Atletisme

Amb Wanjiru com a font d'inspiració

Marató. El kenyà Kipsang evoca el malaguanyat recordista olímpic per assaltar el títol mundial a Pequín, on també destaquen Kimetto, Kiprotich i Desisa

La marató –a partir de la 1.35 h de la matinada– serà el primer títol que es decidirà en el mundial de Pequín. Les prediccions en la mítica cursa dels 42,195 km sempre són complicades, i encara més sense la intervenció de llebres i quan les condicions meteorològiques hi juguen un paper important, amb la contaminació, les altes temperatures i la humitat que acostumen a embolcallar la capital xinesa. Tot i que la seva marca encara és lluny dels millors (2h06:33), l'ugandès Stephen Kiprotich s'ha guanyat amb escreix el fet de ser inclòs en el grup de favorits. No en va, el corredor africà s'ha convertit en un autèntic especialista dels grans campionats, amb els títols olímpic (Londres 2012) i mundial (Moscou 2013) lluint en el seu palmarès.

Per experiència, talent i regularitat, un dels grans candidats a obtenir el màxim guardó és el kenyà Wilson Kipsang, que en la cita olímpica londinenca es va haver de conformar amb la medalla de bronze. Precisament, l'exrecordista mundial (2h03:23) es va referir ahir a la seva experiència en els Jocs i va justificar el seu tercer lloc no tant per una qüestió d'estratègia –va marcar el ritme del quilòmetre 10 al 25– sinó de logística. “La gran errada és que no trobava la meva ampolla d'aigua en el quilòmetre 5. Per culpa d'aquest incident vaig perdre uns 30 segons i gairebé 200 metres de distància”, va recordar. En tot cas, això ja és història i ahir va evocar la figura del seu compatriota Samuel Wanjiru, campió olímpic a Pequín 2008 i mort en circumstàncies estranyes el 2011, com a font d'inspiració amb vista al pròxim repte mundialista. “En aquell moment, jo no era a l'elit, però ara penso que sóc a un nivell similar al que estava Wanjiru i que també puc guanyar. És emocionant ser en aquest mateix escenari i per a tots els corredors kenyans resulta inspirador”, va afirmar.

En l'equip kenyà tampoc no hi faltarà el flamant recordista mundial, Dennis Kimetto (2h02:57), que farà el seu debut en un gran campionat. La marató suposarà un nou episodi dels tradicionals duels entre corredors kenyans i etíops, que en aquest cas tindran a Lelisa Desisa, subcampió a Moscou, com a màxim exponent. La selecció japonesa ha perdut el seu maratonià més ràpid (Masato Imai) i pels europeus no hi faltarà el campió a Zuric, l'italià Daniele Meucci.

Carles Castillejo, amb els Jocs en el punt de mira

El rubinenc Carles Castillejo, que aquesta setmana ha fet 37 anys, competirà en la marató i, per tant, serà el primer dels vuit atletes amb llicència catalana que s'estrenarà a Pequín. La cita, amb previsible domini africà, no entrava inicialment en el programa del fondista d'Adidas, però el seu bon resultat en la marató de Barcelona –cinquè amb 2h12:03– el van fer incloure en una selecció que li podria obrir les portes dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Per aconseguir-ho, hauria d'acabar entre els quinze primers i ser el millor representant estatal, que no serà fàcil tenint en compte la presència del castellà Javi Guerra, quart en l'europeu de Zuric. Castillejo, a dos dies de la seva estrena, es va expressar ahir a través d'un vídeo: “He fet un dels últims rodatges per Pequín i les sensacions musculars són bones, tot i que he acabat ofegat de pit. Suposo que són els nervis previs al debut en un gran campionat. D'altra banda, ens estem adaptant bastant bé al clima. Avui, fins i tot, hem vist el cel blau i demà podríem estar a l'entorn dels 23ºC a la sortida i els 26ºC a l'arribada. No tinc cap estratègia preconcebuda, dependrà de les sensacions i del ritme dels diferents grups que es vagin formant.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)