El cos tècnic del Barça confia que d'aquí a uns anys altres jugadors puguin seguir les passes de l'extrem per fer el salt al primer equip
Aitor Ariño, de 20 anys, és l'exemple més evident del treball amb el planter del Barça aquestes últimes temporades. L'extrem, a cavall del primer i el segon equip, es va guanyar la confiança de Valero Rivera i ha estat un dels privilegiats que va tocar el cim en la final del mundial del Sant Jordi. La trajectòria del jugador barceloní, però, ha estat fins a cert punt excepcional. “Als 16 anys, encara com a juvenil de primer any, ja jugava en el segon equip. Sempre ha anat unes quantes passes davant dels altres. També és cert que juga en una posició que des del punt de vista antropomètric el físic no condiciona tant”, explica Toni Gerona, el seu entrenador en l'equip de divisió de plata. I Xavi Pascual, el tècnic del Barça Intersport, incideix: “És un jugador una mica especial. En certa manera, s'ha saltat una etapa en la fase de formació que sí que han tingut o estan tenint altres jugadors que han anat cedits a altres equips per disposar de més minuts.”
Jugadors cedits
Un altre dels valors a l'alça del planter blaugrana és el porter Gonzalo Pérez de Vargas, que està fent una magnífica temporada a les files del Fraikin Granollers, en el qual juga en condició de cedit. El jugador nascut a Toledo va fer tota la preparació del mundial com a tercer porter de la selecció espanyola, i està cridat a ser un dels defensors de la futura porteria del Barça quan no hi hagi algun dels dos referents del moment, Daniel Saric i Arpad Sterbik. També juguen com a cedits el porter Rodrigo Corrales, a l'Osca, i el lateral Carlos Molina, al Saragossa. En aquest sentit, Pascual comenta: “Som conscients que hi ha una sèrie de jugadors que poden estar al primer equip, però que estan cedits i estan rendint molt darrerament. Dels quaranta de la preselecció de Valero, per exemple, n'hi ha més d'un i espero que d'aquí a uns anys puguin tornar aquí.”
La feina a la residència Blume
Els jugadors amb més potencial de la base, d'entre 15 i 19 anys, fan un treball específic a la residència Blume, depenent de la secretaria general de l'Esport, per poder incidir en les característiques que reclama el primer equip. Sota la coordinació de Toni Gerona, assumeixen la càrrega de treball físic, però, sobretot, de tecnificació individual. “S'entrenen els cinc dies de la setmana, de 2/4 de 8 a les 9 del matí. Els dilluns, els dimecres i els divendres fan treball físic per millorar tant la força com la resistència, mentre que els dimarts i els dijous ens dediquem a la tècnica, amb pilota”, explica Gerona. I afegeix: “En funció de les seves característiques, insistim en què ha de millorar per poder arribar al primer equip. Si, per exemple, fa més de dos metres treballarem els llançaments, i no cal que entreni tant les fintes que sí que necessitaria un extrem.” Un cop acabat l'entrenament, esmorzen i se'n van a estudiar al mateix institut de la residència Blume o a la universitat, si és el cas. Després a la tarda cadascú ja s'entrena al seu equip corresponent, ja sigui al cadet, el juvenil o el sènior B.