Trial

Llegendes vives a Barcelona

Motor. Bou aspira al 15è triomf al Sant Jordi, que encarrilaria un nou títol mundial d’X-Trial, i Raga, que avui fa 40 anys, arriba a les 20 participacions en la prova ‘indoor’ de la capital catalana

El trial indoor de Barcelona, el bressol de l’especialitat, arriba diumenge (17 h) a la 45a edició amb l’espectacle assegurat al Palau Sant Jordi i un nou duel a l’horitzó entre Toni Bou (Montesa) i Adam Raga (TRRS), dues llegendes vives de la modalitat. El de Piera, 30 vegades campió del món, és el pilot amb més victòries a Barcelona, amb 14, mentre que el d’Ulldecona, que avui fa 40 anys, és el que més vegades hi ha participat, amb 20, i sis triomfs al seu palmarès. Uns registres només a l’abast dels escollits.

Superat l’equador del campionat, els dos catalans comanden la classificació del mundial d’X-Trial, amb Bou, intractable amb tres victòries en tres proves (65 punts), i Raga, en segon lloc (42). A més distància, hi figuren l’italià Matteo Grattarola (Beta, 27), el basc Jaime Busto (Vertigo, 22) i el britànic Toby Martin (TRRS, 17). Tots cinc seran al Sant Jordi, juntament amb el francès Benoit Bincaz (Gas Gas, 10); el gallec Gabriel Marcelli (Montesa, 16), company d’equip de Bou en el Repsol Honda, i el noruec Sondre Haga (Beta, 9). La voluntat per internacionalitzar el campionat del nou promotor farà que no hi hagi cap més català en la llista de participants. Bou, en tot cas, destaca la gran connexió que hi ha hagut sempre amb els aficionats: “El públic que assisteix a la prova de Barcelona és el més entès del campionat i sempre hi ha molta pressió per a nosaltres. És molt especial perquè des de petits hem vingut a seguir la competició i després hi hem participat un munt de vegades. Tothom vol aconseguir la victòria i marcar diferències.”

Tant Bou com Raga valoren positivament que el campionat hagi recuperat l’esquema de competició més tradicional de trial indoor amb dues voltes classificatòries de cinc zones cadascuna i un final a sis zones. “Ja fa temps que reclamaven aquests canvis i suposo que al nou promotor l’ha motivat que els pilots ho demanéssim. L’altre format no beneficiava el nostre esport. Des del meu punt de vista, estava fet per gent que potser no entenia ben bé de trial i buscava purament l’espectacle, que passessin coses”, remarca Raga. Després de Barcelona, el mundial d’X-Trial s’aturarà fins a l’octubre, en què es disputaran les dues últimes proves. Del juny al setembre es faran les 10 proves del mundial a l’aire lliure.

Torna el Women’s Trophy

Si Barcelona va ser pionera amb el primer trial indoor el 1978, també ho va ser amb la inclusió de la prova femenina, que es va disputar per primer cop el novembre de l’any passat amb la Women’s Trophy. Una experiència que es tornarà a repetir diumenge amb la britànica Emma Bristow (Sherco), set vegades campiona del món, i la catalana Berta Abellán (Scorpa) com a caps de cartell. “És de les millors experiències que he viscut mai, però també és veritat que mai havia passat tants nervis, però en sentit positiu. Es nota molt la pressió perquè nosaltres estem zero acostumades a competir amb públic. Espero saber gestionar millor els nervis i gaudir-ho encara més”, assegura Abellán, segona l’any passat rere la britànica. Completen la nòmina de participants la madrilenya Sandra Gómez (TRRS), la francesa Naomi Monnier (Beta) i la italiana Andrea Sofia Rabino (Beta).

Jordi Castells, director del trial indoor de Barcelona, va posar sobre la taula que el pròxim gran repte a la capital catalana podria ser organitzar la primera prova amb motos elèctriques. Queda dit. A l’acte de presentació, també hi van assistir el regidor d’Esports, David Escudé, i el director general d’RPM, Christian Llorens.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)