MotoGP

Austin és terra catalana

MotoGP. El GP de les Amèriques va entrar en el mundial l’any 2013, s’ha disputat deu vegades i Marc Márquez l’ha guanyat set cops i Àlex Rins dos. Bastianini és el que posseeix l’altre triomf

El GP de les Amèriques que es disputa aquest cap de setmana al circuit d’Austin, a Texas, va entrar en el mundial l’any 2013, i ja se n’han portat a terme deu edicions, amb nou victòries de pilots catalans: set de Marc Márquez i dues d’Àlex Rins. Aquest serà el tercer gran premi de la temporada 2024 i una bona ocasió perquè algun pilot català torni a lluitar pel podi i fins i tot la victòria. El Circuit of the Americas està situat a Austin i té un recorregut llarg de 5 km i 513 m, amb vint revolts, nou a la dreta i onze a esquerra. És molt variat i destaca per la llarga pujada amb un desnivell de 41 m després de la recta principal.

En els deu grans premis disputats fins ara a Austin, Marc Márquez ha aconseguit la victòria set vegades, les sis primeres de manera consecutiva, del 2013 al 2018. L’any 2019 va caure en la vuitena volta quan liderava la cursa i aquella edició va veure el primer triomf d’Àlex Rins en MotoGP, i ho va fer pilotant la Suzuki. L’any 2020 es va cancel·lar a causa de la pandèmia, i quan el GP de les Amèriques va tornar al mundial, l’any 2021, va tornar a guanyar Marc Márquez. Enea Bastianini és l’únic pilot no català que hi ha aconseguit la victòria en MotoGP: ho va fer el 2022, amb Àlex Rins en el segon lloc. El pilot barceloní va tornar al lloc més alt del podi, el seu segon triomf a Austin, l’any passat, en l’únic bon resultat d’Honda. El doble campió mundial Francesco Bagnaia va guanyar l’única cursa a l’esprint que s’ha disputat fins ara, l’any 2023, i va tenir just al seu darrere, en el segon lloc, Àlex Rins.

A part de les nou victòries catalanes en MotoGP en deu GP de les Amèriques, els pilots catalans també han estat habituals al podi, amb quatre segons llocs i un tercer, més tres quarts llocs. Dani Pedrosa va acompanyar tres cops Marc Márquez en el podi, amb dos segons llocs i un tercer; i Àlex Rins i Maverick Viñales van ser una vegada segons.

Marc, amb la Ducati

El GP de les Amèriques és la tercera prova del mundial 2024 i tothom està esperant a veure què és capaç de fer Marc Márquez sobre una Ducati en un dels seus circuits favorits. El vuit vegades campió mundial fa respecte als seus rivals i el mateix Enea Bastianini, l’únic no català que ha guanyat una cursa de gran premi a Austin, ja ha dit que hauran de vigilar el cerverí perquè és molt ràpid en aquest circuit. Marc Márquez ha demostrat que és capaç de lluitar amb els de davant en els dos primers grans premis, i va ser cinquè en l’esprint i quart en la cursa de gran premi a Qatar, i a Portugal va ser segon en l’esprint i va caure en la cursa llarga quan lluitava pel cinquè lloc, va tornar a la pista i va acabar setzè.

En aquest inici de la temporada, Maverick Viñales va guanyar la cursa a l’esprint a Portugal, al davant del cerverí, i els millors resultats dels catalans en la cursa de gran premi van ser el quart de Marc Márquez a Qatar i un sisè del seu germà Àlex en la mateixa prova. Aleix Espargaró acumula dos vuitens llocs, Maverick Viñales té una desena plaça a Qatar i Àlex Rins, un tretzè lloc a Portugal amb la seva nova Yamaha.

GP DE LES AMÈRIQUES
MotoGP
2013 1r - Marc Márquez 2n - Dani Pedrosa
2014 1r - Marc Márquez
2n - Dani Pedrosa
2015 1r - Marc Márquez
2016 1r - Marc Márquez
2017 1r - Marc Márquez
3r Dani Pedrosa
2018 1r - Marc Márquez 2n - Maverick Viñales
2019 1r - Àlex Rins
2020 Es cancel·la per la covid-19
2021 1r - Marc Márquez
2022 1r - Enea Bastianini 2n - Àlex Rins
2023 1r - Àlex Rins
2023 (esprint) 1r - Francesco Bagnaia 2n - Àlex Rins
Moto2
2013 2n - Tito Rabat
2014 1r - Maverick Viñales 2n - Tito Rabat
2015 3r - Àlex Rins
2016 1r - Àlex Rins
2018 2n - Àlex Márquez
Moto3
2013 1r - Àlex Rins 2n - Maverick Viñales
2023 3r - Xavier Artigas
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)