Fórmula Ashenkoff
Ràpid, no ràpid i ric
La trobada entre la federació catalana i un promotor italià es tradueix en un nou campionat amb base a Castellolí que permet fer el salt dels karts als cotxes per pocs calés
El valor afegit de la fórmula Ashenkoff és la inversió en la formació, amb Dani Clos, Miquel Molina, Mathias Lauda i David Bosch, que s'encarregaran d'assessorar els pilots
“T'ho passaràs bomba!”, va dir David Bosch a Dani Clos abans que l'expilot provador d'HRT a la F-1 conduís per primer cop el fórmula Ashenkoff. El director tècnic de Parcmotor Castellolí –una de les grans promeses catalanes a principis dels anys noranta– sap prou bé quin peu calcen els cremats del motor, i la reacció de Clos no el va sorprendre gens. “Els venen? Perquè me'n compraré un per entrenar-me!” Si tot just provar-lo tot un pilot de F-1 volia un d'aquests petits monoplaces per mantenir-se a to és que el nou campionat de Catalunya Open Fórmula Ashenkoff va pel bon camí.
No debades, la raó de ser del projecte és precisament oferir un cotxe escola als pilots de kàrting que volen fer el salt als monoplaces, a partir dels quinze anys. Un salt que acostuma a ser feixuc: “No pel cotxe, sinó pel que fa al pressupost”, puntualitza Clos.
La fórmula Ashenkoff mata dos pardals d'un tret, perquè posa l'accent en la formació amb un cost assequible. Els 35.000 euros que val el curs –set reunions de dues curses cadascuna, en sis circuits diferents– rebaixen de molt el llistó d'accés a un esport que fins ara s'enfilava a les sis xifres. Per ser pilot calia ser ràpid i ric; aquí, n'hi ha prou amb ser ràpid.
Aquest era l'objectiu de la Federació Catalana d'Automobilisme, que va veure en la fórmula Ashenkoff una eina ideal per facilitar el salt als monoplaces als joves valors de la seva escala promocional dins del kàrting. El cotxe havia nascut a Itàlia, però una trobada del fundador de l'empresa, Giacomo Franciosa, amb els directius de la FCA, al final del novembre passat, es va traduir en la creació d'un campionat propi per donar-li sortida. L'entesa entre el promotor i la federació és tan bona que Franciosa traslladarà la fàbrica a Catalunya al llarg del 2016, i el nou cotxe de l'any 2017 ja serà fet a casa nostra.
La primera cursa se celebrarà a Castellolí el 31 de maig. El circuit de l'Anoia serà la base del campionat, i allà els pilots rebran cursos de pilotatge i formació, impartits per quatre pilots professionals: els ja citats Bosch i Clos, i Miquel Molina –pilot d'Audi al DTM– i Mathias Lauda, fill de Niki Lauda, expilot de GP2 i del DTM i amb casa a Barcelona. Els quatre faran torns per assessorar i aconsellar als pilots els caps de setmana de carrera. Cada pilot disposarà d'un xassís i en cada cursa se sortejaran les centraletes. “Guanyarà qui sigui bo, no qui tingui millors contactes”, diu Lauda. L'organització posarà un enginyer per cada dos cotxes i un mecànic de l'escola Monlau Competició per cada cotxe.
La cirera del pastís és la simbiosi amb el programa Joves Pilots del Circuit de Barcelona-Catalunya. “Ens ho han posat molt bé. Si el campió té qualitats, entrarà en el programa”, confirma Vicenç Aguilera, el president del Circuit. Entre altres coses, caldrà que sigui ràpid, però no ric de grat o per força.