Barça

Una grada per Aitor

El rival. La Real Sociedad estrena avui una nova graderia d’animació que portarà el nom d’Aitor Zabaleta, seguidor de l’equip basc assassinat fa quasi vint anys prop del Vicente Calderón

Després d’haver jugat els tres primers partits de lliga com a visitant, la Real Sociedad estrena avui contra el Barça el renovat estadi d’Anoeta, ja sense pista d’atletisme. Una de les grans novetats serà la inauguració d’una grada d’animació al gol sud de l’estadi. Amb capacitat per a 2.339 persones, la graderia portarà el nom d’Aitor Zabaleta. Un homenatge que el club basc ha volgut brindar al seu seguidor, que va morir a Madrid en una nit freda, el 8 de desembre de 1998, poc abans de l’inici del partit en què s’enfrontaven la Real i l’Atlético de Madrid. Zabaleta va ser atacat per membres del grup ultra de l’Atlético de Madrid, Bastión, i va morir després de rebre una ganivetada al cor.

Zabaleta, que tenia 28 anys, havia viatjat a Madrid acompanyat de la seva xicota en un viatge organitzat per la penya Izar. Van arribar amb temps al Vicente Calderón i van decidir anar a beure alguna cosa abans d’entrar. Un policia els va recomanar el bar Alegre. Allà van topar amb els membres de Bastión, grup que formava part del Frente Atlético. Els ultres, ràpidament, es van llançar sobre els seguidors bascos, que van fugir del bar. Zabaleta, que no portava cap distintiu de la Real Sociedad, es va quedar enrere i va ser acorralat per uns quants ultres; va rebre la punyalada mortal de Ricardo Guerra, que va ser detingut aquella mateixa nit mentre Zabaleta perdia la vida a la Fundació Jiménez Díaz. Guerra va ser jutjat i condemnat a 17 anys de presó durant el mes d’abril del 2000. Guerra gaudeix en l’actualitat del tercer grau. Mentrestant des del fons que ocupa el Frente Atlético al camp de l’Atlético de Madrid s’han cridat moltes vegades càntics a favor de Guerra i en contra de Zabaleta. La família de l’assassinat sempre ha denunciat aquests càntics, com també que en el judici no fossin condemnats la resta d’ultres que van acorralar Zabaleta. Un d’ells, Ignacio Racionero, va ser detingut durant el mes de gener passat, acusat d’apunyalar un altre seguidor de l’Atlético de Madrid.

La memòria

Ningú a Sant Sebastià ha oblidat el que va passar aquell 8 de desembre de 1998, i ara, quasi vint anys després, la Real Sociedad ha volgut homenatjar el seu seguidor. Ho ha recordat aquesta setmana amb un vídeo molt emotiu que ha servit de presentació de la graderia que recordarà Aitor Zabaleta. “Això no és una graderia. És una ànima, la teva ànima. I amb la teva força i la nostra, ningú ens podrà guanyar. I el primer càntic serà per tu i per a tu. Perquè t’estimem. Perquè som una família. Perquè som la Real Sociedad”, diu un dels missatges dels seguidors de l’equip basc que han participat en el vídeo de presentació de la nova graderia Aitor Zabaleta.

EL FET

Un membre del grup ultra Bastión li va clavar una punyalada al cor
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)