Barça

Més que un president

Dol entre el barcelonisme per la mort de Josep Lluís Núñez als 87 anys, després d’una llarga malaltia

Figura cabdal en la història recent del Barça, Núñez va transformar el club en tots els seus àmbits, l’esportiu, el patrimonial i el social, durant un mandat ampli de més de dues dècades (1978-2000)

Dol entre la família barcelonista i el món del futbol en general. L’expresident Josep Lluís Núñez va morir ahir a l’edat de 87 anys, víctima d’una llarga malaltia. Nascut l’any 1931 a Barakaldo, Núñez diu adeu després d’haver estat el mandatari més longeu de la història del FC Barcelona. Núñez, figura cabdal en la història recent del club des de totes les seves vessants, va presidir l’entitat blaugrana durant 22 anys, entre el 1978 i el 2000. Durant aquest llarg període de temps, el Barça va conquerir un total de 176 títols (140 d’ells oficials) en el còmput global de totes les seccions professionals del club (65 títols la secció d’handbol, 43 la d’hoquei sobre patins, 35 la de bàsquet, 29 del primer equip de futbol, 3 del futbol sala i 1 títol de futbol femení). Menció especial per al títol de la nit del 20 de maig del 1992, a Wembley. El llegat esportiu de Núñez sempre quedarà associat inevitablement a la primera copa d’Europa guanyada pel mític dream team de Johan Cruyff, amb aquell gol de Ronald Koeman en el minut 111 de la pròrroga contra la Sampdoria. Un títol que va servir per saldar un deute històric després dels malsons de Berna 1961 i Sevilla 1986. Per a la posteritat, també la seva primera lliga, amb aquell Barça de Terry Venables i aquell penal aturat pel carismàtic Urruti a Valladolid, en la temporada 1984-85, i per la qual Núñez va haver d’esperar sis anys.

Núñez serà recordat també en el terreny futbolístic per haver consumat fitxatges estrella com els de Maradona, Ronaldo, Romário, Rivaldo, Schuster, Quini, Lineker, Krankl o Simonsen... Durant les més de dues dècades que va estar al capdavant de la institució, va fitxar un total de deu tècnics com ara Menotti, Venables, Luis Aragonés, Robson o Van Gaal. Però si Núñez es pot associar a un entrenador aquest no és altre que Cruyff, el tècnic del seu segon mandat i amb el qual va compartir més èxits, i també moltíssimes desavinences. Una relació d’amor i odi.

Figura fonamental en la modernització del club, els seus 22 anys a la presidència van significar un creixement esportiu innegable i també un creixement a nivell d’institució, en tots i cadascun dels àmbits. També quant a massa social. L’any 1982, el club va assolir per primera vegada en la seva història la xifra dels 100.000 socis.

L’últim comiat

L’enterrament de Josep Lluís Núñez se celebrarà demà dimecres, a un quart d’onze del matí, a l’església Mare de Déu de la Bonanova. Durant el dia d’avui se’l podrà vetllar al Tanatori de Sant Gervasi, a Barcelona, que estarà obert a partir de les deu del matí. També al Camp Nou, el club habilitarà un espai memorial de condolences per a tots aquells socis, aficionats i personatges del món del futbol que vulguin retre-li l’últim adeu.

Durant tot el dia d’ahir van ser moltes les mostres de condol envers la seva figura que es van anar succeint una rere l’altra. Lògicament, una de les primeres reaccions va arribar per part del FC Barcelona. El club va emetre un comunicat tan bon punt es va conèixer la notícia, lamentant la pèrdua: “El FC Barcelona vol transmetre el seu més sentit condol a la seva família, amb qui comparteix aquests moments de dolor, juntament amb els socis, penyistes, aficionats del club i el món del futbol.” També el president Josep Maria Bartomeu va expressar el seu condol a través d’una carta oberta, en la qual va glossar la figura de l’expresident. També figures properes a l’entorn de Núñez com Joan Gaspart van tenir emotives paraules. El Real Madrid, com molts altres clubs, també va mostrar les seves condolences amb un comunicat al seu web oficial.

MOLTES REACCIONS I MOSTRES DE CONDOL

Amb ell, el Barça va guanyar 140 títols oficials. Eternament lligat a Wembley 92

MOLTS ÈXITS

La vetlla és avui al Tanatori de Sant Gervasi. Al Camp Nou hi haurà un espai memorial
Respecte i molta estimació per al president Josep Lluís Núñez. Estic molt agraït per la seva dedicació al FC Barcelona durant molts anys
Sandro Rosell
expresident del barça
És una gran pèrdua. Va ser president molts anys. Una gran abraçada a la seva família
Pep Guardiola
EXJUGADOR I EXTÈCNIC DEL BARÇA
Estic profundament entristit. Josep Lluís Núñez va ser un gran president, un ésser humà meravellós. Descansi en pau, senyor Núñez
Ronald Koeman
EXJUGADOR DEL BARÇA
Dia molt trist per al barcelonisme i per a mi personalment, per la pèrdua d’una gran persona i un gran president
Albert Ferrer
exjugador del barça
El Barça no ha tingut un president millor que Núñez. Vaig tenir diferències al principi, però des que va aprendre la seva lliçó, no n’hi ha hagut cap de millor
José María García
PERIODISTA
Hi vaig tenir una magnífica entesa. Donava molta confiança als tècnics
Aíto García Reneses
exentrenador del barça bàsquet
Va lluitar per fer del Barça una entitat independent; tenia la idea que el club era de tothom i no volia que la política entrés dins del club
Carles Rexach
EXJUGADOR i EXTÈCNIC DEL BARÇA
Sempre estava obert al diàleg. A uns agradava i a d’altres no, però hi hauríem d’estar molt agraïts
Miguel Bernardo ‘Migueli’
EXJUGADOR DEL BARÇA

