Ciclisme

La setmana fantàstica

La prova catalana més atractiva de les últimes edicions ha respost a les expectatives

Purito, Contador, Froome, Mezgec, Vallter 2000, La Molina... han portat molts aficionats a la carretera

La 94a Volta serà recordada per la presència dels quatre de París

La Volta Ciclista a Catalunya ha viscut una edició que ha acaparat l'atenció de diversos punts d'arreu del planeta gràcies a un cartell farcit de figures. La resolució de la prova s'ha mantingut incerta fins a l'última pedalada. Aquests dos aspectes, entre d'altres, han de servir per assegurar la supervivència sòlida d'una de les curses per etapes més antigues del món. La 94a edició, la del 2014, en cinc punts:

Joaquim Rodríguez

El català passarà a la posteritat en el palmarès d'una edició renyida i en la qual s'ha imposat a rivals de la talla del britànic Chris Froome (Sky), l'espanyol Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), el colombià Nairo Quintana (Movistar) i el nord-americà Tijey van Garderen (BMC). N'hi havia més que han quedat en segon pla per a la magnitud d'aquests noms i que tranquil·lament haurien pogut vèncer com ara l'italià Ivan Basso (Cannondale), l'irlandès Daniel Martin, el canadenc Ryder Hesjedal (Garmin), el colombià Rigoberto Urán (Omega), Samuel Sánchez (BMC) i Thomas Voeckler (Europcar). Purito ha tornat a guanyar una cursa per etapes del World Tour que li servirà per afrontar amb confiança els propers reptes: Lieja i Giro. A Catalunya ha demostrat detalls per sortir-se'n positivament en els dos casos. Al tram final de La Molina va tornar a exhibir l'explosivitat necessària per guanyar una clàssica; a Vallter 2000, fortalesa per afrontar una cita muntanyenca i, en general, un equip cohesionat i ferm per defensar un marge escàs –quatre segons– durant quatre etapes.

Contador, Froome i cia.

Les estrelles no han decebut. La classificació general n'és la mostra. Contador (2n), Quintana (5è) i Froome (6è). Fa dues edicions, per exemple, el britànic Bradley Wiggins, que seria el futur vencedor del Tour, va abandonar en la tercera etapa i no va complir les expectatives. No hi ha hagut fiascos i tots han demostrat un nivell òptim. Han marxat amb bones sensacions i només Contador va lamentar no haver aprofitat més les rampes de Vallter 2000. Si bé és cert que la sensació és que Froome i Contador han deixat el cara a cara per a una altra ocasió i que n'han tingut prou amb observar-se de molt a prop per fer-se una idea de l'estat de forma del rival a França. Purito també ha pogut observar Quintana i Rigoberto Urán, candidats al Giro.

Qui sembla que no ha estat a l'altura és la màquina perfecta dels Sky en l'aspecte col·lectiu. Froome, i fins i tot l'espanyol David López (17è), han firmat una bona actuació, però el conjunt britànic ha deixat les terres catalanes sense embutxacar-se cap etapa i, a més, ha perdut tres corredors, entre els quals l'australià Richie Porte, que continua sembrant dubtes en encadenar el segon abandonament, i sembla que serà un maldecap menys per a Purito en el Giro.

Reclam per als velocistes

Les tres victòries d'etapa de l'esprintador eslovè Luka Mezgec (Giant-Shimano) –a banda de quedar com a dada, ja que des del 2004 cap ciclista en sumava tantes en una mateix edició– demostren que els velocistes tenen reservat un lloc preferent en la prova catalana. Enguany gairebé no n'hi havia. A banda de Mezgec, es podria destacar l'australià de l'Orica Leigt Howard com un altre dels especialistes. Però sense cap mena de dubte a la línia de sortida de Calella es van trobar a faltar noms il·lustres de velocistes nats. Potser aquests prendran bona nota per a edicions futures i replantejaran la planificació i s'inscriuran a la Volta per aspirar a victòries parcials i a punts del World Tour, encara que el peatge siguin dues etapes de muntanya.

Recorregut assentat

L'organització manté el perfil de Volta de les últimes edicions: dues etapes nervioses i obertes a escapades o esprintadors, dues de muntanya, dues jornades més obertes i el final a Barcelona, en les dues últimes edicions passant pel circuit de Montjuïc, que d'aquesta manera recupera l'atmosfera ciclista després de la supressió de l'Escalada el 2007. El recorregut és el gran reclam per als grans del pilot. El problema, un cop més, ha estat la incertesa que genera el temps en aquest punt de l'any en els finals a dalt. L'alternativa seria trobar ports de característiques similars menys exposats a la neu. Ara per ara, la contrarellotge no es preveu com una opció, i Purito ho agraeix: “No doneu idees.” va dir diumenge. Mentre que Froome no ho hauria vist malament: “Amb una crono potser hauria pogut guanyar”, va dir Nicolas Portal, director esportiu de l'Sky.

Presència a la carretera

La prova ha atret molta expectació, seguint la línia ascendent dels últims anys, i els aficionats han acudit massivament al punt de sortida i arribada de les etapes. Purito, Contador, Froome, Sánchez, Basso, Quintana... han estat un esquer perfecte. El clima no ha estat un escull i els espectadors han desafiat el mal temps com es va veure diumenge a Barcelona, dimarts a Girona i en les dues etapes de muntanya. Precisament, dijous a Vallter 2000 hi van desfilar una quantitat important de cicloturistes per provar-se en els 12 quilòmetres d'ascensió i veure els ciclistes des de la primera línia. La sortida de Calella també es presenta com una excel·lent ocasió per conèixer la caravana ciclista, cada vegada més moderna i espectacular, des de dins.

Flandes, propera parada

El Tour de Flandes/Ronde van Vlaanderen (6 d'abril) és la següent prova del circuit mundial. I abans de l'esperat triplet de les Ardenes (Fletxa, Lieja i Amstel) se celebrarà la Volta al País Basc (7-12 d'abril) i l'infern del nord, la París-Roubaix (13 abril). L'espanyol Alberto Contador encapçala la classificació UCI World Tour i Joaquim Rodríguez és el sisè gràcies a la bona actuació en la Volta Catalunya.

Rànquing UCI World Tour

1r. A. Contador(Tinkoff)

198 punts

2n. P. Sagan (Cannondale)

143 punts

3r. N. Quintana (Movistar)

137 punts

4t. C. Betancur (AG2R)

114 punts

5è. S. Gerrans (Orrica)

114 punts

6è. J. Rodríguez

101 punts

7e. A. Kristoff

94 punts

8è. J. Degenkolb (Giant)

94 punts

9è. F. Cancellara

90 punts

10e. C. Evans (BMC)

88 punts

11è. R. Costa (Lampre)

88 punts

12è. D. Ulissi (Lampre)

83 punts

13è. D. Vichot (FDJ.fr)

78 punts

14è. T. van Garderen (BMC)

77 punts

15è. G. Thomas (Sky)

75 punts

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció