Opinió

Sucursals

És insultant. No volen federacions catalanes. Volen sucursals

A cada bugada perdem un llençol, també en matèria esportiva. Un cop conegut el text provisional pel qual el govern espanyol pretén imposar una llicència esportiva única a tot l'Estat, podem constatar que la proposta és molt pitjor del que havíem imaginat. És insultant. Un atac frontal a les competències de les federacions esportives catalanes i una presa de pèl en tota regla. No solament volen despullar-les de les seves atribucions, sinó que, a més, pretenen que facin la feina d'expedir les llicències i que paguin, sí, que paguin, a la seva homòloga espanyola. No volen federacions catalanes. Volen sucursals, és a dir, establiments que depenen d'un altre, principal o originari, que és considerat la case mare, en definició de diccionari. En diuen racionalització i és recentralització pura i dura. Una nova LOAPA esportiva, com van fer notar molt encertadament la Plataforma Pro Seleccions Esportives i la sectorial d'esportistes de l'Assemblea Nacional Catalana.

No es pot llegir d'altra manera. El text comença així: “Para la participación en cualquier competición deportiva oficial, de carácter autonómico o estatal, será preciso estar en posesión de una licencia deportiva, que será expedida con carácter único por las federaciones deportivas de carácter autonómico que estén integradas en la correspondiente federación estatal, según las condiciones i requisitos que se establecerán reglamentariamente i que en todo caso deberá contemplar una compensación suficiente a las federaciones estatales por las competencias que tienen atribuidas, en los términos que se establezcan reglamentariamente. Dicha aportación será aprobada por la Asamblea General de la federación estatal.” Posats a simplificar, haurien pogut fer un esforç de síntesi en el redactat, però en tot cas, només amb aquest paràgraf queda ben clara quina és la intenció de la proposta, perfectament d'acord amb l'esperit de les que ha anat fent, en altres àmbits, la Comissió per la Reforma de les Administracions Públiques, creada pel govern de Rajoy l'octubre de l'any passat. Es fa ben explícit, en aquestes quatre ratlles, així com en altres passatges del text, que volen unes federacions catalanes encara més sotmeses als òrgans de decisió de les espanyoles, en què la representació de l'esport català està molt per sota del seu pes real en el con junt de l'Estat.

Es tracta d'anar passant el ribot a les competències exclusives de la Generalitat, com a reacció a la demanda del referèndum d'autodeterminació de Catalunya. I d'espanyolitzar, que ja ho va dir en seu parlamentària José Ignacio Wert, el màxim responsable polític de l'esport espanyol, per defensar-se dels atacs rebuts arran de la nefasta nova llei d'Educació. És, també, un argument més perquè moderats, en l'accepció vanguardista del terme, i defensors de la tercera via, analitzin el pa que s'hi dóna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)