La selecció espanyola cau en els penals contra els Països Baixos (17-16) en la final del mundial

El temps reglamentari s’ha acabat amb empat a 12 després de la cinquena diana de Judith Forca a 15 segons pel desenllaç

La selecció espanyola, amb dotze catalanes i dues madrilenyes, ha caigut en la tanda de penals contra els Països Baixos (17-16) en la final del mundial de Fukuoka. L’equip de Miki Oca, altre cop amb una Judith Forca estel·lar (5 gols), ha sabut reaccionar (4-3, 2-3, 3-1 i 3-5) quan estava literalment contra les cordes a l’inici de l’últim quart (10-7), però des del punt fatídic un xut al pal de Bea Ortiz ha condemnat les seves aspiracions. L’equip neerlandès suma el seu segon títol, després de l’assolit el 1991, mentre que Espanya continua amb l’aconseguit a Barcelona 2013 al seu palmarès, i ara amb tres subcampionats, els de Fukuoka 2023, a més del de Budapest 2017 i Gwangju 2019. Pel que fa als guardons individuals, la neerlandesa Laura Aarts ha estat escollida la millor portera, i les catalanes Judith Forca (23 gols) i Elena Ruiz han obtingut els títols de màxima golejadora i el de jugadora més valuosa del torneig, respectivament.

La connexió entre Judith Forca i Maica Garcia ha obert la final en el primer atac del partit. Però la reacció de les oranje ha estat immediata. Una transició rubricada per Simone van de Kraats i una acció en superioritat culminada per Brigitte Sleeking han capgirat el resultat. Forca, pletòrica en aquest campionat, responia amb dues dianes (2-3). Era un primer quart d’alternatives i les neerlandeses tancaven els primers 8 minuts amb avantatge, traient or amb dues superioritats més, convertides per Lieke i Van der Sloot (4-3). Les alternances han tingut continuïtat en el segon quart. Un parcial de 0-3 per a les de Miki Oca, amb una jugada de dona de més executada per Maica, i dos penals convertits per Elena Ruiz, rebien la resposta de Van de Kraats i de Joustra per arribar al descans llarg amb taules (6-6).

La defensa de les inferioritats era l’assignatura pendent de l’equip espanyol en la final (9 de 13 en total per a les neerlandeses) i s’ha tornat a posar en evidència en el tercer quart. Les d’Evangelos Doudesis s’han apuntat un parcial de 3-1 que deixava el resultat amb un inquietant 9-7 amb vista als últims 8 minuts de joc. Forca, de contraatac, marcava el 6-7, però Sleeking i Van der Sloot (2) replicaven amb el 9-7. Simone de Van de Kraats deixava anar el braç i furgava en la ferida hispana (10-7). La campiona europea estava contra les cordes, però aleshores ha aparegut Paula Crespí, que amb dues dianes consecutives tornava a obrir les portes de l’esperança. Bea Ortíz rubricava la reacció del conjunt espanyol (10-10) i tornava a igualar la final. Encara restaven 4:29 pel desenllaç. A partir d’aquí el duel s’ha convertit en un estira-i-arronsa fins que Forca, amb la seva cinquena diana, ha signat l’empat a 12, faltant només 15 segons, i ha forçat una tanda de penals que ha sortit creu.

Itàlia, tercera

En la pugna pel bronze, la selecció italiana, que havia tombat els Estats Units en els quarts de final, s’ha emportat el premi després de vèncer Austràlia, per 16-14.