Atletisme

Relleu estratosfèric a Stratford

El quartet femení dels Estats Units va esmicolar la plusmarca mundial per 55 centèsimes, la rebaixa més gran aconseguida mai en la prova

Madison, Felix, Knight i Jeter signen 40.82 en 4x100 m

Defar s'emporta el títol de 5.000, davant de Cheruiyot i Dibaba

Semblava impossible mantenir el llistó de la jornada precedent, però el quartet dels relleus de 4x100 m femenins dels Estats Units es va encarregar de fer pujar la temperatura ambient i va protagonitzar una altra sessió memorable a l'Estadi Olímpic de Stratford. Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight i Carmelita Jeter simplement van esmicolar el rècord mundial de 4x100 m, un dels més antics del programa atlètic, en poder de l'antiga República Democràtica Alemanya (Silke Gladish-Möller, Sabine Rieger-Günter, Ingrid Auerswald-Lange i Marlies Göhr) des del 1985. En un espectacular exercici de velocitat i precisió van acabar la volta a la pista en 40.82, una rebaixa de 55 centèsimes a l'antiga plusmarca mundial, la retallada més gran que s'havia produït mai en aquesta prova. La portentosa actuació del quartet nord-americà –aquest cop no va tenir els habituals problemes a l'hora de passar el testimoni– va deixar sense possibilitats les jamaicanes, que tot i esgarrapar 29 centèsimes al seu rècord nacional (41.41) van quedar aquest cop lluny de les seves grans rivals. En tot cas, tot un avís del que pot passar avui amb Bolt i companyia en el relleu masculí. Va completar el podi el sorprenent equip ucraïnès, també amb un nou registre del seu país.

Abans del rècord del món, el segon que s'aconsegueix a Stratford, el protagonisme havia estat per a l'etíop Meseret Defar, que va recuperar la corona olímpica en 5.000 m –ja havia estat campiona a Atenes 2004– en una prova en què la seva compatriota Tirunesh Dibaba es va quedar a les portes d'entrar definitivament en el cim més alt de l'Olimp. Dibaba, doble campiona a Pequín i guanyadora dels 10.000 m a Londres, va portar el pes de la prova en els últims mil metres, però no va poder resistir l'atac en la recta final de Defar i de la kenyana Vivian Cheruiyot, que la van relegar a la tercera posició. L'últim quilòmetre es va córrer en 2:39.45 i la darrera volta, en 60.20. En cas de victòria, Dibaba s'hauria convertit en l'atleta amb més títols olímpics en proves individuals, privilegi que ara comparteix amb Jackie Joyner-Kersee, Tamara Press, Fanny Blankers-Koen, Betty Cuthbert, Tatyana Kazankina i Marie-Jose Perec. En tot cas, l'èxit ahir va ser per a Defar, que va celebrar la victòria molt emocionada fent petons a una imatge d'una verge que portava impresa i guardada dins el mallot.

En els 1.500 m femenins es van repetir les dues primeres posicions del podi de l'europeu d'Hèlsinki, amb les turques Asli Çakir Alptekin i Gamze Bulut. No hi eren ni la catalana Natàlia Rodríguez ni cap de les quatre primeres del mundial de Taegu, que es van quedar pel camí. Va completar les places d'honor Yusuf Jamal, una clàssica en les grans cites.

En l'únic concurs femení de la jornada, el llançament de martell, hi va haver un magnífic nivell amb cinc atletes per sobre dels 76 metres. La russa Tatiana Lisenko va prendre el lideratge des del primer intent (77,56) i en el cinquè va aconseguir un millor registre de 78,18 m. La polonesa Anita Wlodarczyk i l'alemanya Betty Heidler es van repartir la segona i la tercera posició, i la bielorussa Aksana Miankova, defensora del títol i que arribava a la cita amb la millor marca, no va poder passar del setè lloc.

La jornada va acabar amb una altra sorpresa, el triomf del quartet de les Bahames sobre el dels Estats Units en el relleu de 4x400 m. L'equip nord-americà, que ja no havia tingut cap representant en la final individual, va veure com Ramon Miller avançava Angelo Taylor en l'última volta i donava a les Bahames el seu primer títol olímpic de l'especialitat. Trinitat i Tobago va acabar en tercera posició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)