Barça

Ronald Koeman

ENTRENADOR DEL FC BARCELONA

“Si augmentem el ritme de pilota, hi ha pocs equips que ens puguin aturar”

“En general, el balanç és positiu. Hem canviat la imatge de l’equip, hem donat un altre aire al grup, tot i que és cert que hem perdut punts en partits en què hauríem pogut aconseguir un altre resultat”

“El Barça pot aspirar a tot aquesta temporada. Som al Barça per guanyar, no per jugar a no perdre”

“La baixa d’Ansu ens fa mal. Ens estava donant molt en l’aspecte ofensiu i pot jugar en diverses posicions. Fitxar? Tothom sap les posicions que cal reforçar”

Hem de xutar més. Tothom ha d’agafar la responsabilitat de finalitzar la jugada i no buscar algú altre perquè ho faci
Messi és el millor i està compromès. Estic segur que a final de temporada haurà marcat els gols de sempre
Cruyff em va marcar, em va ensenyar els detalls del futbol i a ser dur quan s’ha de ser dur. Era més que el meu entrenador

Ronald Koeman (21 de març del 1963, Zaandam, Holanda) va acceptar aquest estiu el repte de seure a la banqueta del Barça. Tasca complicada sempre, aquesta vegada tenia l’afegit d’haver d’aixecar un equip que acabava de patir una de les pitjors humiliacions de la seva història. I ho havia de fer amb pocs diners a la caixa i amb unes eleccions en l’horitzó. Tot i això, va canviar la selecció holandesa pel Barça. “Per l’amor que sento per aquest club”, diu. El dia 19 d’aquest mes es compliran tres mesos de la seva presentació. Koeman en fa balanç.

