Seleccions

Un retorn esperat

Fontajau serà l’escenari avui (21 h) del primer partit d’una selecció catalana absoluta en sis anys

El combinat femení s’enfrontarà a Montenegro, dirigida per Roberto Íñiguez

No és cap partit oficial, però qualsevol aspiració d’arribar a disputar-ne algun dia requereix certs passos previs. I el primer era recuperar del bagul les seleccions catalanes absolutes. Feia sis anys –des del 20 de maig del 2012– que havien desaparegut totalment del mapa. De fet, l’últim compromís va ser força descafeïnat i amb escàs ressò, la disputa de la copa de les Nacions femenina. Per no parlar ja de la masculina, que és invisible des del 2010.

Enguany, el fet que el mundial es jugués al setembre hi ha ajudat, però la federació catalana ha fet tots els possibles perquè es pogués disputar un amistós amb cara i ulls. De fet, ja fa setmanes que estava lligat, però la conjuntura política actual va fer que s’anés amb molta cautela i no es va anunciar oficialment fins a principi de maig. El partit suposa l’acte central de la capitalitat del bàsquet femení 2018, de Girona.

Equip de nivell

Al país, hi ha jugadores de molta qualitat. Així, els últims èxits d’Espanya no es podrien explicar sense la incidència catalana. Avui, no totes les primeres espases trepitjaran el parquet de Fontajau. Per exemple, no hi seran Marta Xargay, Anna Cruz, Sílvia Domínguez i Laia Palau, per diferents raons. La darrera, el flamant fitxatge de l’Spar Citylift Girona, tot just va acabar ahir la temporada. El seu equip, el Bourges, va resoldre per la via ràpida la final de lliga francesa (3-0) a la pista del Tarba i no tenia temps per venir.

Amb tot, l’equip fa molta patxoca i, curiosament, disposarà de tres peces que van jugar l’últim partit de la selecció, disputat a la localitat gallega de Noia, fa sis anys. Es tracta de Núria Martínez, Luci Pascua i Georgina Bahí. Al seu costat, un grup consolidat, de present, però també de futur. L’Spar Citylift Girona és l’equip que hi té més representants (tres).

El rival de Catalunya no és cap selecció top –ocupa el lloc 23 en el rànquing FIBA–, però va disputar l’últim europeu (16è). Montenegro arriba amb el tècnic, Roberto Íñiguez, com l’al·licient principal. I és que el vitorià era l’entrenador de l’Uni quan va alçar el curs 2014/15 l’únic títol de Lliga Femenina de tota la seva història. L’equip balcànic es planta a Girona sense cap de les seves puntals en l’última cita continental, com la nacionalitzada Angelica Robinson (Avenida) o la veterana Jelena Skerovic, i amb un equip molt jove.

Les àrbitres encarregades de xiular són Yasmina Alcaraz, Eva Areste i Sandra Sánchez.

EL PASSAT

Núria Martínez, Luci Pascua i Georgina Bahí, les que repeteixen del darrer partit de la selecció
*Copa de les Nacions 2012
Galícia - Catalunya 46-75 (20-5-2012)
Catalunya - País Basc 74-54 (19-5-2012)
*Copa de les Nacions 2011
País Basc - Catalunya 48-55 (15-5-2011)
Catalunya - Galícia 78-58 (14-5-2011)
*Copa de les Nacions 2010
Catalunya - Galícia 76-52 (3-5-2010)
Catalunya - Lituània 79-52 (22-5-2010)
*Copa de les Nacions 2009
Catalunya - País Basc 56-61 (23-5-2009)
Catalunya - Galícia 63-50 (22-5-2009)
*Copa de les Nacions 2008
Catalunya - Portugal 75-50 (17-5-2008)
Catalunya - Galícia 66-51 (16-5-2008)
*Amistós Catalunya - Cuba 68-78 (30-6-2005)
*Amistós Catalunya - Lituània 84-94 (21-6-2004)
*Amistós Catalunya - Croàcia 76-62 (27-6-2002)

EL RIVAL

L’equip balcànic és 23è en el rànquing de la FIBA i va ocupar el setzè lloc en el passat europeu

La televisió i el ritme de venda d’entrades

La Xarxa –situada en el canal 159 de Movistar+, i per internet al web laxarxa.cat– serà l’encarregada d’oferir el partit en directe. Suposa la prolongació de l’acord que sosté durant tota la temporada amb la federació catalana i que li permet oferir cada setmana un partit de copa Catalunya. Per la seva part, Televisió de Catalunya ha optat per fer-lo en diferit l’endemà al vespre per Esport 3 (21.20 h), i coincidint amb l’emissió de la final de la Champions League de futbol, que s’inicia poc abans (20.45 h). Un dia i un horari gens propici.

L’objectiu de la FCBQ és cobrir les 4.200 localitats que s’han habilitat a Fontajau per a l’enfrontament. A mitjan setmana, ja s’havia superat la mitja entrada, i es confia a acabar de fer el ple. Encara hi ha entrades disponibles, que es poden adquirir a un preu de 8 euros la localitat general, amb descomptes amb transport inclòs des de Barcelona, Lleida i Tarragona, amb l’opció d’anada i tornada o només d’anada.

Més enllà del partit

L’enfrontament començarà a les nou del vespre, però una hora i mitja abans ja s’obriran les portes de Fontajau. A les vuit, està previst que la selecció es faci una foto de família amb totes les jugadores gironines que ho hagin demanat a través dels seus clubs, en una activitat també emmarcada en la capitalitat del bàsquet femení 2018. A més, a mitja part, es farà un homenatge a les diferents seleccions de formació (cadets, infantils i minis), femenines i masculines, per la seva participació en els campionats d’Espanya. Tot això, complementat amb diversos sortejos i concursos que es faran durant l’enfrontament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)