Més esport

Centre d'alt rendiment esportiu

Les entranyes del CAR de Sant Cugat

L'IES CAR va ser el primer institut públic d'educació secundària integrat en un centre d'alt rendiment a tot el món en una clara aposta per la formació integral de l'esportista

El nou mòdul esportiu, a punt d'inaugurar, permetrà augmentar els serveis actuals i respon a l'objectiu de modernitzar el centre a les portes del 25è aniversari

1


5


4


2


3


10


9


8


7


6


obrir les portes del centre d'alt rendiment (CAR) de Sant Cugat i poder conèixer les seves entranyes és una experiència única per a algú que es dedica a la informació esportiva. A cada cantonada pots topar amb un medallista olímpic, mundial o europeu, tant del passat com del present. Ara l'exsaltador de llargada Toni Corgos, ajudat d'unes crosses convalescent d'una lesió als malucs, ara Gervi Deferr, plenament dedicat a les seves tasques com a entrenador de gimnàstica, ara Andrea Fuentes i companyia, a punt per a l'àpat revitalitzant del migdia després d'una dura sessió a les ordres d'Anna Tarrés, ara Rosa Morató, abans d'una sessió de fisioteràpia (...) Fins aquí, res d'excepcional, equivalent a qualsevol altre centre d'alt rendiment esportiu. La singularitat del complex català és l'aposta, ja des de la seva pròpia concepció aviat farà 25 anys, per la formació íntegra dels joves, tant esportivament com acadèmicament. És per això que a Sant Cugat s'hi va bastir el primer institut públic d'educació secundària integrat en un centre d'alt rendiment a tot el món. “El de Sant Cugat no és ni millor ni pitjor que altres centres, però gairebé és únic pel nombre de serveis que té integrats”, apunta l'exsaltador de perxa internacional Albert Ruiz, lligat al CAR des de la seva creació, primer com a cap de premsa i posteriorment com a tutor de la residència.

Com qualsevol altre institut a Catalunya, el del CAR va obrir les portes el dilluns 12 de setembre. El curs es va inaugurar oficialment amb un acte de benvinguda amb la presència del director del CAR, Joan Fontserè; el director de l'IES CAR, Joan Arnau, i el cap d'estudis, Santiago Pérez. En la presentació, Arnau va donar un missatge prou entenedor als nous estudiants: “Aquí encara no ha aprovat mai ningú pel fet de ser campió olímpic.” I va incidir en la seva condició de privilegiats: “Sou un grup d'escollits; aprofiteu l'oportunitat que us ha donat la vida.” Amb l'experiència que li atorguen més de dues dècades en el càrrec, Arnau va donar encara un altre consell als estudiants: “Aquí serà fonamental que aprengueu a gestionar el vostre temps, i el descans mental i físic serà clau.” Als cursos d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i a batxillerat hi ha matriculats un total de 182 alumnes, tots ells esportistes del CAR. A més, al centre s'imparteixen dos cicles formatius oberts a tothom i relacionats amb l'esport: el grau mitjà de conducció d'activitats fisicoesportives en el medi natural i el grau superior d'animació d'activitats físiques i esportives. En aquests cicles hi ha inscrits uns 200 estudiants. A l'IES CAR encara hi ha una tercera línia de formació, amb 300 alumnes més, repartits amb els cursos de tècnics d'esports de diversos nivells i especialitats com ara futbol, futbol sala, esports d'hivern o excursionisme. “Hi ha classes des de les 8 del matí a 1/4 d'11 de la nit per adaptar-nos als diversos horaris d'entrenament”, indica el director de l'IES CAR.

Arnau s'enorgulleix que per aquestes aules hi hagin passat alumnes com el marxador Valentí Massana, que després va estudiar físiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i que actualment treballa fent recerca al sincrotró Alba, a Cerdanyola del Vallès.

Una altra de les referències del CAR de Sant Cugat és la seva residència, amb una part destinada als esportistes interns, actualment ocupada per uns 170 joves, i una altra part per als externs, ara per ara amb uns 160 concentrats. Elena Benítez, una llorejada taekwondista amb títols europeus, mundials i la medalla d'or en els Jocs Olímpics de Barcelona en el seu palmarès –aleshores el taekwondo era esport d'exhibició–, és una de les tutores dels residents del CAR. “Com a interns, hi ha esportistes d'una vintena de modalitats. Els més petits són els de tennis de taula i de gimnàstica rítmica, que tenen catorze anys, l'edat mínima per poder ingressar al centre. Els més grans acostumen a ser els taekwondistes, els atletes o, fins i tot, els paralímpics, que poden superar els 30 anys”, explica. Benítez destaca que una de les tasques dels tutors és controlar els horaris i els hàbits dels residents més joves, i contribuir a la seva formació integral. També exerceixen aquesta funció els exatletes Mari Cruz Díaz i Albert Ruiz. El CAR està superestructurat amb serveis mèdics, de nutrició, de psicologia, biomecànica i fisiologia. Un dels departaments que ha cobrat més importància en els últims temps, però, és el servei d'atenció a l'esportista, a càrrec del qual hi ha l'exatleta Susanna Regüela. “Penso que és un servei molt necessari, d'orientació en la transició entre la carrera esportiva i el pas a la vida professional. Ens vàrem sensibilitzar molt en aquest aspecte, sobretot arran de la mort de l'exporter de waterpolo Jesús Rollán”, incideix Benítez.

La zona de la residència per a hostes externs acostuma a ser molt utilitzada per diverses seleccions espanyoles o clubs que, a través de convenis aprofiten per fer-hi alguna estada. També és un centre molt cobejat per a seleccions estrangeres. Aquests dies hi fa una estada el combinat argentí de waterpolo, que està preparant els Jocs Panamericans de Guadalajara (Mèxic). “Si poguéssim vindríem aquí cada quinze dies”, apunta Enrique Piedfort, component del cos tècnic. La setmana passada també s'hi va concentrar la selecció italiana sub-15 d'hoquei sobre patins. “Al nostre país no disposem d'un centre tan bonic, que reuneixi tots aquests serveis i característiques”, afirma, taxatiu, l'entrenador Roberto Vivilecchia. Totes aquestes concentracions són la principal font d'ingressos per al CAR i de ben segur que la demanda s'incrementarà notablement quan entri en funcionament la joia de la corona, el nou mòdul esportiu que permetrà augmentar i millorar els serveis actuals i respon a l'objectiu, a les portes del 25è aniversari, d'impulsar el centre i convertir-lo en un equipament modern i tecnològicament avançat. Tot un luxe.

Titularitat.
La titularitat del CAR correspon al Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, encara que també rep el suport del Consell Superior d'Esports.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)