Més futbol

RETIRADES IL·LUSTRES (III)

KEKO

20 anys són suficients

Amb 37 anys i més de 250 gols al sarró, Keko ara vol assessorar econòmicament els futbolistes

«He gaudit 20 anys d'aquesta professió i no volia acabar veient que el cos no em responia; preferia deixar-ho amb el gust d'aquest any»
EL MOMENT DE L'ADÉU

Si a finals de 1997 Keko no s'hagués adonat que ser davanter era el seu destí, els aficionats al futbol català ens hauríem perdut un munt de gols i dotze anys d'una carrera envejable. Aquell any, Keko va acabar la segona temporada al Sabadell amb un hat-trick en l'últim partit de lliga i un munt d'ofertes sobre la taula, però sense motivació per continuar jugant a futbol: «Des dels 17 anys que estava a 2a B i veia que no avançava, que estava estancat, i no estava motivat per continuar en el món del futbol, i no volia enganyar a ningú. A més el meu pare va tenir un petit problema de salut i tenia clar que m'havia de quedar amb ell.» Així, des que va acabar la lliga a Sabadell (1996/97), i amb 24 anys, va passar sis mesos buscant alternatives professionals al futbol. Res el va convèncer, i cap a final d'any va decidir tornar-ho a intentar. Va estar tres setmanes posant-se en forma un altre cop amb el Badalona i en el mercat d'hivern (1997/98) va fitxar pel Guadix, on en mig curs va marcar 11 gols. Llavors es va acabar de convèncer que havia nascut per això. I ara penja les botes després de 20 anys, més de 250 gols i 14 clubs al currículum.

Debut precoç al Manlleu.

Si la seva trajectòria ha estat tan llarga és perquè va començar molt d'hora. Mentre Keko estava encara al juvenil del Mercantil sabadellenc (17 anys), el Manlleu estava lluitant per classificar-se per la lligueta d'ascens a 2a A i necessitava un davanter. Tret de l'any i mig al Granollers de tercera, la seva carrera ha oscil·lat entre la categoria de plata i de bronze del futbol estatal. El salt a segona A, però, no el va fer fins als 29 anys, amb el Terrassa. «Abans ja havia tingut alguna oferta però no vaig poder debutar fins que vam pujar amb el Terrassa; aquella temporada ens va marcar molt, a aquell grup de jugadors», comenta el davanter barceloní. I la primera divisió? Keko assegura que n'ha tingut dues d'oportunitats, les dues estant al Tenerife, però que la primera vegada els conjunt canari no el va voler vendre i la segona va preferir fitxar per un equip de segona A dels forts que jugar amb un de primera destinat al descens. «Ara no me'n penedeixo gens, la meva carrera ha sigut atípica i jo he intentat ser sempre honrat.»

21 gols als 36 anys.

Després d'un mal any a Lleida Keko va decidir que la seva llarga carrera acabaria simplement disfrutant del futbol, sense objectius esportius ambiciosos. «I vaig tenir la sort que Toni Llebaria em va portar al Gavà, amb un bon equip i un molt bon vestidor.» El Gavà es va salvar sense gaires problemes, i en gran part gràcies als seus 21 gols –es va quedar a un del pitxitxi, Chando (Vila-real B)–. Feia molt temps que no en feia tants, i segurament això li va tornar a despertar el cuquet per l'alta competició. «Quan vaig acabar a Gavà encara em trobava bé físicament, i com que no vam poder jugar la promoció vaig viure des de la grada les promocions del Sant Andreu i el Sabadell, i em va venir de gust tornar a viure aquella sensació i vaig fitxar pel Sant Andreu», explica Keko, que no havia decidit encara que aquest seria el seu últim any: «Jo he sigut un privilegiat, i en 20 anys de carrera mai havia passat per una sala d'operacions, i ni tan sols trencaments musculars ni res. Però aquest any amb el Sant Andreu he tingut un parell de lesions de dos mesos de baixa, la segona, una fractura del pòmul.» Aquesta fractura el va fer patir bastant, a ell i a la família, i llavors li va començar a donar voltes a la retirada, que al final es va confirmar, tot i que Natxo González encara comptava amb ell. Keko, però, ha decidit que 20 anys són suficients, i ha posat el peu a terra.


Amb 24 anys va perdre la motivació i va deixar el futbol sis mesos; per sort la va tornar a trobar

KEKO

Francisco Martínez
Lloc i data de naixement: 15 de juny de 1973 a Barcelona. Demarcació: Davanter. Formació: Damm i Mercantil.
TEMPORADA
EQUIP / CATEGORIA
1990/91
Manlleu
2a B
1991/92
Manlleu
2a B
1991/92
Granollers
3a
1992/93
Granollers
3a
1993/94
Figueres
2a B
1994/95
l'Hospitalet
2a B
1995/96
Sabadell
2a B
1996/97
Sabadell
2a B
1997/98
Guadix
2a B
1998/99
Cartagonova
2a B
1999/00
Cartagonova
2a B
2000/01
Figueres
2a B
2000/01
Toledo
2a B
2001/02
Terrassa
2a B
2002/03
Terrassa
2a A
2003/04
Tenerife
2a A
2004/05
Tenerife
2a A
2005/06
Poli Ejido
2a A
2006/07
Poli Ejido
2a A
2006/07
Lleida
2a B
2007/08
Lleida
2a B
2008/09
Gavà
2a B
2009/10
Sant Andreu
2a B

Ariete Family Office, la seva nova vida

La nova vida que comença a partir d'ara Keko està definida, i és diu Ariete Family Office (http://arietefamilyoffice.com). Aquesta empresa que ha creat ell mateix fa uns mesos es dedica a l'assessorament econòmic del patrimoni dels futbolistes: «Els jugadors viuen el dia a dia amb contractes temporals, que és cert que són contractes per sobre la mitjana, però quan s'acaba el futbol s'han acabat; la qüestió és arribar a la retirada amb la tranquil·litat econòmica per decidir què vols fer quan comença la segona vida del futbolista. Jo he estat en vestidors i sé que aquesta ajuda fa falta», explica Keko, que es va treure els estudis pertinents quan jugava al Gavà (té el títol europeu i nord-americà d'assessor financer i patrimonial i un màster en mercats financers per la Pompeu Fabra), i ara pensa dedicar-se al cent per cent a la seva empresa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)