Arribem a l’aturada amb tres de tres en Champions, però havent perdut deu punts en la lliga. Quin balanç en fa?
En general, positiu. Hem pogut canviar la imatge de l’equip, hem fet canvis que han donat un altre aire al grup. La gent hi està molt ficada, molt compromesa. Hem augmentat la intensitat dels entrenaments i hem fet bons partits. És cert que hem perdut molts punts en la lliga, en partits en què hauríem d’haver aconseguit un millor resultat. Les decisions arbitrals han influït en el resultat final d’alguns partits. Sabem que hem de millorar coses i treballem per fer-ho. Ara tenim un respir, però ja estem preparant un calendari molt exigent per a quan torni la competició.
Què és el millor i el pitjor d’aquests mesos?
El millor és que hem trobat un grup de gent que ha canviat, que ha volgut canviar. Els joves estan demostrant un gran nivell, hem recuperat físicament gent que està molt millor que abans. En general, l’actitud de l’equip. El pitjor són els partits perduts. Potser hem regalat punts en partits que havíem de guanyar, sobretot el dia de l’Alavés.
Continua apostant pel 4-2-3-1. Què li dona el doble pivot?
No ens hem d’obsessionar per un sistema, perquè si un pivot juga més amunt, és com si jugués d’interior. El sistema depèn dels jugadors que tens. A mi també m’agrada el 4-3-3, però crec que, pel tipus de jugadors que tenim, és millor jugar amb el 4-2-3-1. Últimament, a la banda, per exemple, hem jugat amb diferents tipus de jugadors. Podem apostar per un extrem clàssic com Dembélé o per Pedri, que és més un migcampista a la banda, com vam fer contra la Juve. És intentar tenir un sistema, però també variar segons les qualitats dels jugadors.
Què li dona Busquets, un jugador que coneix la posició de mig centre com ningú i va ser qüestionat?
M’encanta Busi. És un jugador molt intel·ligent, que posicionalment sap jugar molt bé. Sap perfectament sempre com està l’equip. Ell, Frenkie i Pjanic ens donaran molt. Són molt importants al mig del camp, tenint en compte que tenim molta qualitat més amunt.
I l’experiència de Piqué?
Gerard ens dona molta experiència des de la seva posició. És un jugador bàsic per a l’equip. Per experiència i per qualitat. Ha canviat, hi està molt ficat. Hem augmentat la intensitat en els entrenaments. Han tingut anys de molts èxits i un any passat molt dur. I això ha canviat, han reaccionat.
Parlava de De Jong. Se li ha d’exigir més?
És un jugador que sap construir des de darrere, però també és ràpid amb la pilota als peus; pot trencar línies com va fer contra el Betis. Li demanem que jugui més amunt. Ha de millorar en les assistències i en el xut. No només ell. A vegades busquem massa l’última passada i hem de rematar més. De Jong està en la seva segona temporada. És molt jove i millorarà, segur.
Parlava de xutar. Ha dit diverses vegades que han de rematar més a porteria, i ha lamentat les moltes oportunitats que s’han fallat. Té Larsson a l’equip. Això ho treballa, ell, amb els davanters?
Ho estem fent. En gairebé tots els entrenaments finalitzem jugades. Tothom ha d’agafar la responsabilitat de finalitzar la jugada i no buscar sempre un altre jugador perquè ho faci. A dins i a prop de l’àrea, s’ha de buscar porteria. El Barça sempre ha jugat buscant passades curtes o espais per dins, quan has de buscar també les bandes. Estem treballant per millorar en aquest sentit.
En els dos últims partits, contra el Dinamo de Kíev i el Betis, els van crear moltes ocasions. Què va passar?
El problema el vam tenir, sobretot, contra el Dinamo. Crec que no vam pressionar bé, que no estàvem ben posicionats al mig del camp. I també vam tenir problemes pel fet de pensar que seria un partit fàcil. Si augmentem el ritme de pilota, hi ha pocs equips que ens puguin aturar, però si l’abaixem, també abaixem la intensitat, i ens convertim en un equip feble defensivament. No vol dir que tinguem defenses dolents, vol dir que no defensem bé ni a dalt ni al mig del camp. Podem millorar i hem de millorar.
A vostè ja li passava, això de patir en defensa, amb el ‘dream team’ de Johan Cruyff.
I tant. Amb un equip molt ofensiu, amb la defensa molt avançada i amb el risc que el rival trobi espais al contraatac. Sempre passa, això, contra el Barça, perquè sempre juga a l’atac. Si no tenim la pilota i no estem ben posicionats, el rival sempre ens pot fer mal. Per això hem de millorar en el posicionament.
Com veu Messi? Va descansar, va sortir i va resoldre el partit després d’un debat absurd sobre si corria o no en defensa.
Des del primer dia he dit el mateix. És el millor i està compromès amb el club, m’ho ha demostrat. Ha tingut les seves coses, els seus problemes, aquest estiu, però des que va tornar als entrenaments ha estat molt bé. Ha tingut mala sort en alguns partits i no ha pogut oferir el rendiment de sempre, però estic segur que a final de temporada haurà marcat els gols de sempre. Contra el Betis va demostrar el seu compromís. Tenia molèsties; va entrar i va ser decisiu, com gairebé sempre. Quant al debat, només puc dir que el Barça és millor amb Messi que sense Messi.
Creu que ja ha fet un ‘reset’ i ha oblidat tot el que va passar a l’estiu?
