Barça

El clàssic, sota sospita

La Guàrdia Civil investiga presumptes pressions arbitrals dirigides a perjudicar el Barça en el proper clàssic

El cas, que presenta indicis d'anar més enllà d'un partit, arrenca a partir d'un escrit remès per un assistent a la fiscalia anticorrupció

La Guàrdia Civil investiga un cas de presumptes pressions denunciades per un àrbitre assistent de primera divisió amb possibilitats de formar part de l'equip arbitral designat per al clàssic del 21 de novembre i que consistirien a perjudicar els interessos del FC Barcelona en aquest partit. L'escrit dels fets es va presentar a la fiscalia anticorrupció de Barcelona el dia 19 d'octubre per l'advocat expert en dret esportiu Jacinto Vicente Hernández a instància de l'assistent denunciant, el qual ha expressat la voluntat que el seu nom i les seves dades personals no apareguin en el document esmentat perquè entén que la seva identificació li produiria un perjudici personal i també a tercers, tant en el camp personal com professional. Tot i això, el col·legiat sí que desitja que els fets siguin difosos públicament, ja que considera que la divulgació pot ajudar a “frenar la possible realització dels mateixos fets i, especialment aconseguirà cessar una situació d'angoixa personal”, com s'indica en l'escrit. En aquest sentit, i més enllà del clàssic, aquesta denúncia pública pretén posar de manifest les pressions a les quals estarien sotmesos els àrbitres en actiu per part d'altes instàncies com a conseqüència d'un procés de designacions arbitrals que alimenta tot tipus de suspicàcies. De fet, s'assenyala en el document que les pressions s'estenen a altres partits d'aquesta temporada, però sense detallar quins. Si es confirmessin els fets exposats, serien constitutius d'un delicte penal relacionat amb la corrupció en el món de l'esport, ja que poden alterar una competició oficial.

El fet concret exposat en el document presentat a la fiscalia anticorrupció arrenca a mitjan de setembre d'aquest any –dos mesos abans del clàssic del 21 de novembre– quan l'assistent denunciant va anar a una cita amb el seu àrbitre principal, que té credencials d'internacional, i que li trasllada una instrucció “que ha rebut directament d'algú de dins”. La directriu consisteix a “intentar dirigir d'una manera determinada el clàssic, que en definitiva consisteix a perjudicar els interessos del Barça en cas de ser l'equip arbitral designat pel comitè tècnic d'àrbitres, organisme pertanyent a la Federació Espanyola de Futbol (FEF). Segons prossegueix l'escrit, el col·legiat principal afegeix que, segons les indicacions de la persona que li ha donat les instruccions, “seria més convenient que les decisions més difícils en aquest partit i que propiciessin el possible perjudici final no les prengués l'àrbitre principal, ja que, en tractar-se d'una figura més mediàtica, genera més controvèrsia i està sotmès a un major control per part del mitjans de comunicació”. En canvi, se li indica que sigui l'assistent qui pugui propiciar aquestes decisions, ja que, si bé també generaria polèmica per la dimensió del partit, “és diluiria més ràpidament”. A més, l'informa que aquesta pràctica ja s'ha dut a terme durant aquesta temporada i que llavors l'àrbitre principal va quedar molt exposat als mitjans. Per aquesta raó “és més convenient ser més subtils”.

La reacció de l'assistent, segons exposen els fets descrits a la fiscalia, es la negativa en rodó a acceptar aquestes indicacions. De fet, el mateix àrbitre principal també li transmet molts dubtes i preocupació pels fets. Tot i això, li comenta que si no segueixen les indicacions hi podria haver represàlies relacionades amb la promoció dels àrbitres i podrien veure degradada la seva condició actual. Una valoració que determina les credencials per poder arbitrar partits internacionals, així com les retribucions econòmiques que es perceben i que també depenen del comitè tècnic esmentat.

A l'hora d'establir la procedència de les pressions, l'arbitre assistent assenyala en l'escrit l'existència d'una trucada l'interlocutor de la qual s'identifica amb el nom de José Ángel Jiménez Muñoz de Morales, vocal del comitè tècnic d'àrbitres. Aquest interlocutor, amb una llarga trajectòria en l'esmentat comitè i presumiblement assabentat de les reticències del jutge de línia, li aconsella seguir les directrius, ja que la seva trajectòria “es pot mantenir molt alta en cas positiu, però que en cas negatiu seria molt difícil que es mantingués i podria descendir en l'escalafó” i, afegeix, “la vida professional és molt curta”. L'interlocutor, segons l'escrit, també li comenta que això ja s'havia fet abans, però incideix que sigui l'assistent qui prengui certes decisions per estar menys exposat als mitjans de comunicació. L'assistent li exposa el perill que això comporta i les repercussions legals i morals que implica abans de donar per acabada la conversa sense definir-se.

Precisament, aquesta conversa telefònica va impulsar la voluntat de l'assistent de fer pública la situació i a posar-se en contacte amb l'advocat Jacinto Vicente Hernández, que amb el consentiment de l'àrbitre assistent s'encarrega de seguir el procediment formal consistent a presentar un escrit a la fiscalia anticorrupció per tal que el cos policial iniciï la investigació pertinent. En aquesta acció, també s'ha posat en coneixement de les autoritats policials per si pogués ser d'interès per a la investigació, que l'assistent ha tingut coneixement que en dates posteriors als successos esmentats que el mateix membre del comitè tècnic suposadament hauria donat instruccions a un conegut de l'assistent que forma part d'un altre equip arbitral susceptible de ser designat per dirigir el clàssic del 21 de novembre al Santiago Bernabéu. Tot i això, l'assistent denunciant desconeix que l'àrbitre principal d'aquest altre equip de col·legiats hagi estat sotmès a pressions similars.

Procés en marxa

Un cos especialitzat de la Guàrdia Civil s'encarrega d'investigar el cas posant-se en contacte amb persones que puguin esclarir els fets denunciats. En aquest sentit, es tracta d'un procés que no té precedents clars i, per tant, aquest fet afegeix complexió a l'hora de preveure les conseqüències que se'n podrien derivar.

L'ASSISTENT

El denunciant forma part d'un equip arbitral susceptible de dirigir el clàssic

NEGATIVA

Tot i les directrius rebudes d'altes instàncies, es va negar en rodó a acceptar-les

PRECEDENTS

L'interlocutor li hauria comentat que ja s'havia procedit d'aquesta manera abans

PROTECCIÓ

Exposa el cas amb l'objectiu de protegir d'aquest tipus de pressions els col·legiats

TRUCADA

L'escrit es refereix a una trucada de José Ángel Jiménez, vocal del comitè d'àrbitres

Un procés de designació qüestionat

La designació a càrrec del comitè tècnic d'àrbitres, presidit per Victoriano Sánchez Arminio, dels col·legiats encarregats de dirigir partits d'àmbit estatal fa temps que és objecte de crítiques per l'opacitat del procediment. De fet, fins al 2005, la designació dels col·legiats assignats als compromisos de primera divisió es feia mitjançant un sorteig aleatori per ordinador amb una sèrie de condicionats segons les característiques del duel i els rivals, però des de llavors és una comissió dedicada a la competició professional la que estipula els àrbitres de primera i segona divisió. Un dels seus tres membres és el mateix Sánchez Arminio. La falta de claredat a l'hora de designar els àrbitres es trasllada també en el procés per decidir els ascensos i descensos de categoria. En aquest context, el comitè d'arbitres envia informadors arbitrals als estadis per avaluar l'actuació dels col·legiats. Per contra, es desconeix qui forma aquest grup d'informadors, així com el contingut dels informes que presenten.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)