L’ADEU

L’enterrament serà demà (10.15 h) a l’església de la Mare de Déu de la Bonanova

LA CERIMÒNIA

Si no ha estat el president número u, ha estat el número u bis
Enric Reyna
EXPRESIDENT DEL BARÇA
Eren moments difícils i va posar sentit comú a la gestió. Va ser el millor gestor econòmicament parlant i pioner en moltes de les eines econòmiques que ara alimenten al club
Jordi Cardoner
VICEPRESIDENT DEL BARÇA
Va deixar un gran record i va fer moltíssimes coses bones pel Barça. La relació que vam tenir va ser bona. És moment per tenir un record i acompanyar la família
Guillermo Amor
EXJUGADOR DEL BARÇA I DIR- RELACIONS INSTIT. I ESPORTIVES
Hi ha un abans i un després de Núñez com a president. En 22 anys no només va tenir èxits esportius, sinó també des del punt de vist econòmic, social...
Ho feia tot amb una gran passió i estima pel club. Estic molt trist, l’estimava molt i van ser molts anys al seu costat
Joan Gaspart
EXPRESIDENT DEL BARÇA
El meu condol als familiars de l’expresident José Luis Núñez. Descansi en pau
Joan Laporta
EXPRESIDENT DEL BARÇA
CARTA

De president a president

Josep Maria Bartomeu

Avui hem perdut un gran barcelonista que va canviar la fesomia del nostre club. L’home que va presidir el Barça durant 22 anys. Avui ens ha deixat Josep Lluís Núñez i, des del seu record, tornem a reviure moments i emocions d’un període extraordinari de la nostra història.

Quan va arribar a la presidència, fruit de les primeres eleccions democràtiques l’any 1978, Josep Lluís Núñez va trobar un club que vivia moments difícils, des de molts punts de vista. La Catalunya de la transició vivia instal·lada entre la il·lusió pel canvi polític, i una crisi econòmica que havia afectat molt el Barça i el país.

Però la seva obsessió per fer realitat el projecte del seu Barça triomfant, el va portar a implementar un nou concepte de gestió, que és la base del Barça d’avui. Ell va ser l’home que va elevar a categoria de notícia la gestió de l’Entitat, i el primer que va tenir clar que els clubs havien de cobrar pels drets audiovisuals del futbol.

Amb ell, el nostre patrimoni també va fer un salt exponencial, amb l’ampliació i millora del Camp Nou i de tot el seu entorn, i amb la construcció del Miniestadi. I amb ell va néixer la Masia, el lloc on van créixer i es van formar molts dels jugadors que avui són part de la nostra llegenda, fidels a un estil genuí. Josep Lluís Núñez ho va tenir clar: sabia que el futur del Barça passava per generar talent local, des de l’excel·lència i la innovació.

Alhora, de la mà del seu vicepresident i amic, Nicolau Casaus, l’àrea social va experimentar un creixement sense precedents, amb un increment substancial del nombre de socis, i amb l’expansió del moviment penyístic molt més enllà de l’àmbit català.

Però Josep Lluís Núñez va ser, sobretot, el president que va encapçalar aquell desplaçament de 30.000 culers a la final de la Recopa del 79 a Basilea, i el de la nostra primera Copa d’Europa, aquella del 1992 a Wembley, amb Johan Cruyff a la banqueta, i el Dream Team sobre la gespa. Sota el seu mandat, el Barça va renovar la seva mentalitat per situar-se, definitivament, com un club guanyador, ja no només al món del futbol, sinó en tots els altres esports professionals. I és que el president Núñez estava convençut de la naturalesa profundament poliesportiva del FC Barcelona.

El recordarem, també, com el president del Centenari, com el que va impulsar el nostre Museu, i com el que, fins al darrer instant, i des de la discreció, ha fet costat al Club i a l’equip. Trobarem a faltar la seva personalitat, els seus bons consells i la seva perseverança.

Moltes gràcies, president, per tot el teu llegat.

[Barcelona, a 3 de desembre del 2018.

Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona]

Espai memorial de condolences a la tribuna del Camp Nou

O.T.

El club, tal com va fer recentment amb les figures de Tito Vilanova i Johan Cruyff, habilitarà un Espai Memorial de condolences a la zona de tribuna del Camp Nou, obert als socis, penyistes i aficionats que vulguin mostrar el seu record i afecte cap a la figura del president Josep Lluís Núñez. Aquest espai estarà obert durant tot el dia d’avui, entre les deu del matí i les nou de la nit, i també demà al matí, entre les deu del matí i les dues del migdia. Per qüestions operatives i de logística l’espai quedarà inhabilitat demà a la tarda per la coincidència amb el partit de copa Barça-Cultural Leonesa.

A banda, el FC Barcelona ha decretat quatre dies de dol, en què les banderes de les instal·lacions del club estaran a mig pal. També es guardarà un minut de silenci en totes les activitats oficials del club, els entrenaments de tots els equips blaugrana i abans dels partits que es juguin aquesta setmana. Tots els jugadors lluiran un crespó negre en senyal de dol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)