Barça

Dues maneres de fer

Adeu. Ferran Reverter, el CEO del FC Barcelona, deixa el càrrec per discrepàncies amb la directiva, així com amb el model de gestió de Laporta, i per algunes contractacions en l’àrea executiva

La notícia va ser inesperada, però no sorprenent del tot. Ferran Reverter, l’elogiat CEO del FC Barcelona, un Messi dels despatxos, com també se l’havia anomenat, deixa el càrrec. No ho farà de manera imminent, sinó que l’adeu es produirà un cop el club li hagi trobat un substitut. En el seu comunicat, el club justifica la renúncia adduint motius personals i familiars, però darrere de la decisió hi ha un problema de fons que feia temps que es coïa i que va molt més enllà de voler dedicar temps a la família i a altres projectes, que també, perquè, d’ofertes, en té i en tindrà.

De fet, Reverter ja feia un cert temps que meditava plegar com a màxim responsable executiu del Barça. I així ho havia transmès a algunes persones, que l’havien acabat convencent perquè no ho fes i es quedés al club per acabar la feinada que suposava redreçar una economia pràcticament a la ruïna. La setmana passada havia estat a Miami buscant finançament per a l’Espai Barça i també havia participat en les negociacions de l’acord de patrocini amb Spotify, que en breu s’ha de fer oficial. Precisament, uns canvis d’última hora en aquest contracte, que ha de garantir 280 milions d’euros en tres anys al Barça, han estat el detonant de la seva marxa. Reverter considerava que era un error que Spotify monopolitzés els patrocinis, perquè tindrà el de la samarreta del primer equip masculí, el femení i la d’entrenament, i també els drets de denominació comercial del Camp Nou. Era partidari de diversificar i així poder obtenir un millor rendiment econòmic. I en tornar de Miami, es va trobar que algunes condicions havien canviat.

Les discrepàncies, però, no s’acabaven aquí. No compartia el model de gestió del club de Laporta ni algunes de les decisions que s’havien pres pel que fa a contractacions en l’àrea executiva, sobretot perquè eren persones properes al president, com Manana Giorgadze, cap de gabinet; la seva filla, Paloma Mikadze, i la seva parella, i d’altres d’alguns directius com ara Holger Bittner, de l’àrea comercial i proper a Rafa Yuste, i Bryan Bachner, a l’oficina de Hong Kong i proper a Joan Oliver. Reverter, a més a més, sempre es va mostrar contrari a l’acord amb CVC i va ser un ferm defensor del projecte de la Superlliga. L’executiu entenia que el seu comitè de direcció havia de tenir un pes molt important en totes les decisions estratègiques del club.

Però és que també hi havia una discrepància de fons molt important. Reverter creu que el model de propietat del Barça s’ha d’assemblar molt més al del Bayern de Munic, amb més presència empresarial, i va arribar a qüestionar la propietat íntegra dels socis. I aquesta és una línia vermella per a Laporta, que no vol sentir a parlar de canviar el model de propietat del FC Barcelona. És innegociable.

La sortida de Reverter és amistosa i no pas traumàtica, i fins i tot algunes informacions assenyalen que podria seguir assessorant la directiva en alguns temes a partir d’ara. Fitxat al març però incorporat a l’estiu com a substitut d’Òscar Grau, durant aquests mesos ha fet una feinada de por, que ha estat reconeguda per la directiva i pels empleats. Ha aconseguit el refinançament del deute amb el pas de curt a llarg termini, ha obtingut liquiditat per poder pagar i no tenir tensions de tresoreria, ha retallat despeses que estaven disparades, ha negociat patrocinis i pràcticament ha tancat el finançament del projecte més important del club en els propers anys, l’Espai Barça.

El seu escrit de comiat

En el comunicat, Reverter explica la seva marxa. “Ara fa gairebé un any, vaig decidir deixar Alemanya i tornar a Barcelona per motius familiars, i poc després vaig acceptar el repte que em va oferir el president Joan Laporta de dirigir l’àrea executiva del club. Aquests mesos han estat apassionants i agraeixo al president la seva confiança i, sobretot, el seu entusiasme i capacitat de lideratge perquè el FC Barcelona tingui en aquests moments un equip directiu de primer nivell capaç de tornar a situar el Barça com a líder mundial. Personalment, hi he posat un gran esforç i dedicació durant aquests mesos, però ara em vull centrar en el propòsit pel qual vaig tornar a Barcelona, que és dedicar més temps a projectes personals i familiars”, assenyala l’ex CEO.

FEINA FETA

Ha refinançat el deute, ha obtingut líquid i té a tocar el finançament de l’Espai Barça

GRAN DISCREPÀNCIA

Reverter pensava en un model de propietat com el del Bayern, inviable per a Laporta

EL FACTOR DECISIU

Canvis en l’acord amb Spotify han estat el detonant d’un adeu que feia temps que es coïa

Anna Xicoy i Joan Oliver, els altres CEO de Laporta

En l’anterior mandat com a president del FC Barcelona, del 2003 al 2010, Joan Laporta va tenir dos màxims responsables executius. Del juliol del 2004 a l’octubre del 2008, va exercir aquesta responsabilitat Anna Xicoy, que havia ascendit des de la direcció financera, en la qual era una persona de confiança per al que va ser vicepresident econòmic del Barça, Ferran Soriano. I del 2008 al 2010, el director general va ser Joan Oliver, que es va convertir en la mà dreta de Laporta en els últims anys del seu mandat. Posteriorment, es va convertir en el màxim accionista del CF Reus Deportiu, club que va desaparèixer amb ell de propietari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)