Barça

JORDI OSÚA

DOCTOR EN CIÈNCIES DE L’ACTIVITAT FÍSICA I L’ESPORT I ESPECIALISTA EN VÁZQUEZ MONTALBÁN

“Quan van fer fora Cruyff, va deixar d’anar a l’estadi”

Jordi Osúa ha fet tornar l’escriptor barceloní, desaparegut fa quinze anys, al primer pla de l’actualitat blaugrana amb la publicació d’un acurat recull de 128 articles sobre el FC Barcelona i l’esport en general

EL LLIBRE

L’autor i el llibre
Jordi Osúa, fotografiat amb un exemplar del llibre que publica aquest Sant Jordi, Manuel Vázquez Montalbán. Barça, cultura i esport, que ha estat editat per Base, en col·laboració amb el FC Barcelona i sota la supervisió del Centre de Documentació i Estudis del club.
MANUEL VÁZQUEZ MONTALBÁN: BARÇA, CULTURA I ESPORT Autor: Jordi Osúa Edita: Base Preu: 20 euros Pàgines: 148 Una tria d’articles de Vázquez Montalbán per entendre les claus del valor extraesportiu del Barça.

Els deu anys que Jordi Osúa ha dedicat a estudiar l’obra de Manuel Vázquez Montalbán al voltant del Barça i l’esport l’avalen com a editor del llibre que ha publicat per Sant Jordi, amb una recopilació de 128 articles de l’escriptor i periodista barceloní mort el 2003. La reflexió crítica sobre el Barça ocupa un lloc important en l’obra de Vázquez Montalbán, que Osúa, amb el suport del club, ha volgut dimensionar adequadament.

Com s’arriba a ser especialista en el pensament esportiu de Manuel Vázquez Montalbán?
Havent fet una tesi doctoral dedicada a la seva obra esportiva, una investigació que, fins aleshores, ningú mai havia fet.
Què el va motivar a investigar la mirada esportiva de Vázquez Montalbán?
Sempre m’han interessat els aspectes més sociològics de l’esport. I l’any 2005 es va publicar un llibre pòstum seu, que recollia un grapat d’articles, titulat Futbol, una religió a la recerca d’un déu. En aquell moment, m’interessava pels paral·lelismes entre l’esport i la religió i aquella publicació, lògicament, em va atraure. Així vaig conèixer la dimensió esportiva de Vázquez Montalbán . Dos o tres anys després, em vaig plantejar dedicar-li la tesi doctoral.
El llibre que acaba de publicar, és un encàrrec?
És un encàrrec, sí. Tot i que, fa un any i mig, jo havia proposat al Barça fer un llibre sobre Vázquez Montalbán i la seva visió del club. Vaig contactar amb la secretaria de l’aleshores vicepresident Vilarrubí. Els proposava fer coincidir la publicació del llibre amb el cinquantè aniversari del seu primer article en clau blaugrana: “Barça, Barça, Barça” (1969). Ja ho tenia organitzat, en forma d’assaig, però en aquell moment, el setembre del 2016, no els va interessar.
I com va ser que, finalment, li ho van proposar?
El mes de desembre passat, en l’entrega del premi de periodisme esportiu Manuel Vázquez Montalbán, que va rebre Michael Robinson, el club va pensar dedicar-li el llibre que cada any edita. Algú conservava el guió que els havia passat i, per altra banda, la família Vázquez Montalbán em van recomanar.
Quin criteri ha seguit en la recopilació de textos?
Volia posar-los-hi tots, perquè els tenia recollits en la meva tesi, però eren més de dos-cents i en quedava un volum molt gran. Parlant amb l’editorial vam veure que era millor que en fes una tria. Primer vaig incloure-hi els que s’havien publicat en català, principalment al diari Avui. Aquests són una quarta part del llibre. Després, d’entre els escrits en castellà, els més significatius i, finalment, els més difícils de trobar. Entre aquests últims hi ha textos que es van publicar a l’estranger i que vaig trobar a Balcells.
N’ha deixat molts fora? Hi podria haver una segona part?
Els que he deixat fora són textos curts. A més, en aquest volum ja hi ha les principals idees que Vázquez Montalbán va voler transmetre sobre el Barça.
Quin lloc ocupava el Barça en la vida de Vázquez Montalbán?
Un lloc principal, sense dubte. El seu calendari estava condicionat per les competicions que jugava el Barça. Com explico en el llibre, quan no podia assistir a l’estadi estava pendent de la ràdio per saber el resultat de l’equip i quan havia d’enviar una crònica des de fora de Barcelona i coincidia amb algun partit, no s’oblidava de preguntar com havia quedat. Era culer des de petit, va anar a alguns partits a les Corts i a l’estadi no hi va faltar des de la temporada 66/67 fins als anys noranta. Hi va deixar d’anar, en part, decebut per l’acomiadament de Johan Cruyff. I també perquè estava delicat de salut. En aquell moment duia quatre by-pass.
Com hauria entomat l’època daurada del Barça que s’ha viscut en els últims anys?
Suposo que hauria estat molt feliç tot i que no era cruyffista, va ser més aviat crític els primers anys del Cruyff entrenador. Una altra cosa era l’estil de joc, que sí que li feia el pes. Per altra banda, Vázquez Montalbán va morir el 2003, just en el moment de l’aparició de Joan Laporta. Ell va veure l’arribada del nou president com l’esperança que el club recuperés la identitat nacional, perduda durant el nuñisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)