Barça

Torna la possessió

Contra el Granada, el Barça va registrar un 82,6% de possessió de pilota i va superar la barrera del miler de passades, valors que no s’havien aconseguit ni amb Valverde ni amb Luis Enrique

Setién va apostar pels laterals asimètrics, i Sergio i Messi van créixer amb intervencionisme en la primera prova

Primer partit del Barça de Setién i retorn al futbol de control. Missatge clar des del minut u. Al Barça li va faltar gol contra el Granada. Cert. Li va faltar generar més perill i, sobretot, li va faltar encert en la resolució. Només Leo Messi va poder superar Rui Silva quan el partit agonitzava i quan el rival jugava ja en inferioritat numèrica. Però la falta de contundència a l’àrea rival no va embrutar la bona imatge de l’equip. Bones sensacions en general en l’estrena i dada per a l’anàlisi: contra el Granada, el Barça va establir el rècord de possessió de pilota d’aquesta temporada i també va superar per primera vegada en aquest curs la barrera de les 1.000 passades. Tota una declaració d’intencions de l’estil que ha vingut a implantar el tècnic càntabre. Govern del partit des de la pilota. La filosofia de sempre, portada al límit.

El Barça va arribar diumenge al 82,6% de possessió i va completar fins a 1.005 passades (921 de bones). L’equip no assolia aquests registres des de feia anys. De fet, és el tercer cop que supera el miler de passades en un sol partit des del curs 2005/06. Contra el Betis (5-2), en un dels millors duels del curs amb Valverde, el Barça va connectar 788 passades, és a dir, 217 menys. El 2011, el Barça de Pep Guardiola va connectar 1.046 passades contra el Llevant (988 de bones) i la temporada següent, contra el mateix rival, el Barça de Tito Vilanova en va connectar 1.035 (950 de bones).

Setién va voler deixar empremta futbolística ja des de l’inici. Tocar i tocar. Ni amb Valverde ni amb Luis Enrique s’havia arribat al 82,6% de possessió. En la temporada 2010/11, en la Champions, el Barça de Pep va tenir una possessió del 86,5% contra l’Inter. En la lliga, el 2011, aquell Barça va tenir un 84% de pilota contra el Racing i el Llevant.

La fórmula dels laterals asimètrics

En el dibuix tàctic de Setién contra el Granada, va cridar l’atenció el canvi de rol dels laterals. Jordi Alba va ocupar una posició molt més avançada, actuant en zones d’influència més pròpies d’un extrem que no pas d’un lateral. Les excursions d’Alba i la seva connexió amb Messi són un segell d’aquest Barça en els últims anys, però amb Setién va viure encara més a prop de l’àrea rival. Va recordar el Dani Alves de l’era Guardiola a la banda dreta, un altre bon soci de Messi en la combinació en curt, el brasiler. Sergi Roberto, en canvi, va viure més en zona defensiva. De fet, amb pilota, el Barça jugava amb un 3-5-2 i era el de Reus qui actuava com a acompanyant dels centrals, amb Piqué al mig i Umtiti més desplaçat cap a l’esquerra, cobrint l’espai d’Alba.

Messi, per dins; Ansu Fati, obert

La baixa de Luis Suárez obliga a buscar alternatives en la posició de davanter centre. En el primer partit oficial sense l’uruguaià, Setién va apostar per recuperar el rol que Guardiola es va inventar per a Leo en la posició de fals 9. Griezmann, igual que amb Valverde, va continuar arrencant des de l’esquerra, però aquesta vegada connectat molt més per dins, perquè Jordi Alba ja ocupava aquella zona. A l’altra banda, a la dreta, l’encarregat d’estirar l’equip era Ansu Fati. Va viure com a extrem pur i va donar amplitud al joc per permetre obrir passadissos interiors per a la resta de futbolistes. Messi va participar moltíssim en el joc, amb 108 intervencions. En el derbi contra l’Espanyol, sense anar més lluny, va tenir un total de 57 intervencions. La dada és prou eloqüent.

Equip més junt i bé en la pressió

Un altre dels aspectes que van agradar d’aquest Barça de Setién és la manera com l’equip va pressionar. La fotografia més il·lustrativa va ser la recuperació de Riqui Puig en l’acció que va originar l’únic gol del Barça. Pressionar a dalt, robar, tocar ràpid i generar. La fórmula del Barça que tant èxit havia tingut en èpoques pretèrites. A l’equip se’l va veure molt més endollat en aquest sentit en aquesta faceta del joc i caldrà veure si és una tònica habitual o va ser fruit de l’entusiasme i el plus d’energia propis del canvi d’entrenador i del primer partit amb el nou tècnic. En tot cas, el que és innegable és que a la plantilla se l’ha vist molt més connectada aquesta setmana als entrenaments en l’aspecte motivacional. El futbol és talent, físic i també estat d’ànim.

Sergio Busquets, aglutinador de joc

Busquets va ser un dels noms propis del partit contra el Granada. Amb Setién, el de Badia va gaudir de més llibertat de moviments al mig del camp i fins i tot se’l va veure amb llicència per anar a pressionar a l’àrea petita rival, com a home més avançat, en una acció puntual i del tot inèdita. Va viure més a prop del joc. Passades curtes i ràpides, com a ell li agrada (77% d’intervencions a un o dos tocs). Ben connectat amb els centrals, amb els interiors i amb Messi. Va participar en tot el joc blaugrana i també en l’acció del gol, i va recuperar nou pilotes. Una dada: va fer més passades (157 en total i 145 de bones) que tota la plantilla del Granada junta. Aquest és el rècord de Busquets aquesta temporada. Amb l’equip més junt i sense tantes transicions, Sergio somriu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)