Ciclisme

Pogacar marca territori

El campió eslovè emergeix sota la boira i la pluja per signar un triomf sense pal·liatius a Vallter, en la primera jornada de muntanya, i escalar fins al lideratge amb més d’un minut i mig respecte dels seus rivals

A Sant Feliu de Guíxols, segon per una errada de càlcul en l’esprint, ja va fer tota una declaració d’intencions, i a Vallter, sota la pluja i la boira, Tadej Pogacar (UAE) va deixar clara la seva determinació per guanyar la Volta a Catalunya amb un triomf sense pal·liatius en la primera jornada de muntanya. Els seus companys de l’UAE João Almeida i Marc Soler van exercir de teloners a l’inici de l’ascensió i a 6,5 km de la meta el prodigi eslovè va emergir enmig de la boira per escapar-se tot sol cap a l’arribada. Sense oposició, el líder de l’UAE va anar esgarrapant segons als seus rivals per arribar triomfador amb 1:23 de marge sobre el basc Mikel Landa (Soudal Quick-Step) i 1:24 sobre el rus Aleksandr Vlasov (Bora-hangsgrohe). Les diferències en la general ja sobrepassen el minut i mig, i amb vistes a la segona etapa de muntanya, avui amb final a Port Ainé, no s’albira ningú que pugui fer ombra al vencedor del Tour del 2021 i el 2022.

Mar i muntanya

La segona etapa, de mar i muntanya, havia arrencat amb un assolellat migdia a Mataró, la capital del Maresme, i després de 186,5 km va culminar als Pirineus, a 2.135 m d’alçada, el sostre de la Volta, en un desenllaç marcat pel fred, la pluja i la boira que va dificultar el seguiment televisiu. Des dels primers quilòmetres sortint des de la costa del Maresme, ja es va formar una escapada integrada per sis ciclistes: l’asturià Samuel Fernández (Caja Rural), el belga Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck), el mongol Jambaljamts Sainbayar (Burgos-BH), el basc Xabier Isasa (Euskaltel-Euskadi), l’italià Kevin Colleoni (Intermarché-Wanty) i el català Àlex Jaime (Kern Pharma). Els escapats van arribar a tenir gairebé 7 minuts de marge respecte del pilot i Jaime va poder passar entre els escollits per davant del seu poble, Sarrià de Ter. La diferència ja s’havia reduït a la meitat quan els fugats van enfilar el coll de Coubet, de primera categoria. Una intensa pluja va fer acte de presència en aquesta primera ascensió, en què Fernández i Janssens van deixar enrere els seus companys d’escapada. Els components de l’UAE ja feia estona que controlaven el gran grup i el futur dels últims fugats tenia els minuts comptats camí de Setcases. El pilot va accelerar el ritme en el descens sobre l’asfalt mullat, amb Pogacar al capdavant marcant territori, envoltat de companys i sota l’atenta mirada dels altres rivals. Arribava l’hora de la veritat abans d’enfilar el gradual ascens fins a iniciar el port de Vallter, d’11,4 quilòmetres regats per la pluja, amb un desnivell mitjà del 7,6% i pendents amb un màxim del 18%. Janssens encara resistia, però a 8 km de l’arribada es va acabar la seva aventura. Poc després entraria en acció Pogacar per imposar la seva llei i fer un cop d’autoritat respecte dels seus oponents quan encara queden cinc jornades per al final de la Volta.

EL PROTAGONISTA

Ha estat una pujada molt dura i també he notat l’altitud, però estic feliç
Tadej Pogacar
lÍder de la general
Etapa 2 (186,5 km)
1r T. Pogacar (UAE) 4h52:37
2n M. Landa (Soudal) a 1:23
3r A. Vlasov (Bora) a 1:24
4t J. Almedia (UAE) a 1:38
5è L. Martínez (Gouparma) a 1:43
6è C. Harper (Jayco) a 1:44
7è E. Bernal (Ineos) a 1:47
8è E. Mas (Movistar) a 1:49
9è W. Pouls (Bahrain) a 2:03
10è J.M. Diaz (Burgos) m.t.
15è M. Soler (UAE) a 2:19
70 è. J. Nicolau (Caja Rural) a 6:12
138è. P. Miquel. (K. Pharma) a 15:19
165è. À. Jaime (K. Pharma) a 23:40
General
1r T. Pogacar (UAE) 9h03:57
2n M. Landa (Soudal) a 1:35
3r A. Vlasov (Bora) a 1:38
4t J. Almedia (UAE) a 1:56
5è L. Martínez (Gouparma) a 2:01
6è C. Harper (Jayco) a 2:02
7è E. Bernal (Ineos) a m.t.
8è E. Mas (Movistar) a 2:07
9è. S. Kuss (Visma) a 2:21.
10è J.M. Diaz (Burgos) m.t.
11è E. Rubio (Movistar) m.t.
12è W. Poels (Bahrain) m.t.
15è M. Soler (UAE) a 2:37
54è J. Nicolau (Caja Rural) a 6:30
97è P. Miquel (K. Pharma) a 15:37
169è À. Jaime (K. Pharma) a 39:34
Punts
1r T. Pogacar (UAE) 18 pts
2n N. Schultz (Israel) 10 pts
Muntanya
1r T. Pogacar (UAE) 29 pts
2n M. Landa (Soudal) 20 pts
Joves
1r L. Martínez (Gouparma) 9h05:58
2n P. Castrillo (Kern Pharma) a 27
Equips
1r UAE Team Emirates 27:16.42
2n Movistar a 2:22

LA DADA

Hem començat com si fos estiu i després han arribat els núvols. Pensàvem afrontar sense pluja l’última ascensió, però no ha estat així
Mikel Landa i Aleksandr Vlasov són segon i tercer de la general, a 1:35 i 1:38 de Tadej Pogacar

Port Ainé, la segona jornada d’alta muntanya

Sense treva, la Volta viurà avui la segona jornada d’alta muntanya. La tercera etapa, de 176,7 quilòmetres, sortirà de Sant Joan de les Abadesses i acabarà a l’estació pallaresa de Port Ainé, un port de categoria especial al qual caldrà sumar dos reptes per a escaladors com el port de Toses (1a categoria) i el port del Cantó (categoria especial) per arrodonir una jornada que pot marcar encara més el domini de l’eslovè Tadej Pogacar i pot definir els altres aspirants a les places d’honor. El 2021 el vencedor a Port Ainé va ser el colombià Esteban Chaves.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)