2a divisió FEF

2a divisió B

Sant Andreu

El misteri del quadre de Dalí i la Creu de Sant Jordi

El Sant Andreu reclama a Joan Gaspart l'obra que el pintor va fer per al club i la distinció de la Generalitat, però l'expresident, que ha entregat altres objectes, no en sap res

Dalí va pintar el quadre el 1977 per ajudar a sanejar el club, però mai no es va poder vendre i es va extraviar

Feia algunes setmanes que el Sant Andreu reclamava a Joan Gaspart alguns objectes del club que estaven en possessió de l'expresident. Ahir el club quadribarrat va explicar que Gaspart havia tornat alguns guardons, copes i medalles, però va assegurar que continuen sense aparèixer el quadre titulat Gol, que Salvador Dalí va pintar i regalar al club el 1977, i la Creu de Sant Jordi que la Generalitat de Catalunya va concedir el 2009 a l'entitat andreuenca amb motiu del seu centenari. Joan Gaspart, que va ser president del Sant Andreu entre el 2004 i el 2011, sempre ha negat que tingués aquests dos objectes.

El Sant Andreu es congratulava ahir “del retorn d'objectes que tenen un gran valor històric i sentimental per al club”, però lamentava que entre aquests no hi hagués el quadre de Dalí i la Creu de Sant Jordi. El club va assegurar que “els nous propietaris no desistiran en l'intent de recuperar actius amb un gran valor sentimental i que són patrimoni del club”. Segons la llista feta pública pel Sant Andreu, Joan Gaspart ha tornat aquests dies al club la copa de campió de segona B de la temporada 2009/10, el diploma i la Medalla d'Or al Mèrit Esportiu de l'Ajuntament de Barcelona del 2009, el premi Centenari de l'Associació Catalana de Dirigents de l'Esport i les plaques atorgades al club per l'Espanyol, la Damm, la Federació Catalana de Futbol, el Consell Català de l'Esport i l'Ajuntament de Barcelona quan l'entitat va fer cent anys.

Un regal de prestigi

Gràcies a la intermediació del llavors president, Fèlix Romero, Salvador Dalí va accedir el 1977 a pintar un quadre, que va batejar com a Gol, per regalar-lo al Sant Andreu i ajudar a superar la delicada situació econòmica que vivia el club. L'obra és la representació del moment d'un gol a una porteria amb la senyera quadribarrada. El 1978 hi va haver dos intents de vendre'l a través de subhastes, el segon forçat per les denúncies per impagaments dels jugadors Paquito, Curta, Martí Filosia i Vallejos. Però tots dos cops es va haver de frenar la venda ja que s'oferia un preu molt per sota del valor de l'obra, calculat llavors en uns sis milions de pessetes. El Museu d'Art Modern de Nova York es va interessar pel quadre, però no el va adquirir. L'última notícia de l'obra és del 1986, quan la junta de Francesc Aresté, de nou en una situació econòmica difícil, en va fer mil còpies per vendre-les. El quadre es va tornar a guardar i, pel que sembla, ja fa alguns anys que es troba a faltar i no se sap en quin moment va desaparèixer ni per què. No es descarta que hagi estat objecte d'algun robatori –a les instal·lacions del club n'hi ha hagut diversos– o que algú el tingui a casa seva.

Salvador Dalí i el futbol
El pintor té dues obres relacionades amb el futbol. El 1974 va fer un gravat commemoratiu del 75è aniversari del Barça i el 1977 va pintar ‘Gol' per al Sant Andreu. A més, el 1986 el cartell del partit inaugural de l'estadi de Vilatenim de Figueres es va basar en l'obra ‘Els atletes còsmics'.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)