Barça

Marlon

Central del Xakhtar Donetsk i exjugador del Barça

“Ajudar els meus pares a prosperar val més que cap títol”

El central carioca, titular habitual al Xakhtar Donetsk, visita demà el Santiago Bernabéu per primera vegada

“El Barça actual necessita temps, però la gent vol que es guanyin coses al més aviat possible. No és fàcil, és un equip que està en obres”

Entrar als vestidors del Barça amb Neymar, Messi i Suárez impressiona més que debutar a Maracanã
Al Barça vaig començar a entendre veritablement el joc. Només en guardo records boníssims
He vist el vídeo de Xavi en què parla de tàctica i m’ha generat gran expectativa per veure què pot fer

Un carioca suportant el fred de Kíev, però Marlon Santos (Duque de Caxias, Brasil, 1995) ja es considera “una persona de món”. Amb 26 anys, el futbol l’ha dut de la seva Rio de Janeiro natal fins a la capital d’Ucraïna, amb escales prèvies a Barcelona, Niça i Sassuolo, on ha anat forjant la seva personalitat i el seu futbol. Hores abans que el seu Xakhtar Donetsk agafi un vol rumb cap a Madrid per jugar al Santiago Bernabéu, l’excentral del Barça atén la trucada de l’Esportiu.

A quants graus estan?
No ho sé exactament, però si fa o no fa a la mateixa temperatura que tenia a Mòdena, on vivia quan jugava al Sassuolo. No s’està fent dura l’adaptació a Ucraïna. A més, el fet de ser tants brasilers a l’equip ho facilita tot molt. És cert que la gent aquí és un pèl diferent, menys càlida que al meu país o que a Espanya i Itàlia, però són amables igualment i m’han rebut molt bé.
Però per a un carioca al principi ha de ser complicat...
El contrast és gran, sí. Per exemple, jo fins als 22 anys no havia vist mai neu, ja que al Brasil és complicat, i més vivint a Rio. Quan jugava al Niça va ser la primera vegada. Em va agafar crescut, però va ser divertit.
Com hem d’imaginar la infància de Marlon?
La d’un nen lluitador, un nen que va lluitar pels seus somnis. Em considero una persona que mai va acceptar les dificultats de la vida, que sempre va intentar passar-hi per sobre, respectant les persones. Vaig néixer a Duque de Caxias, a la zona nord de Rio de Janeiro, però des que tenia un any em vaig criar a Bangu, que és una zona més pobra.
I com és viure en aquestes comunitats de Rio?
La gent té al cap Copacabana o Barra da Tijuca, però en aquests llocs és on la gent coneix l’altra cara de Rio de Janeiro, també molt real, on la gent pateix i lluita amb totes les seves forces per canviar de vida. Hi ha persones que arrisquen moltes coses per tenir la possibilitat de millorar. Vinc d’una família en què els meus pares van tenir dificultats, però van lluitar i van aconseguir educar els seus fills. El meu pare va treballar molt fins als 45 anys. Diria que fins i tot massa.
De què treballava?
De tot. Primer, en una botiga de roba que va acabar tancant per problemes econòmics; després, es va dedicar a vendre xurrasco; va fer de cambrer en diversos llocs, i va tenir també un bar juntament amb la meva mare dins la favela, que és on ens vam criar tant els meus germans com jo.
Què significa per a vostè haver ajudat els seus pares a progressar?
Per a mi, val més que qualsevol títol. Veure el teu pare somriure perquè no té la preocupació diària de saber si podrà alimentar els seus fills o de si tindrà més o menys feina és el que veritablement em fa sentir com un campió.
Vostè s’ha criat entre dues de les millors acadèmies de futbol que hi ha a les dues bandes de l’Atlàntic. Primer, a Xérem; després, a la Masia...
A mi, sobretot el Fluminense em va donar moltíssim, em va ensenyar a ser millor jugador, però sobretot em va ajudar com a persona. Quan un és jove, vol descobrir moltes coses i a vegades això fa que ens perdem pel camí. Jo he perdut molts amics. Per sort, estar al Fluminense em va ajudar a estar sempre centrat i estic molt agraït a tots els seus professionals. També als del Barça.
Què vol dir que va perdre amics?
Que van anar per camins complicats, com el crim o altres coses. A vegades, a la vida, uns van cap al nord; d’altres, cap al sud... Els camins se separen, però sí que mantinc un cercle d’amistats de la favela amb qui parlo sovint.
Impressiona debutar al Maracanã amb 18 anys?
No. És una sensació especial, això sí. Un sent que en aquell estadi han jugat grandíssims futbolistes, els millors, i sí que és complicat, però el fet d’haver crescut en una zona de perill crec que t’ajuda a conviure amb aquesta pressió. Estrenar-me, a més, contra un històric com el São Paulo i poder guanyar el partit va ser una sensació esplèndida.
Li va arribar massa aviat el pas pel Barça?
En guardo records boníssims, bons de veritat. A Barcelona és on realment vaig començar a entendre el joc i a adquirir la mentalitat justa i necessària per al professionalisme. Jugar al costat de jugadors com Piqué, Mascherano, Iniesta, Messi i Suárez és una experiència per a tota la vida.
Obre per primera vegada la porta d’aquells vestidors i...
[Esbufega] Allò sí que impressiona i no pas jugar al Maracanã... Obrir la porta i veure, en un costat, Piqué; al fons, Neymar i Messi... Jugadors històrics, llegendes! També és cert que quan convius una estona amb ells t’adones que són persones i que transmeten una gran humilitat.
Com és marcar Messi?
Difícil. Molt! És versàtil, mai saps què et pot fer, per on sortirà... És directament imprevisible. És Messi!
Què els va fallar en el partit de la primera volta contra el Madrid?
No ho sé, a vegades aquestes coses passen i els partits no es desenvolupen com vols. Però això no necessàriament vol dir que ha fallat alguna cosa. El Real Madrid és un equip amb un gran potencial i els van sortir molt bé les coses.
Impressiona el Vinicius actual?
És imponent, sí, un jugador dominant en l’un contra un i que, sobretot, fa la sensació que està trobant la maduresa. Encara és molt jove, però en aquest moment de la seva carrera demostra que té tranquil·litat i convicció en tot el que fa.
Què li passa, al Barça actual?
Que necessita temps i paciència per reconstruir-se i la gent sempre vol veure l’equip guanyant coses al més aviat possible. Però estem davant d’un procés de reformulació que no és fàcil. Quan tu fas obres a casa teva, requereix temps. El Barça està en obres.
Té molta expectativa amb vista al que pugui fer Xavi si acaba arribant?
He vist el vídeo en què surt parlant de tàctica i la veritat és que fa venir ganes de veure com pot fer les coses. És una persona que jugava com ningú, amb una comprensió molt gran del joc i que a sobre ha treballat amb Guardiola.
Creu que es veurà un Dinamo diferent demà a Kíev?
Serà un partit difícil, segur, perquè el Dinamo és un bon equip. Suposo que s’esperaran al darrere i intentaran sortir amb espais per penalitzar el Barça en les ocasions en què puguin fer-ho.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)