Filipovic trenca el somni

Waterpolo. Un llançament de l’estrella sèrbia a 26 segons del final tomba la selecció espanyola, que aspirava a jugar la seva primera final olímpica des del 1996

Sèrbia 10 Espanya 9

SÈRBIA:B. Mitrovic, Dedovic, Randelovic, Pijetlovic, Rasovic (2), Filipovic (2), Prlainovic (1) –equip inicial–, Mandic (3), Lazic, Aleksic, Jaksic (1) i S. Mitrovic (1).ESPANYA:López Pinedo, Munarriz (2), Granados (1), De Toro, Larumbe, Famera, Perrone (1) –equip inicial–, Sanahuja, Fernández, Tahull (2), Mallarach i Bustos (1).PARCIALS:2-0, 4-5, 5-7 i 10-9.ÀRBITRES:Alexandrescu (Romania) i Zwart (Països Baixos).

Filip Filipovic, mite del waterpolo serbi i banderer del país en la cerimònia d’inauguració dels Jocs, va fer honor a la seva fama de millor llançador del món i de malson constant durant una dècada per a la selecció espanyola, marcant el gol de la victòria en la semifinal a 26 segons del final. L’equip de David Martín, amb set catalans, encara va tenir un atac, buscant la superioritat sense porter, per fer l’empat però no va arribar ni a llançar. El bronze és ara el nou objectiu d’un equip que es va plantar a les semifinals amb sis victòries en sis partits. El rival serà Hongria, que va cedir contra Grècia (9-6).

Amb les pulsacions al màxim, les emocions i els nervis en el darrer quart, després de veure’s 4-7 al davant, van ser difícils de gestionar per als jugadors espanyols davant els campions olímpics, que es van desfermar en els minuts finals amb un parcial de 5-2 tot i les aturades de López Pinedo. Tampoc hi va ajudar que Perrone, amb tres exclusions, no pogués dirigir l’equip en els últims atacs. També va tenir problemes l’equip espanyol en la circulació de la pilota i en les superioritats (0 de 4) en el primer quart, fet que va facilitar la tasca als balcànics, que van iniciar el partit amb vent a favor (2-0). En el segon quart, el partit va fer un tomb. Finalment, els de David Martín van veure la llum en atac, van aprofitar les superioritats i van veure bones passades a la boia (Bustos i Tahull) per clavar un parcial de 0-4 i intimidar el rival, que ja havia caigut en la primera fase contra el combinat espanyol en un partit radicalment diferent (13-12).

El millor moment

En el tercer quart la defensa espanyola i les aturades de López Pinedo, un altre cop immens, van ofuscar els llançadors de Sèrbia, que en defensa tampoc van veure a venir jugades preparades per a Granados i Mallarach (4-7). Un gol de Rasovic al límit del final va donar esperança als seus companys, que van afrontar els minuts finals amb més ambició contra un rival que no jugava unes semifinals des de Sydney 2000.

Mandic, l’altre esquerrà d’or de l’equip serbi, va fer el 9-9 just abans del 10-9 de Filipovic.

Sèrbia ha portat el partit on li convenia, però no hem acabat i anirem a totes en la lluita pel bronze