Barça

Les alternatives a una operació sortida aturada

Recurs. Les tres “palanques” activades pel Barça han servit per no obsessionar-se amb les vendes dels jugadors que no compten per a Xavi

Les “palanques” econòmiques han estat les grans protagonistes de l’estiu. Les alternatives i les salvacions del Barça. Tres operacions, aprovades pels socis compromissaris, que han permès al club sanejar l’economia, tancar el curs 2021/22 amb guanys i començar a construir una plantilla competitiva de cara a la nova temporada que arrenca d’aquí a poc més d’una setmana. Uns mecanismes que han servit d’alternativa al gran entrebanc per generar un fair play financer dins l’equip: la sortida d’aquells jugadors que no tenen un lloc dins del Barça de Xavi. Les “palanques” han ajudat a no obsessionar-se a trobar equip als Riqui Puig, Umtiti, Braithwaite i la resta. És una feina pendent i en marxa, sí, però mentrestant el club blaugrana ha tancat aquelles operacions que havia prioritzat per reforçar l’equip.

El 30 de juny, gairebé a l’últim instant, el club va activar la primera de totes. La venda d’un 10% dels drets de televisió a Sixth Street per als pròxims 25 anys va significar un ingrés de 207,5 milions d’euros inicials, amb una plusvàlua total de 267 milions. Aquest acord va permetre al Barça tancar el curs amb beneficis després de dos anys amb pèrdues. Quatre dies després, el club anunciava les dues primeres incorporacions de la temporada: Christensen i Kessié, que arribaven lliures al Camp Nou. Tot i això, aquesta operació no servia per generar fair play financer i obligava l’entitat a continuar treballant en la segona “palanca”. Amb l’acord cuinant-se a foc lent, i a punt de fer-se oficial, el club va fer oficials dos fitxatges més: Raphinha i Lewandowski, a banda de Dembélé. El divendres 22 de juliol va arribar la segona entesa amb Sixth Street. En aquell cas, el Barça li venia un 15% addicional dels drets televisius. No es van especificar les xifres de l’operació, però l’entitat blaugrana ingressava més de 300 milions d’euros i s’acostava als 400 de plusvàlua.

Malgrat tot, el fair play i la massa salarial encara eren un impediment per inscriure tots aquests jugadors i Jules Koundé, el cinquè fitxatge de l’estiu. Les dificultats per vendre jugadors i alliberar salaris van portar el club a activar un nou mecanisme. El dilluns 1 d’agost, en la presentació del francès, Laporta va anunciar la tercera, i definitiva, “palanca”. La que, si la lliga ho interpreta de la mateixa manera, ha de permetre inscriure els nous fitxatges i que implica la venda d’un 24,5% de Barça Studios a l’empresa Socios.com a canvi de 100 milions d’euros. En total, gairebé 800 milions entre les tres vendes. Mentrestant, l’operació sortida, aturada durant setmanes, comença a desencallar-se. “Tant de bo no hàgim de fer més “palanques”, va assegurar el president blaugrana, Joan Laporta. El futur ho dirà.

INGRESSOS

Amb les tres “palanques”, el Barça ha generat prop de 800 milions d’euros

FITXATGES

El club ha invertit en grans jugadors, els quals espera inscriure ben aviat

LES TRES “PALANQUES” DEL BARÇA

207,5
milions.
Obtinguts de la venda d’un 10% dels drets televisius al fons d’inversió Sixth Street.
100
milions.
La venda d’un 24,5% de Barça Studios, la “palanca” definitiva per inscriure fitxatges.
400
milions.
El club no va fer oficial la xifra, però un 15% dels drets televisius volten aquesta quantia.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)