Oxfam Intermón Trailwalker
L'esforç paga la pena
La Via Verda d'Olot a Sant Feliu de Guíxols rep avui una nova edició de la marxa solidària, que fa possible 400 projectes d'Oxfam a tot el món
Nou rècord de participació a Girona, amb 356 equips inscrits per recórrer 100 quilòmetres en un temps màxim de 32 hores
Aprimera vista és una bogeria: córrer 100 quilòmetres amb un temps màxim de 32 hores. Però el repte que es fa en equips de quatre corredors –més dos assistents– no és només físic. Perquè cada equip ha de fer una aportació econòmica mínima de 1.500 euros, el destí dels quals és canviar la vida de milers de persones que passen fam. Transportar aigua o aconseguir vals d'avituallament, i coneixeran les històries de persones que han aconseguit vèncer la fam i sortir de la pobresa a Etiòpia, Burkina Faso, Nicaragua, la República Dominicana, Sudan del Sud i Indonèsia. És l'Oxfam Intermón Trailwalker, un esdeveniment que es duu a terme arreu del món i que, demà, es farà per quarta vegada a la Via Verda; d'Olot a Sant Feliu de Guíxols amb sortida a les 10 del matí de la capital de la Garrotxa.
Rècord
No és cap bestiesa. El concepte atrau i en el cas gironí s'ha consolidat fins el punt que cada any hi ha més equips que es plategen el repte pel qual han de treballar durant mesos, i en diferents àmbits, per assolir els objectius. Aquest any seran més de 1.400 persones les que correran la prova i que, entre tots, aportaran una quantitat superior als 736.000 euros. Per a l'edició d'aquest any el lema de la prova ha estat Quilòmetres que canvien vides. Oxfam duu a terme 400 projectes a tot el món i, amb els donatius aportats pels participants d'anteriors edicions, s'han fet programes com el Banc d'Aigua d'Etiòpia; que permet que 115.916 persones accedeixin a aigua potable. Gairebé 900 milions de persones se'n van a dormir amb fam cada dia –moltes famílies passen fam, i amb fam és impossible sortir de la pobresa–, tot i que es produeixin aliments suficients a tot el planeta.
Un exemple
Dos dels 356 equips que corren demà són d'Asepeyo, formats per accidentats i per professionals de la Mútua; tres dels quals són persones discapacitades (dues en modalitat de handbike). El seu objectiu és potenciar la integració i afavorir una millor qualitat de vida de les persones que han sofert un accident laboral o una malaltia professional que els ha dut fins a l'estat de gran invalidesa. La mútua ha incorporat activitats de caràcter col·lectiu que inclouen la realització de proves esportives, sortides culturals, programes formatius o activitats, les quals pretenen contribuir a la rehabilitació social i professional dels lesionats i als seus cuidadors.