No sé si ho ha oblidat tot, però no veig cap problema amb ell. Està entrenant-se i jugant al màxim perquè l’equip guanyi.
Comentava l’altre dia que no és difícil portar Messi. Com cal portar l’argentí?
Com qualsevol altre jugador. Hem de parlar constantment de molts temes. I, sobretot, amb els veterans i amb el capità de l’equip. Hem de parlar de coses que passen al club, als vestidors, en els entrenaments, en els partits. Parlem de la seva posició al camp, on ell pot rendir més... Hem de tenir una comunicació oberta i constant amb ell i amb la resta de futbolistes. Quan vaig arribar, vaig parlar amb ell perquè estava descontent. Ja li vaig dir que jo podia canviar les coses del futbol, la seva importància en l’equip, però no podia fer res amb relació a tot allò que havia tingut amb el club.
El problema de Griezmann és només d’encert amb el gol?
Jo crec que sí. I l’estem ajudant. Contra el Betis va fer un gran partit. Hauria pogut fer quatre gols en la primera part i no va poder marcar. Li falta el gol i és possible que no tingui confiança. Nosaltres l’hem d’ajudar a recuperar-la. Va marcar el segon gol i segur que acabarà rendint. Sempre ha rendit davant de porteria, així que ho continuarà fent.
Dembélé està tenint més presència. Té grans condicions, però ha d’aprendre més el joc?
Pot millorar en aquest aspecte i ho ha de fer. És important el fet que físicament està molt millor que abans. Es nota en el seu rendiment, en els entrenaments i en els partits. Ha de treballar aspectes defensius, sobre la posició, com ha de pressionar al lateral.
La lesió d’Ansu Fati fa molt mal a l’equip?
És clar, quan un jugador es lesiona sempre fa mal. Ansu ens estava donant molt en l’aspecte ofensiu. Tot i la seva joventut, estava sent molt important per a l’equip. A més, pot jugar en diverses posicions en atac. És un menys. Una baixa important.
L’havia utilitzat com a davanter centre, una posició que no es va poder reforçar amb Depay. Ansu estarà quatre mesos lesionat. Estan obligats a fitxar en el mercat d’hivern?
No hem de fitxar per aquesta lesió. Ja havíem parlat amb Ramon Planes i tothom sabia quines posicions s’havien de reforçar. Buscàvem un davanter i un central i tot continua igual. Dependrà del que pugui fer el club des del punt de vista econòmic.
Està sorprès pel talent de Pedri?
La veritat és que sí. Quan vaig fitxar, vaig analitzar la plantilla que hi havia, els reforços. Vaig veure algunes coses de Pedri, però no tant com el que em demostra en els entrenaments i en els partits. Ha millorat molt; sabent la seva edat, ha estat a un nivell impressionant. Aquests són els grans jugadors, els que no necessiten gaire per tenir prou nivell per jugar en un club tan important com el Barça.
Hem parlat de dos joves com Pedri i Ansu. Què li falta, a Riqui Puig?
Ha de millorar en molts aspectes. El ritme de la pilota, el seu físic, competir...
Què li ha donat Neto mentre Ter Stegen ha estat lesionat?
Molt, ens ha donat molt. Ha demostrat que és un porter per al Barça. Llàstima de l’errada contra l’Alavés, perquè havia tingut un comportament impecable en tots els partits. Podem estar tranquils amb els porters que tenim.
I què em diu de Ter Stegen?
És un molt bon porter, un dels millors. Està en la selecció alemanya i és el futur d’aquest club.
Per què decideix deixar la selecció holandesa i acceptar aquest repte tenint en compte que el club no estava bé ni esportivament, ni econòmicament ni institucionalment?
Perquè sempre havia estat un somni i no el volia deixar escapar per tercera vegada. Ja hauria pogut venir amb Laporta de president i Txiki de secretari tècnic, però l’Ajax no em va deixar venir. També el mes de gener passat, però no era el moment. Entrar en aquest club sempre és complicat. També ho pot ser arribar després de guanyar molts títols. Sé que hi ha eleccions i que poden influir en el meu futur, però el lloc d’entrenador és molt canviant sempre. Tampoc se sabia si hi hauria Eurocopa l’estiu vinent. Hi havia molts factors, però sobretot un: l’amor per aquest club.
Pep Guardiola diu que, quan té algun dubte, pensa què faria Johan Cruyff. Vostè també ho fa?
Sí. Moltes vegades. Quan he de prendre decisions em pregunto a mi mateix com ho hauria fet Johan. La seva influència en la meva trajectòria com a jugador ha estat màxima. Puc ser diferent en algunes coses, però Johan em va marcar. Em va donar consells, informació que avui aprofito.
El troba a faltar?
Molt. Era molt més que el meu entrenador. Era el meu veí. Hem celebrat molts aniversaris i Nadals junts. Amb en Danny tenim contacte, dinem junts a vegades. És una amistat de molts anys.
Què li va ensenyar?
Sobretot els detalls del futbol, la seva experiència. I a ser dur quan s’ha de ser dur. En quins moments cal ser-ho.
També va ser ajudant de Louis van Gaal. Què en va aprendre?
Em va ensenyar a preparar entrenaments, a fer entrenaments. Johan era més un exjugador i Louis, més un professor. Tots dos han tingut una bona carrera.
Pot aspirar a tot, el Barça, aquesta temporada?
I tant, som al Barça per guanyar, no pas per jugar a no perdre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)