2a divisió A

2a DIVISIÓ A. GIRONA

Carmany, un dels nostres

El Girona recula més de mil anys per recordar l'emperador Carlemany, font d'inspiració d'una mascota que arriba en cavall

Carmany es converteix en genet per un dia i, damunt de Pionero, fa la volta d'honor a Montilivi abans del partit

«Em vaig inspirar en el rei Carlemany, vull dir en l'emperador Carlemany.» Pau Giró, de l'escola Sant Josep de Sant Feliu de Guíxols, va ser un dels més de 2.300 dibuixants que van participar en el concurs Tots som Girona. El seu dibuix va ser l'escollit i l'antic emperador francès és la font d'inspiració de la mascota que representa el club de futbol i altres entitats esportives. Carmany, l'acrònim de Carlemany, es va estrenar ahir per partida doble. Carmany ja és un dels nostres.

Al descans, Pau Giró, d'onze anys, va explicar sobre la gespa de Montilivi per què havia pensat en Carlemany. La materialització final de la mascota ha anat a càrrec de l'empresa Urano i el dissenyador Manel Taberner. Ahir la mascota es va convertir en genet per un dia i va arribar a Montilivi cap a dos quarts de sis damunt del cavall Pionero. Amb el fum blanc i vermell de dues bengales i amb l'himne d'acompanyament, Carmany i Pionero van entrar en escena i van fer la volta d'honor davant 9.000 espectadors.

Carmany és un personatge arrodonit, amb bigoti i barba prominents i que sorprèn perquè té el cap triangular. Fa patir perquè es decanta cap a una banda i sembla que ha de caure. Ahir va animar l'equip per primera vegada i va rivalitzar amb el seu homòleg del Nàstic, el soldat romà Nàsticus.

Fins al 785.

Al matí, als jardins de la Francesa, a tocar de la catedral i de la muralla, Carmany va fer el primer acte públic. Amb la torre de Carlemany de la catedral de fons, l'historiador i l'exalcalde de Girona Joaquim Nadal va recordar la vinculació de l'antic emperador de l'imperi carolingi amb la capital del Gironès. L'any 785, va explicar Nadal, «Girona es va lliurar al domini de l'emperador Carlemany, després de 70 anys de domini musulmà».

Sense haver estat mai a Girona i tot i tenir una cadira de marbre amb el seu nom al darrere de l'altar major de la catedral, Carlemany va incloure Girona en el seu imperi, cosa que va permetre que la ciutat es fortifiqués, va apuntar Nadal. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, hi va afegir que, amb Carmany, el Girona s'arrela als valors de les llavors d'Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.