El consell, en fora de joc
Ni el president ni la resta de consellers del Girona han tingut cap presa de contacte amb els nous propietaris, que només van ser un dia a la ciutat
Tot indica que la seva dimissió és imminent, tot i que el president diu que primer vol parlar amb Boudjemaa, Dutaret i Guardiola
L'esperat i demorat aterratge dels nous propietaris del Girona va ser vist i no vist. I entre els que no van ni veure l'ombra de Samir Boudjemaa ni de Jean-Louis Dutaret hi ha el consell en pes del Girona FC, començant pel seu president, Patxi Otamendi, que podria dimitir en les pròximes hores.
No van agradar gens als consellers actuals les maneres de fer dels nous amos, tot i que només van ser un dia a la ciutat. De fet, el mateix Otamendi i la resta de consellers van traslladar a la propietat –representada pel portaveu, Nacho Mas-Bagà– en el consell extraordinari d'ahir el seu malestar per haver-los ignorat per complet. Tampoc no van entendre que sí que trobessin temps per visitar i entrevistar-se amb l'alcalde, Carles Puigdemont, que els va rebre a l'ajuntament.
El consell va ser intranscendent. Ni una sola decisió. La dels preus de la campanya d'abonaments, que ahir van veure la llum, ja estava presa des de feia dies (diuen que consensuada per les dues parts). Els consellers –Dani Sambola, David Hugas, Olga Melekhova i Salvador Capdevila, a banda de Patxi Otamendi– van rebre informació amb comptagotes de Mas-Bagà sobre la identitat dels nous amos i coses poc concretes i massa difuses. La sensació de fora de joc va ser total.
“Vull tenir l'oportunitat de parlar amb ells. Havíem quedat que quan es formalitzés l'operació de compravenda, ho faríem”, va comentar Patxi Otamendi. El president no entén que Boudjemaa i Dutaret passessin de llarg sense fer ni tan sols una visita de cortesia al consell. “Tinc els meus plans”, va afegir-hi Otamendi, que molt probablement hagi pres ja la decisió de plegar. El president sí que s'havia entrevistat recentment amb Pere Guardiola, tot i que tampoc es va tractar de cap xerrada en profunditat.
Foc nou
Tot fa pensar en una renovació a fons del consell d'administració (tots persones de l'entorn de Josep Delgado, que ja no té el control del club), però les coses es mouen molt a poc a poc. Ahir, la sensació a Montilivi era que tot continuaria igual, amb les mateixes cares i la mateixa rutina de les últimes setmanes. Dimarts, Pere Guardiola va dir que l'organigrama estaria llest en uns deu dies, que es poden fer molt llargs.
A diferència de quan es negociava amb Ricardo Pini –l'argentí va arribar a tenir la carta de dimissió de tot el consell d'administració a les seves mans–, el procés que s'ha fet amb el grup de Pere Guardiola no incloïa aquesta clàusula. És evident, però, que els nous propietaris del Girona voldran escollir la seva gent i acabaran prescindint de la gran majoria de consellers actuals. Tot i això, els nous amos també van deixar molt clar que volen delegar en gent de Girona els càrrecs més institucionals.
La professionalització
També han de quedar definides les àrees més essencials. Més enllà de l'esportiva, hi ha la financera, la de màrqueting i la de patrocini, bàsiques per donar al club l'impuls que volen els nous propietaris. Des de fa mesos, l'estructura de professionals a les oficines del Girona s'ha aprimat molt i els màxims responsables executius són Javi Pequeño, Olga Melekhova i David Hugas, tots ells molt vinculats, ja sigui familiarment o personalment, a l'antic propietari.
L'àrea amb més activitat a Montilivi és l'esportiva, amb Cárcel i Hammouch fent mans i mànigues per moure's en un mercat en què el Girona està molt limitat econòmicament per la LFP.
CALMA APARENT
L'endemà de l'aterratge dels nous amos, a Montilivi hi havia les mateixes caresELS CONSELLERS
No troben lògic que Boudjemaa i Dutaret parlessin amb l'alcalde i no amb el consellREUNIÓ IRRELLEVANT
El consell només va servir per rebre informació amb comptagotes del portaveuDIFERÈNCIES
L'operació amb Pini incloïa la carta de dimissió del consell, cosa que no passa araREESTRUCTURACIÓ
Amb un consell de mínims i de gent de confiança de Delgado, el gir total està cantatA POC A POC
Tot i que volen professionalitzar i potenciar les àrees, els canvis es fan esperarSegona venda i tercer amo en set anys en la Lliga de Futbol Professional
L'ascens a 2a A va ser el primer gran pas del Girona per instal·lar-se en la Lliga de Futbol Professional, però tant o més important va ser la imperativa conversió del club en societat anònima esportiva, un requisit ineludible per ser admès en aquest club selecte de 42 equips (20 de primera i 22 de segona A). El Girona es va convertir en SAE a empentes i rodolons després de suar sang i alguna cosa més per aconseguir els més de 3 milions d'euros de capital social que li exigia el Consell Superior d'Esports (CSD). Josep Gusó va ser el primer màxim accionista que va tenir la SAE, però únicament s'hi va poder mantenir dos anys més. L'estiu del 2010 es va realitzar la primera operació de compravenda de la majoria d'accions del Girona SAE, que va adquirir Josep Delgado. L'operació va ser complexa perquè les accions estaven en dues societats amb domicili a Londres, però finalment la compra es va consumar i l'empresari sarrianenc va aconseguir gairebé el 100% dels títols. Delgado ha ostentat la propietat els cinc últims anys, però el club ha acabat canviant de mans en una segona operació no tan complexa pel que fa a la ubicació de les accions però sí pel que fa a les negociacions. Frustrada una operació amb l'argentí Pini, finalment el club ha estat adquirit per l'empresa francesa TV Sport Events.