Judith Forca marca el camí a semifinals del mundial

Waterpolo. Cinc gols de la sabadellenca impulsen el triomf espanyol contra el Canadà i obren la porta del duel contra els Estats Units a Doha

Espanya 12 Canadà 9

ESPANYA:Terré; Espar (1), Ortíz, Nona, Crespí (1), E. Ruiz (2), Forca (5), Camus, Maica (1), Leitón (1), A. Ruiz (1), Piralkova i Ester.CANADÀ:Gaudrealt; Crevier (3), Wright, McDowell, Bakoc (1), Lemay-Lavoie (1), McKelvey, Browne (1), Paul, La Roche (2), Mimides (1), Carroll i Vulpisi.PARCIALS:3-1, 4-1, 2-3 i 3-4.

La selecció espanyola, amb una inspirada Judith Forca autora de 5 gols, continua la seva marxa triomfal en el mundial de Doha, i una vegada més s’ha guanyat la condició de semifinalista d’un gran campionat en vèncer el Canadà per 12-9. La pugna per accedir a la final serà demà (12 h) contra el totpoderós conjunt dels Estats Units. El set vegades campió del món va tenir un partit plàcid contra Austràlia fins al 10-4, però en el tram final es va relaxar en excés i el conjunt oceànic a punt va estar de forçar els penals en l’últim instant, després d’un parcial de 0-5 (10-9). L’altra semifinal enfrontarà Hongria, que va destronar els Països Baixos, la vigent campiona, en els penals (13-12), i Grècia, que es va imposar a Itàlia (14-12).

El triomf d’Espanya va tenir un nom propi, el de Judith Forca, que una vegada més va aparèixer en les grans cites i amb les seves cinc dianes –en els tres partits de la fase de grups només n’havia anotat quatre– va marcar el camí de les semifinals. El conjunt estatal va prendre embranzida en els dos primers quarts (3-1 i 4-1) i va saber controlar la reacció canadenca en la segona meitat (2-3 i 3-4).

Domini inicial (7-2)

Judith Forca va ser l’encarregada d’obrir el camí de la victòria hispana, amb les dues primeres dianes del partit. El Canadà va aprofitar un dels pocs desajustos defensius del conjunt de Miki Oca per retallar diferències, però Anni Espar va replicar en la primera acció de superioritat per tancar el primer quart amb un parcial de 3-1. Amb una bona defensa sobre les boies rivals i clarividència en atac, l’equip estatal va anar guanyant terreny a les nord-americanes i va arribar a l’equador amb 5 gols de renda, després d’un altre parcial favorable de 4-1 (7-2). Paula Crespí, Elena Ruiz, per partida doble, i Paula Leitón van marcar els gols d’Espanya en aquest quart.

Tot i el gol de Maica a l’inici de la segona meitat, el Canadà, un equip poderós físicament i amb una pressió molt intensa, va fer un pas endavant i es va imposar en el tercer quart per 2-3. En tot cas, les d’Oca arribaven al quart decisiu amb un còmode avantatge de 4 gols (9-5). La novena diana hispana va ser de Forca, que ja en sumava tres en el seu compte particular. El conjunt canadenc va allargar la remuntada fins al 9-6, però aleshores va tornar a emergir la canonera de l’Astralpool Sabadell. Amb dos gols pràcticament calcats al primer pal, de dalt a baix i fent botar la pilota per davant la portera, va deixar el duel sentenciat (11-6) a només 2:49 per a la conclusió. El Canadà es va jugar algunes accions amb atacs de set jugadores, però tot i l’intercanvi de gols final en cap cas va posar en perill la victòria de les d’Oca. L’últim gol de l’equip estatal va ser obra d’Ari Ruiz, l’altra esquerrana entre les tretze convocades d’ahir.

LA PROTAGONISTA

Hem començat molt fortes, i això ens ha permès arribar més còmodes al final, però sense relaxar-nos