Ciclisme

Rubèn Peris

Director de la Volta a catalunya

“L’etapa berguedana passarà a la història”

“Ciclistes, directors d’equip i periodistes em van reconèixer que, amb la gentada que hi havia, semblava una jornada del Tour”

“Pogacar ha estat molt superior, però ha donat joc i hi ha hagut espectacle cada dia”

S’està demostrant que el recorregut que preparem és atractiu per als ciclistes. La fórmula funciona

Incansable, Rubèn Peris (Barcelona, 1953), el director de la Volta, passa revista a una 103a edició que serà recordada per l’exhibició de l’eslovè Tadej Pogacar, amb quatre victòries de set etapes, i per l’apoteòsica jornada berguedana de dissabte, que va mostrar una part de la Catalunya interior al món.

Quant fa que és director de la Volta?
En soc el director des del 2004, però hi estic vinculat des del 1983. Potser ja toca anar pensant en el relleu.
Li ho preguntava per si en tot aquest temps recordava una edició en què un corredor hagi exercit la superioritat que ha exhibit Tadej Pogacar en aquesta edició.
La veritat és que no. Ha tingut molta superioritat, però a més ha donat joc. Mikel Landa, per exemple, ha fet una Volta excepcional i m’alegro molt del seu ressorgiment amb el segon lloc final. El mateix Egan Bernal ha assolit el tercer lluitant amb Aleksandr Vlasov. Vull dir que no ha estat un passeig triomfal sinó que s’ha vist espectacle durant tota la Volta. Diumenge mateix, l’UAE a Montjuïc va intentar guanyar l’etapa amb Marc Soler, primer, i, després, amb João Almeida, i al final és el mateix Pogacar qui remata l’etapa.
El fet que no hi hagi hagut emoció pel que fa al guanyador final és el preu que s’ha de pagar quan es té un astre d’aquestes característiques?
És clar. L’any passat, amb Primoz Roglic i Remco Evenepoel, ells dos braç a braç s’ho anaven fent tot. Aquest cop Pogacar ha anat una o dues passes al davant de la resta de favorits, però hi ha hagut altres aspirants. És el que pot passar quan ve una primeríssima figura que et pot monopolitzar la cursa, però tots hem estat molt contents que hagi vingut.
Personalment, què prefereix: una edició com aquesta o com l’anterior en què Roglic i Evenepoel van quedar separats per només 6 segons i es van jugar el títol fins a l’últim moment?
Sincerament, no hi prenc partit. A mi m’està bé el que passi en la cursa sempre que es guanyi lícitament. En tot cas, s’està demostrant que el recorregut que preparem els organitzadors és atractiu per als corredors, amb dues o tres etapes de muntanya. L’any passat vam posar la tercera jornada de muntanya el divendres i aquest cop ha estat dissabte. La fórmula funciona. El problema a vegades és trobar llocs, perquè només tenim set dies, i tampoc pots anar cada any als mateixos indrets.
Aquesta Volta serà recordada per l’exhibició de Pogacar i per l’etapa berguedana?
Sí, aquesta etapa passarà a la història. S’ha de dir que els estaments de la comarca ho van treballar molt bé. Tot va sorgir d’una visita de l’alcalde a la Volta de l’any passat. Ens vam reunir i a partir d’aquí es va aconseguir la complicitat de tothom, des de l’associació de comerciants i el Consell Comarcal del Berguedà fins a la Diputació de Barcelona. Va ser espectacular. Mai m’hauria imaginat veure la gentada que hi havia a la sortida a Berga i, després, al coll de Pradell.
Quin és el millor elogi que ha rebut d’aquesta Volta?
No em vull posar medalles, però és que l’etapa berguedana semblava una etapa del Tour. I que consti que no ho dic jo, sinó que m’ho van comentar corredors, directors d’equips i fins i tot periodistes. El jurat tècnic també va destacar l’elevada seguretat que hi havia en tota la cursa i, d’això, també n’estic molt satisfet. Hem invertit més diners en seguretat i tota la Volta ha anat perfectament.
L’etapa berguedana va en la línia de vendre Catalunya al món.
Sí, sempre dic que la Volta és un aparador de Catalunya al món. I em sap greu que hi hagi gent que encara no ho reconeix. A Catalunya hi ha esdeveniments molt importants, però que venguin tot el territori crec que només hi ha la Volta. D’espot televisiu com el de la Volta, no n’hi ha cap, perquè a més arribem a 190 països a través de les pantalles.
La llàstima potser és no haver tingut més representació catalana dins el pilot. S’ha passat dels deu del 2023 a només quatre el 2024.
Els quatre que han competit han fet un bon paper, però em sap greu que no n’hi hagués més. Algun equip que té corredors catalans no ha tingut prou sensibilitat en aquest sentit, però també s’ha de saber en quin estat de forma estaven la resta. Nosaltres, com a organitzadors, tampoc podem imposar que vingui un corredor o un altre.
M’imagino que sense eleccions municipals pel mig deuen tenir el recorregut del 2025 més definit que ara fa un any el del 2024?
Sí, tenim feina avançada i és d’agrair. Estem demostrant que, en el fet d’ensenyar les poblacions al món, els responsables municipals hi veuen un retorn econòmic, a més del presencial per la gent que hi va. Només puc dir que començarà a Sant Feliu de Guíxols i acabarà a Barcelona, perquè així està acordat, però no puc dir res més perquè encara s’ha de preparar.
Ara toca focalitzar-se en la Volta femenina.
Sí, el 7, 8 i 9 de juny. Ens fa molta il·lusió i ja en tenim moltes ganes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)