Ciclisme

Els grans, des de l’inici

Primoz Roglic guanya la primera etapa a Sant Feliu de Guíxols i Remco Evenepoel, el campió mundial, ocupa la segona posició

Pau Miquel és en l’escapada i és segon de la muntanya

Els gran favorits a la victòria final de la Volta a Catalunya ja es van deixar veure en la primera etapa, amb sortida i arribada a Sant Feliu de Guíxols, de 164,6 km. Primoz Roglic (Jumbo Visma) i Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) van anar al capdavant del pilot en els darrers quilòmetres, quan els seus equips van posar el ritme de persecució per acabar d’atrapar als escapats i situar al davant els seus caps de files. Tots dos van respondre en la recta final i van creuar la línia de meta en la primera i la segona posició després d’un potent esprint entre dos dels grans del pilot internacional.

L’eslovè va atacar a uns 300 m de la meta i es va posar al davant, en una recta d’arribada que tenia una mica de pujada. El belga va sortir més tard i va anar remuntant des del darrera, però no va poder superar per poc el seu rival i es va haver de conformar amb la segona plaça. Aquest esprint final va ser d’un pilot sense tots els efectius, ja que a només cinc quilòmetres i mig del final hi va haver una caiguda d’una dotzena de corredores a meitat del grup. El pilot es va tallar i només 25 ciclistes van entrar en el temps del guanyador de l’etapa. El més afectat per aquesta caiguda va ser l’italià Dario Cataldo (Trek Segafredo), que va haver d’abandonar, i un dels favorits, l’anglès Adam Yates (UAE), va caure i va perdre més de deu minuts.

El millor català classificat en aquesta primera etapa va ser Eduard Prades (Caja Rural), que va arribar en la catorzena posició, amb el mateix temps que el guanyador. Cap més català dels deu que han iniciat aquesta 102a edició de la Volta a Catalunya va estar en aquest primer grup.

Primoz Roglic lidera la classificació general amb quatre segons d’avantatge sobre Remco Evenepoel gràcies a les bonificacions de l’etapa. La tercera plaça de la general és per al neerlandès Ide Schelling (Bora Hansgrohe), tercer de l’etapa, i que és a sis segons.

El més combatiu

L’escapada del dia va tenir protagonisme català amb Pau Miquel (Kern Pharma), que va estar en el grup de cinc corredors que van abandonar el pilot en els primers quilòmetres. El ciclista de Sant Quirze del Vallès va fer una bona etapa i es va emportar el premi de la combativitat. Pau Miquel i els seus companys d’escapada, el neerlandès Jetse Bol (Burgos), l’italià Alessandro de Marchi (Jayco AlUla), el belga Rune Herregodts (Intermaché) i l’escocès Oscar Onley (DSM) van arribar a tenir quatre minuts d’avantatge i van passar escapats els tres primers ports de muntanya. Pau Miquel va ser el primer a l’alt de la Ganga i segon al dels Àngels i de Santa Pellaia. A la pujada a l’alt de Romanyà va cedir, i el pilot el va atrapar a 26 km de la meta. Tot i això, va acabar el dia segon de la classificació de la muntanya, amb 8 punts, darrere de Jetse Bol, amb 11. La resta d’escapats van ser atrapats a sis quilòmetres de la meta.

EL PROTAGONISTA

Cal tenir moltes característiques per a aquest tipus d’arribades. L’equip m’ha protegit, ha estat molt bé, i he tingut cames
Els últims metres de l’esprint han estat durs, però n’hi ha hagut prou per guanyar

La primera arribada en alt, en la segona etapa

La segona etapa comença avui a Mataró, i serà la primera d’alta muntanya de la Volta a Catalunya. Després de 165,4 km, els corredors arribaran a la meta de Vallter, situada a 2.135 m d’alçada. Poc després de la sortida hi ha un port de tercera categoria, l’alt de Can Bordoi (305 m), i passat el km 100, els participants afrontaran el coll de Coubert, de primera categoria (960 m), que posarà a prova el pilot abans de l’arribada. La meta està situada a l’estació d’esquí ripollesa, port de categoria especial, i que ha estat final d’etapa de la cursa en sis ocasions.