Esquí

El premi era arribar-hi

Esquí. Núria Pau és quarantena en la primera mànega i cau en la segona en la prova de gegant en els Jocs de Pequín, el seu debut olímpic, pel qual tant havia lluitat. La sueca Sara Hector, or

Núria Pau no oblidarà mai més la jornada d’ahir a les pistes de Yanqing en el seu debut en els Jocs Olímpics d’hivern. Va ser 40a en la primera mànega del gegant i va caure en la segona. Ella mateixa ho va explicar encara amb l’emoció a flor de pell: “En la primera mànega m’ha costat molt adaptar-me al traçat. Hi havia dos canvis de neu i no he pogut adaptar-me a les condicions per trobar velocitat en la totalitat del traçat. En la segona mànega he esquiat molt bé, sobretot a la part del mig. L’esquí m’ha reaccionat de cop i he sortit disparada. Volia aconseguir el bon resultat que sabia que podia aconseguir, però així és l’esport. I en un dia tan exigent com el d’avui, en què moltes esquiadores hem caigut, em quedo amb haver-ho donat tot. El més difícil no ha estat avui, si no arribar fins aquí.”

Pau era la primera dels catalans de competir i sortia amb el dorsal 48. La neu artificial, molt dura, marcava la prova, en què només 60 esquiadores acabaven la primera mànega i, en la segona, deu anaven per terra, entre les quals, la ribetana.

Una de les grans favorites i estrella dels Jocs Olímpics, la nord-americana Mikaela Shiffrin –té, amb 26 anys, dos ors olímpics, sis mundials i tres títols de la copa del món (73 victòries)–, també queia, en el seu cas en la setena porta de la primera màniga. La sueca Sara Hector (29 anys) n’és la successora en el palmarès dels Jocs amb el resultat més important de la seva carrera, amb la italiana Brignone i la suïssa Gut-Behrami segona i tercera.

Johan Clarey fa història

El francès (41 anys) va ser el segon en el descens i és el medallista olímpic més veterà de la història de l’esquí alpí. El va superar el favorit, el suís Beaut Feuz, vencedor de les últimes quatre edicions de la copa del món. El bronze va ser per a l’austríac Matthias Mayer.

LA PROTAGONISTA

M’he guanyat l’oportunitat d’intentar-ho i ho he intentat fins al final, així que em quedo amb això
Núria Pau
Gegant femení
1a S. Hector (Suècia) 1:55.69
2a F. Brignone (Itàlia) 1:55.97
3a L. Gut-Behram (Suïssa) 1:56.41
4a K. Truppe (Àustria) 1:56.49
5a R. Mowinckel (Noruega) 1:56.65
6a T.L. Stjernesund (Noruega) 1:56.89
7a M. Hrovat (Eslovènia) 1:57.04
8a M. Gasienica-Daniel (Pol.) 1:57.11
9a W. Holdener (Suïssa) 1:57.32
10a M. Gisin (Suïssa)ol.) 1:57.55
11a A. Bucik (Eslovènia) 1:57.89
12a P. Moltzan (EUA) 1:58:07
40a Núria Pau 1:04.19 + DNF

Fil directe amb el Catalunya de Ribes de Freser

“Tens aquí tot el poble”, li deien, a Núria Pau, des del cinema Catalunya de Ribes de Freser en una videotrucada en què l’esquiadora rebia l’escalf dels seus familiars i amics, reunits per seguir en directe a les 03.15 h el seu debut en els Jocs Olímpics. “Moltes gràcies pel suport i per haver anat a dormir tan tard. Sense vosaltres no hauria estat tan emocionant, llàstima que he anat per terra, però bé, així és l’esport”, deia la ribetana, que acabava el missatge recordant com de difícil havia estat per a ella la classificació: “Hem demostrat que lluitant s’aconsegueixen les coses.” Pau (1994) va quedar fora de l’equip de la RFEDI el 2018 i, aleshores, la localitat del Ripollès va iniciar diverses campanyes de micromecenatge per donar-li suport i que es pogués pagar la pretemporada a l’Amèrica del Sud. Fins i tot aquesta temporada es va crear el Female Alpine Ski Team (FAST), liderat per ella mateixa i Cèlia Abad. És el primer equip privat d’esquí alpí femení a nivell estatal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)