Barça

Un mercat amb èxits comptats

Poques solucions. El de Davids al 2004 és el reforç fet al gener que més bon rendiment ha donat. A l’altre costat de la balança, Amunike, Albertini o Maxi López

Als anys 80, també van venir a l’hivern Roberto Dinamita, Cléo o Romerito, que van fracassar

Tradicionalment, el Barça no ha tingut gaire èxit amb els fitxatges d’hivern. Els que li han sortit bé i han ofert un rendiment bo o com a mínim acceptable es poden comptar, de fet, gairebé amb els dits d’una mà. La temporada passada, això sí, va trencar tots els pronòstics quan al mes de gener, en què habitualment s’acostumen a buscar solucions d’urgència ja sigui per lesions o per carències en alguna posició, va apostar per fer el fitxatge més car de la seva història amb Coutinho. Més enllà del preu, la del brasiler era, això sí, una aposta gairebé segura. No va passar el mateix, però, amb Yerry Mina, que, tot i donar un bon rèdit econòmic, va passar força inadvertit en el mig any que va vestir de blaugrana. Tampoc van deixar un gran record altres incorporacions d’hivern, com l’anterior, la d’Afellay, o ja més llunyanes, les d’homes com Albertini, Maxi López, Bogarde o fa ja més de vint anys, Amunike. Sí que es pot dir que van complir els mínims exigits homes com Coco o Sorín. Entre els que sí que es pot dir que van ser apostes més o menys rendibles o fins i tot excel·lents, hi hauria els casos de Frank de Boer –no així el seu germà Ronald–, José Manuel Pinto, o sobretot, Davids.

El cas d’Arda i Aleix Vidal

No se’ls pot considerar fitxatges d’hivern ja que es van incorporar a l’equip l’estiu anterior, però a la pràctica sí que van representar dos reforços per a la segona meitat de curs Arda Turan i Aleix Vidal, que no van poder debutar amb el Barça fins al gener del 2016 per culpa de la sanció de la FIFA. Cap dels dos va complir les expectatives i sobretot en el cas del turc, l’operació va ser ruïnosa, esportivament i econòmicament. Anteriorment, també s’havien incorporat amb la temporada ja ben avançada jugadors com Roberto Dinamita, que tot i la seva qualitat i un bon debut amb dos gols (gener del 1980) només va estar uns mesos al Barça i va tornar al Vasco da Gama; el seu compatriota Cléo, que només va jugar un amistós (1982), o el paraguaià Romerito, fitxat al març del 1988 i debutant en un clàssic, i que va resultar un autèntic fracàs, jugant només 7 partits i fent 1 gol.

EMMANUEL AMUNIKE 1996/97
El Barça va tancar el fitxatge a l’estiu però no el va incorporar fins a l’hivern, per uns 500 milions de pessetes. Va jugar 4 temporades (25 partits), però les lesions el van marcar i només va fer 1 gol.
WINSTON BOGARDE 1997/98
Va arribar procedent del Milan com una petició de Van Gaal per enfortir la defensa, a canvi d’uns 300 milions de pessetes. Molt discutit, el tècnic el va utilitzar en un total de 61 partits en 2 anys i mig.
FRANK I RONALD DE BOER 1998/99
Feia temps que el Barça volia sobretot Frank de Boer, però van arribar els dos germans, a canvi d’uns 3.000 milions de pessetes. El central sí que va oferir un molt bon rendiment i va estar al club fins al 2003, jugant més de 200 partits. Ronald, en canvi, no va convèncer mai i va marxar abans, al 2001.
FRANCESCO COCO 2001/02
Cedit pel Milan tot i que el Barça va pagar uns 2 milions d’euros per ell, va complir al lateral esquerre, tot i que tampoc no va brillar en excés. 34 partits jugats.
JUAN PABLO SORÍN 2002/03
Com Coco, també va arribar cedit, per la Lazio, i va jugar mitja temporada, amb un rendiment acceptable al lateral esquerre, tot i que no li va servir per guanyar-se la continuïtat al club. Algun episodi extraesportiu tampoc hi va ajudar.
EDGAR DAVIDS 2003/04
Probablement el fitxatge d’hivern que més ha rendit. Va arribar cedit per la Juventus i es va fer ràpidament un lloc a l’onze, dotant el mig del camp d’una lluita i un caràcter que va fer reaccionar l’equip en la segona meitat del curs. Va jugar 20 partits i per rendiment hauria pogut seguir perfectament, però no va continuar al Barça.
MAXI LÓPEZ 2004/05
El Barça va pagar uns 6 milions d’euros al River Plate per una de les promeses del futbol argentí (20 anys). En una temporada i mitja, només va jugar 19 partits i va marcar 2 gols, un, però, de molt recordat, contra el Chelsea.
DEMETRIO ALBERTINI 2004/05
Va arribar de franc avalat per la trajectòria i la seva experiència, amb 33 anys, però va fracassar estrepitosament i només va jugar 6 partits. Va penjar les botes en acabar la temporada.
JOSÉ MANUEL PINTO 2007/08
Va arribar cedit del Celta per 0,5 milions d’euros per cobrir la baixa de Jorquera, lesionat, i en acabar el curs el Barça va exercir l’opció de compra per ell, a cost zero. Va acceptar el rol de suplent de Valdés i excepte l’última temporada, en què va baixar molt el nivell, va complir. 90 partits jugats al Barça, fins que va penjar les botes, al 2014,
IBRAHIM AFELLAY 2011/12
Les greus lesions van marcar el pas pel Barça de l’holandès, que va aterrar a canvi de 3 milions d’euros i va jugar 35 partits en dues temporades i mitja, amb una cessió entremig. Va assistir Messi en el primer gol de l’anada de semifinals de Champions al Bernabéu.
PHILIPPE COUTINHO 2017/18
El fitxatge més car de la història del Barça, que ja el volia a l’estiu però no va poder tancar-ne la incorporació fins mig any després. No va trigar a mostrar la seva gran qualitat i el mig curs passat va ser important per segellar la lliga i també en el títol de copa. Curiosament, el seu rendiment està anant de més a menys. Suma 44 partits i 15 gols.
YERRY MINA 2017/18
El colombià va arribar com una aposta del club, que el seguia de feia temps, per quasi 12 milions d’euros procedent del Palmeiras. Valverde va comptar molt poc amb ell i només va jugar 6 partits, la majoria ja amb tot gairebé sentenciat. En el mundial es va revalorar, fent 3 gols, i el Barça el va vendre per 30 milions d’euros a l’Everton.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)