Internacional

Espanya guanya el seu primer mundial contra una Holanda que perd els papers

La selecció espanyola es disfressa del Barça i obté el mundial amb mereixement

Holanda trepitja el seu passat i la seva tradició amb un partit dur i violent

Iniesta posa la llum amb un gol en el minut 116, d'una assistència de Cesc Fàbregas

Iker Casillas és clau aturant Robben en dues jugades en què es trobava sol

De Fuentealbilla al món. Andrés Iniesta va donar a Espanya el seu primer mundial de la història amb un gol agònic a falta de quatre minuts per al final de la pròrroga. La selecció de Vicente del Bosque obté el reconeixement a una etapa marcada pel futbol de bona escola, estètic, tot i que va tocar el cel en una final no gaire bonica, bàsicament perquè Holanda la va convertir en una guerra bruta que va fer avergonyir aquells holandesos que durant els anys setanta havien associat el futbol d'aquest estat al joc ofensiu. Amb sis catalans sobre la gespa quan va acabar el matx i set jugadors del Barça en l'onze inicial, la tradició futbolística de la Masia obté també el reconeixement en un àmbit en què fins ara no l'havia trobat.

En una època en què a Catalunya vivim debats identitaris, a la gespa dels camps de futbol l'única identitat dels catalans és la del bon futbol. No hi ha cap altre camí que una samarreta i una selecció per qüestions legals, i és aquesta selecció estatal la que viu els millors dies de glòria gràcies a uns pilars de base construïts a Barcelona. Seria injust, però, no citar entre els primers Iker Casillas. Algú el criticava no fa gaire, però ahir va recuperar el títol de millor porter del món amb dues aturades clau a Arjen Robben.

El bon joc –ja ho sabem– no sempre pot brillar amb llum pròpia, ja que hi ha equips dissenyats per tapar el sol, per la guerra subterrània. I ahir Holanda va assemblar-se més a l'Inter de Mourinho que a la taronja mecànica del 1974. El matx va tenir moltes semblances amb el duel Barça-Inter, tot i que els interistes defensaven però no pegaven. Holanda va ser ahir un equip vergonyós, que va acabar amb vuit homes amonestats i un expulsat. I de ben segur, homes com ara De Jong i Van Bommel han d'agrair al cel no haver seguit el camí de l'expulsat Heitinga. Agrair al cel o a Howard Webb, que va fer un arbitratge pèssim.

Les finals no solen ser boniques. La d'ahir no ho va ser. Emotives, però; sempre ho són. La d'ahir també ho va ser. Espanya va tenir sempre la pilota i Holanda es va tancar repartint llenya des dels primers minuts. Els dos tècnics van fer sortir els onze previstos, amb Pedro confirmat com a titular, tot i que el canari no va tenir el dia bo. Igual que Iniesta, va jugar molt pel mig per donar joc, però en aquest tipus de partit qui brilla és el de Fuentealbilla, que va fer un partidàs, malgrat que li va costar aparèixer. El primer temps va ser d'una duresa increïble, amb De Jong clavant els tacs al tòrax de Xabi Alonso, amb Busquets plantant cara i tapant amb el basc un Sneijder fora de si, i Robben jugant sol. Amb la selecció espanyola, Villa queia en el fora de joc, i l'equip de Del Bosque trobava un escenari conegut: tenir la pilota i no fer cap gol. La primera decisió del seleccionador va ser donar entrada a Jesús Navas per Pedro, per intentar obrir el camp.

Duresa contra futbol.

Holanda no va canviar. Mai va voler. Pocs minuts després de començar el segon temps, ja tenia cinc homes amb targeta, però aguantava bé en la darrera línia. Xavi tocava molt la pilota, però li mossegaven els turmells. Només Iniesta, posant-se just davant del vallesà, va esdevenir el seu aliat. El de Fuentealbilla es va anar envalentint de mica en mica, i en cinc minuts de la segona part ja havia tret dues targetes grogues més. Malgrat tot, la primera oportunitat realment clara la va tenir Holanda. Sneijder és bo, i no té la culpa d'haver nascut on ha nascut. Una que va tenir, la va convertir en una assistència meravellosa a Robben, que es va escapar de Piqué i es va plantar tot sol davant Casillas. Són en jugades així que es decideixen finals, però Casillas la va treure amb el peu (62'). Set minuts més tard, Villa va tenir l'oportunitat de ser el golejador del mundial, quan Heitinga es va empassar una centrada de Navas, però l'asturià va fallar de manera incomprensible. El partit es començava a trencar. Abans d'arribar al final dels 90 minuts, Ramos, de cap, la va tornar a tenir, però encara més clara va ser una altra de Robben, que sol contra el món va guanyar la posició a Puyol, però Casillas li va guanyar el duel.

Van Marwijk, amb la pròrroga al sarró, va apostar pel contraatac. Va fer entrar Rafael van der Vaart per alliberar Sneijder i Elia per donar velocitat. Del Bosque va ser més ambiciós, donant entrada a Cesc per Xabi Alonso per tenir un tercer home de toc, i va ser un canvi clau, perquè el maresmenc es va entendre a meravella tant amb Iniesta com amb Xavi.

Iniesta, un geni.

Entre el cansament i els nervis, la final s'estava trencant, i només quedaven dos camins. O marcava la selecció estatal o hi havia penals. Espanya haurà guanyat el mundial vencent els quatre darrers partits per 1-0, perquè ha patit per fer gol. Holanda, en canvi, patia per aguantar sencera, i la primera senyal que s'acabava la seva resistència va ser l'expulsió de Heitinga, forçada per Iniesta, és clar. Espanya anava fent més intens el setge i per primer cop es començava a sentir còmoda, tocant la pilota a la frontal amb un triangle meravellós format per Xavi, Cesc i Iniesta. I en un petit rebot a la frontal, en el minut 116, el jugador de l'Arsenal va assistir a Iniesta, que, com a Stamford Bridge, va fer un gol al final que val un món sencer. Iniesta és tan bon paio que fins i tot el dia que és el rei del planeta pensa en els altres. La dedicatòria va ser per a Dani Jarque, i els elogis seran per a un equip que juga de primera. Espanya esdevé la vuitena selecció que guanya el mundial. I ho va fer amb més de la meitat de jugadors catalans sobre la gespa. I el que va fer el gol, català adoptiu. El món parla català. S'escolta un altre himne, però la llengua de la meitat d'aquest gran equip és la que és.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)