Barça

GEYSE FERREIRA

JUGADORA FC BARCELONA

“Tinc anotat quants gols faré”

“L’entrenador m’està provant com a extrem i com a davantera centre, però prefereixo jugar tan a prop de la porteria com sigui possible”

“El nivell del grup és alt. Cal mantenir la concentració i treballar per classificar-nos per a la fase següent”

Tenim un equip increïble. Som ambicioses i volem aconseguir els nostres objectius en la lliga i en la Champions
Estic en la fase inicial d’un procés d’adaptació al millor club del món. Quan estigui al 100%, serà molt bo per a tothom

Ve d’un paradís anomenat Maragogi, un paisatge idíl·lic de sorra blanca i aigües turqueses situat al nord-est del Brasil, amb ganes de superar-se any rere any, però des de la humilitat i la timidesa que la caracteritzen fora del terreny de joc. Geyse Ferreira, de somriure ampli i entonació baixa, va fitxar pel Barça aquest estiu procedent del Madrid CFF per poder mostrar la millor versió de si mateixa. Amb 24 anys, ja és membre indiscutible de la selecció brasilera, amb la qual es va proclamar campiona de la copa d’Amèrica el juliol passat.

Va arribar a Europa sola amb només 19 anys. Com va afrontar aquest canvi tan extrem sent tan jove?
Canviar de continent no és fàcil. Soc la petita de sis germans i a la meva mare no li feia cap gràcia que marxés, però el meu padrastre, que és qui m’ha criat, sempre m’ha incentivat a fer nous passos en la meva carrera i em va ajudar a convèncer la mare.
Així que gràcies al seu poder de convicció vostè és avui aquí.
Sí, tot i que el primer any lluny de casa va ser complicat. No entenia l’idioma i m’havia d’adaptar a una nova cultura completament diferent. Per sort, al Madrid CFF hi havia una companya que també era brasilera i em va ajudar molt. Encara avui trobo molt a faltar la meva família, però soc aquí fent realitat el meu somni i el seu. Això em dona forces per continuar.
Parla d’adaptar-se a una nova cultura, però també en el vessant futbolístic?
El futbol espanyol és molt diferent del brasiler. Aquí demanen molta més intensitat, però alhora també és més gratificant, perquè els aficionats sempre ens acompanyen arreu i ens donen suport.
Com va influir tanta novetat en el seu futbol?
D’alguna manera, tot això va fer que no acabés d’anar bé al Madrid CFF i vaig marxar a Lisboa.
Un indret que trencava aquesta barrera cultural i que va acabar suposant un punt d’inflexió en la seva carrera.
Allà vaig tenir un molt bon any, però necessitava nous objectius i jugar en una lliga més competitiva per poder mostrar el meu millor rendiment i aconseguir els meus reptes individuals i col·lectius. Després d’un any al Benfica, vaig tornar al Madrid CFF i, a partir de l’aleshores, tot va fluir més.
Fins al punt de proclamar-se la temporada passada pitxitxi de la lliga, distinció compartida amb Asisat Oshoala.
A l’inici de la temporada passada vaig escriure en un paper la quantitat de gols que volia fer. El fet de veure aquest tros de paper cada dia, em donava forces tant en els entrenaments com en els partits per arribar a assolir aquesta meta. Em motivava molt i vaig acabar sent la màxima golejadora.
Ja que li va funcionar, també ho ha fet aquesta temporada? Perquè, de moment, ha marcat quatre gols en quatre jornades.
Sí, però no puc dir res sobre la xifra fins que no acabi el curs. Estic molt contenta per aquest inici de temporada que estic tenint. Vull ajudar l’equip a assolir els objectius i que l’equip m’ajudi a mi amb els meus objectius individuals.
Quins són els propòsits col·lectius marcats per a aquesta temporada?
L’equip que tenim és increïble. Totes som ambicioses i volem aconseguir els nostres objectius tant en la lliga com en la Champions.
Què li demana el seu entrenador, Jonatan Giráldez?
L’entrenador m’està provant en dues posicions, com a extrem i com a davantera centre. Per al meu desenvolupament com a jugadora, és genial que em faci jugar en dos llocs i intento sempre fer allò que em demana. De moment, me n’estic sortint bé, tot i que, si he d’escollir, jo prefereixo sempre jugar tan a prop de la porteria com sigui possible, és a dir, de 9.
I com porta l’adaptació a l’estil de joc del Barça?
A vegades crec que m’hi estic adaptant bé i d’altres penso que no tant, perquè tot és molt nou per a mi. Estic en el millor club del món i en la fase inicial d’un procés d’adaptació. Però, quan estigui al cent per cent, serà molt bo per a mi i per a l’equip.
Dimecres ja afronten un repte majúscul: l’inici de la lliga de campions. Com veu les aspiracions de l’equip?
Les companyes i jo estem molt concentrades en allò que volem assolir aquest any, i en el cas de la Champions, és clar, és arribar fins al final.
Vostè que ha jugat al Benfica, quin tipus de rival poden esperar?
Sé que tenen quatre brasileres que s’hi deixen la pell per donar el millor de si mateixes en cada partit i estic segura que és el que venen a fer al Johan Cruyff.
I com veu la resta d’oponents, el Bayern de Munic i el Rosengard, amb els quals els ha tocat compartir grup?
Hem de ser conscients que cap partit és fàcil i el nivell del grup que ens ha tocat és alt. Cal mantenir la concentració independentment del rival i treballar per aconseguir la classificació per a la fase següent.
Ha arribat al Barça en un moment en què l’equip no disposa de la seva líder, Alèxia Putellas. L’ha patit com a rival, però ara la té de companya. És un descans?
He jugat contra l’Alèxia i realment és molt difícil de marcar, perquè és una jugadora diferenciada, molt bona. Tenia moltes ganes de compartir vestidors amb ella, però hauré d’esperar. L’Alèxia és el cor del Barça i realment la trobem a faltar, però per sort tenim jugadores que la poden suplir sense cap problema. És gratificant poder tenir l’Aitana, la Patri, la Clàudia... Però, és clar, l’Alèxia és la millor jugadora del món.
Una jugadora que ha estat en repetides ocasions la millor del món és Marta, amb qui vostè coincideix a la selecció.
És de la meva terra, de l’estat d’Alagoas, i és molt bona persona i alegre en tots els aspectes. Sempre intenta motivar-te i t’ajuda i t’anima a ser millor dia rere dia. És un privilegi coincidir tant amb la Marta com amb l’Alèxia.
Amb el Brasil aquest estiu han guanyat la copa d’Amèrica i l’any que ve és el mundial. Hi arriben amb el rol de favorites?
Estem en una fase de canvis que estan sent molt positius per a totes nosaltres. Ara mateix tenim un grup unit i arribarem al mundial molt fortes. La majoria de jugadores són de la meva generació, molt joves, però pensen en gran i el nostre objectiu és ser campiones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)