Exblaugrana pel món
Jordi López
La pilota a la maleta
Jordi López va deixar el Barça molt jove per anar-se'n al Madrid B i des de llavors no ha parat; en les set últimes temporades ha provat sort en set clubs i en quatre lligues europees: l'espanyola, l'anglesa, l'holandesa i la grega
Ara és titular a l'OFI de Creta, que dissabte passat va arrencar un punt al camp de l'Olympiacòs de Valverde
La pluja omnipresent de Swansea, el fred d'Arnhem i el sol acollidor de Creta han estat testimoni de les últimes aventures de Jordi López. Format en les categories inferiors del Barça, on va arribar sent encara aleví, l'estiu del 2002 ell i un altre company, Toni Moral –ara al Cartagena de segona A– van decidir emigrar per incorporar-se al Real Madrid B. López havia arribat a alternar el Barça C amb el B, però el llavors responsable del futbol de base, Joaquim Rifé, no va insistir gaire a renovar-lo, mentre que el Madrid, en canvi, sí que va apostar fort pel seu fitxatge: “Va ser dur marxar perquè des de petit la meva prioritat sempre havia estat jugar al Barça. Però en aquella època el planter no funcionava com ara, costava molt més tenir una oportunitat en el primer equip i no em penedeixo d'aquella decisió. Va ser gràcies al Madrid que se'm va obrir la porta del futbol professional i que vaig poder anar al Sevilla.” No és casualitat que altres joves valors d'aquella etapa com ara Pepe Reina (Liverpool), Fernando Navarro (Sevilla) i Mikel Arteta (Arsenal) acabessin buscant-se la vida lluny del Camp Nou.
Al Madrid, Jordi López va arribar a disputar un parell de partits de lliga –contra el Múrcia i la Real Sociedad– i un de Champions –contra el Porto– amb el primer equip, i al final de la temporada 2003/04 va iniciar un llarg pelegrinatge que l'ha portat a jugar en set clubs en només set anys. Primer va passar per diversos equips de la lliga espanyola –el Sevilla, amb el qual va aixecar la UEFA 2005/06, el Mallorca i el Racing de Santander– i després ha anat provant sort a Anglaterra, Gal·les, Holanda i ara, finalment, a Grècia, on disputa la primera temporada a l'OFI Creta. La seva primera experiència fora de la lliga espanyola va ser al Queens Park Rangers de Londres, que el va fitxar en el mercat d'hivern de la temporada 2008/09. L'entrenador, el portuguès Paulo Sousa, se'l va emportar l'any següent al Swansea, que militava en la segona divisió anglesa: “Futbolísticament, la lliga anglesa és fantàstica, per la intensitat amb què es viuen els partits, pels estadis... Però no vaig tenir sort i la veritat és que al Swansea l'experiència va acabar sent força dolenta. Vaig tenir una lesió important i ens va costar adaptar-nos tant a mi com a la família, perquè era una ciutat molt petita, on plovia tot el dia... la vida allà va ser molt dura.”
Al Vitesse amb ‘Chapi' Ferrer
Finalment el club i el jugador van rescindir el contracte de mutu acord i la campanya passada Jordi López va aterrar al Vitesse holandès que llavors entrenaven els catalans Albert Ferrer i Albert Capellas: “Ells tenien una filosofia Barça i futbolísticament va ser un any positiu. A més, em va sorprendre que a Holanda es visqués tant bé; la gent és molt agradable i és un país molt ben estructurat.” L'equip va salvar la categoria pels pèls i un cop finalitzada la temporada, el català va tornar a fer les maletes. La pròxima parada era Creta, l'illa més gran de Grècia. “La primera vegada que marxes de casa i que has d'aprendre un idioma, és més complicat. Però ara ja hi estic acostumat. I l'avantatge és que Creta és un lloc mediterrani; jo ja havia viscut en una illa en l'època del Mallorca i hi estic molt a gust.”
L'OFI de Creta, fundat el 1925, és un històric de la lliga grega, però el 2009 va patir un descens traumàtic i ara intenta consolidar-se en places europees sota la direcció de Nikos Anastopoulos. “El mister va passar per Itàlia i la seva manera de jugar és una barreja entre el futbol grec i l'italià. Les rutines de treball són diferents en cada país; a Anglaterra jugàvem més que entrenàvem perquè amb tants partits gairebé no hi havia temps. Aquí el ritme és més relaxat i ens entrenem a les tardes, per exemple, que és una cosa que no havia fet mai”, explica López.
L'OFI es troba en la mitja taula de la lliga grega, amb dos partits menys que la majoria de rivals, i el cap de setmana passat va arrencar un empat valuós del camp de l'Olympiacòs d'Ernesto Valverde, en què també juguen Marcano, Orbaiz, David Fuster, Javito, Yeste i Ibagaza. “Molts equips de la part alta tenen entrenadors de fora i cada un juga d'una manera diferent. Valverde, per exemple, té un estil molt semblant al de la lliga espanyola.” A l'OFI, el català ha coincidit amb Jorge López, que després d'haver jugat al Vila-real, el València, el Mallorca, el Racing i el Saragossa, també ha anat a parar a Creta. Els dos són fixos en l'onze. El català va tenir una petita lesió muscular que el va obligar a perdre's un parell de jornades, però la resta les ha jugat gairebé totes. “En el futbol mai se sap, però vaig firmar per dues temporades i de moment m'hi trobo molt bé.”