Més esport

Alpinisme

La importància de fer el cim

Diumenge que ve farà 26 anys de la primera ascensió catalana a l'Everest de Cadiach, Sors i Vallès

El ressò a Catalunya va ser digne d'un títol del Barça i la gesta dels alpinistes va agafar una dimensió nacional

La vella i famosa màxima del pioner George Mallory –“perquè és allà”– continua sent vàlida per justificar els motius pels quals s'escala qualsevol muntanya i l'Everest en particular. Però, des d'aquelles gairebé primigènies expedicions que l'alpinista anglès encapçalava els anys vint del segle passat, els estímuls per assolir els grans cims de la Terra també s'han diversificat molt. De les paraules de Mallory emana una sentor vuitcentista, il·lustrada, romàntica. Té molt a veure amb un mateix i molt poc amb l'aparador en què, majoritàriament, s'ha convertit l'alpinisme modern. Molts no l'entendrien.

Alguns ara escalen l'Everest per fer currículum, sense ni tan sols haver pujat abans un Besiberri, per exemple. També n'hi ha que ho fan per molts diners, com ara el basc Juanito Oiarzabal, que té més vides que un gat. Els xinesos es jugaven la vida a la cara nord de l'Everest, vetada als països no comunistes, per l'enaltiment del seu règim polític. I d'altres l'han escalat per un fals esperit de superació, com aquell neozelandès sense cames, Mark Inglis, que es va entestar a arribar al punt més alt del planeta amb dues pròtesis bo i posant en risc la vida d'una quarantena de xerpes que l'ajudaven.

Un país orgullós

L'expedició catalana del 1985 a l'Everest també tenia molts motius per pujar-lo. “Fèiem el que ens agradava”, explicava Òscar Cadiach ara fa un any a aquest diari, amb motiu del 25è aniversari d'aquella primera ascensió. Diumenge ja serà el 26è. Les seves paraules entronquen directament amb les de Mallory. Fer una cosa perquè sí. Però, com remarcava l'alpinista tarragoní, en aquella època hi havia molts “sentiments barrejats”. L'inici de la democràcia era encara ben fresc, la recuperació de les llibertats nacionals després de 40 anys d'opressió es feia palès cada dia al carrer, a les escoles i a les institucions. El sentiment catalanista estava a flor de pell i qualsevol motiu era bo per sortir al carrer a lluir-lo.

És el que va passar amb aquella expedició. A la tornada, els alpinistes es van veure sorpresos per milers de catalans que els van esperar a l'aeroport i els van acompanyar fins a la plaça de Sant Jaume, on van ser rebuts com si fossin jugadors del Barça després de guanyar un títol. Els protagonistes no s'esperaven un ressò com aquell, tot i que segurament l'intuïen. El famós “hem fet el cim” no feia només referència als tres encarregats de culminar l'expedició amb èxit: Òscar Cadiach, Toni Sors i Carles Vallès. El subjecte d'aquella sentència segurament era el país sencer.

Això no s'entendria sense el paper de l'excursionisme i el muntanyisme durant la dictadura. Aquest va ser un sector militant, encarregat de mantenir vives les essències catalanistes. D'aquí l'esperit pioner de l'alpinisme català a tot l'Estat, que ja es va posar de manifest en les primeres expedicions a l'Himàlaia els anys setanta, promogudes per Josep Manuel Anglada i Jordi Pons. Ells van fer el primer vuit mil, l'Annapurna Est (8.026 metres), juntament amb Emili Civís. No està gens malament, tractant-se d'un cim verge fins aleshores.

Cadiach i companyia, d'una generació més jove, van agafar aquest testimoni a l'inici dels vuitanta i es van plantejar el repte de l'Everest. La primera expedició al cim més alt del planeta, el 1982, va acabar en tragèdia. Un dels xerpes dels alpinistes catalans va morir i l'expedició se'n va tornar cap a casa molt desanimada. L'any següent Conrad Blanch va liderar un altre intent, que tampoc no va reeixir.

Quinze hores d'ascensió

I per fi, dos anys més tard, va arribar la tercera expedició a l'Everest. El dia de l'atac definitiu, el 28 de maig de 1985, els tres catalans estaven acompanyats pels xerpes Ang Karma, Shambu Tamang i Narayan Shrestra. Van tardar 15 hores a completar el recorregut de l'aresta nord-est entre el camp VI, a 8.450 metres, i el cim. Les difícils condicions de neu –era època monsònica– els van deixar esgotats. Amb tot, dalt del cim encara van tenir esma de llegir un poema de Joan Brossa i de fumar-se una cigarreta. El descens va ser dramàtic, i es va témer per la vida dels alpinistes, que van haver d'improvisar un bivac per sobre del camp VI. “Vam sobreviure perquè en època monsònica no fa tant fred”, va explicar Cadiach. Poques hores després, a Catalunya naixia l'Oda, la seva filla. La vida i la mort jugant al gat i la rata.

Aquella ascensió va agafar rellevància mundial. Els tres catalans es convertien en els primers occidentals que escalaven l'Everest per la vessant xinesa. I Cadiach tenia l'honor de ser el primer alpinista que superava el famós segon graó –un pas d'una dificultat de cinquè superior– sense l'ajut de l'escala instal·lada pels xinesos.

L'Everest sense oxigen

Aquella expedició va ser el punt culminant de l'alpinisme català. D'aleshores ençà s'han realitzat moltes altres activitats a l'Himàlaia, algunes de les quals han estat més importants. El 1993 Cadiach mateix va tornar a pujar l'Everest pel coll sud i sense l'ajut suplementari d'oxigen. Poca broma, amb les ascensions sense oxigen. Les estadístiques comptabilitzen 5.082 ascensions a l'Everest fins a finals de la campanya 2010. Només 142 alpinistes ho han aconseguit sense oxigen. Cal ser un superatleta. “Ens arrossegàvem a pas de cargol, guiant-nos únicament per l'instint. A pesar de l'eufòria, em trobava físicament esgotat. Ja no avançava per la meva pròpia voluntat, sinó de forma mecànica, com un autòmat... Em semblava que m'havia escapat de mi mateix, i tenia la il·lusió que una altra persona caminava en lloc meu.” Així descriu Reinhold Messner l'ascensió que va fer el 1978 a l'Everest juntament amb Peter Habeler, la primera sense oxigen. Cadiach va ser el 44è que ho va aconseguir.

Tres anys després, el 1996, Araceli Segarra es convertia en la primera dona catalana que arribava al cim, i fins a la data els alpinistes del país hi han completat amb èxit 24 ascensions. Malgrat que l'ascensió a l'Everest hagi quedat molt desvirtuada, desenes d'expedicions continuen cada primavera instal·lant-se als seus camps base. La muntanya més alta del món continua irradiant un magnetisme únic.

“Hem fet el cim”
La frase ja ha passat a la història de l'esport català.
1953
és l'any
de la primera ascensió a l'Everest, realitzada pel neozelandès Edmund Hillary i el xerpa Tenzing Norgay.
“Perquè és allà”
George Mallory i Andrew Irvine van intentar escalar l'Everest en una ascensió mítica el 1924, pel Coll Nord. Se'ls va divisar en vida per últim cop al segon graó. El 1999 es van localitzar els seus cossos però ningú no ha pogut desvelar si la seva ascensió va tenir èxit.
8.848
metres
és l'altitud oficial de la muntanya més alta de la Terra. Alguns mesuraments han donat altres xifres. National Geographic va establir la seva altitud en 8.850 m.
24
ascensions
han completat els catalans a l'Everest. Òscar Cadiach i Sergi Mingote són els únics que l'han escalat dues vegades.
142
alpinistes
han pujat l'Everest sense l'ajut suplementari d'oxigen. Òscar Cadiach és un d'ells i l'únic català.
1985
II Caixa de Barcelona a l'Everest.
Pel Coll Nord. Òscar Cadiach, Toni Sors i Carles Vallès.
1988
Expedició Everest'88 Epson.
Pel Coll Sud. Nil Bohigas i Lluís Giner.
1992
Expedición Cívico-Militar Everest'92.
Per l'aresta sud-est. Francisco Gan i Joan Tomàs.
1993
Expedició Gas Natural a l'Everest.
Per l'aresta sud-est. Josep Antoni Pujante.
Expedició Gas Natural a l'Everest.
Per l'aresta sud-est. Òscar Cadiach (sense oxigen).
1996
Everest Imax Filming Expedition.
Aresta sud-est. Araceli Segarra.
2000
Expedició Caixa de Manresa Everest 2000.
Per l'aresta sud-est. Jordi Bayona i Joan Belmonte.
Expedición Andalucía-Everest 2000.
Per l'aresta sud-est. Juanjo Garra.
2001
Expedició Everest 2001-Parets al sostre del món.
Pel Coll Nord. Sergi Mingote.
2003
Expedició Everest 50.
Per l'aresta sud-est. Sergi Mingote.
2005
Expedició Dones a l'Everest.
Pel Coll Nord. Maite Hernández i Núria Balagué.
2006
Expedició Terres de l'Ebre.
Pel Coll Nord. David Ferrer i Marc Flos.
Expedició Pirineu de Girona.
Pel Coll Nord. Joan Cardona.
2008
Expedició Barcelona al sostre del món.
Per l'aresta sud-est. Xavi Aymar i Xavi Arias.
2010
Expedició 7 Cims.
Per l'aresta sud-est. Albert Bosch.
Expedició Everest 2010.
Pel Coll Nord. Manuel Sanjuán.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció