Barça

ESMEE BRUGTS

JUGADORA DEL BARÇA

“Adonar-me que ara jugo al Barça és una bogeria”

“Encara m’estic acostumant a moltes coses perquè ha estat un gran canvi per a mi. Potser ara estic aterrant, però crec que està anant bé”

“Vull millorar i crec que la millor manera de fer-ho és aquí”

He jugat més com a extrem esquerre, per tant podria dir que em sento més còmoda allà. Però estic aquí per descobrir quina és la meva millor posició
Sempre em centro en el partit següent, però tinc el somni de guanyar la Champions algun dia, i aquest equip vol tornar a guanyar-la aquest any

El Barça va confirmar a l’agost que adquiria els serveis d’una de les revelacions del mundial. Esmee Brugts (Països Baixos, 2003) arribava lliure després de deixar el PSV Eindhoven. Amb el club neerlandès va jugar al Johan Cruyff l’any 2020 i ara gaudeix del Barça i de Barcelona. Només té 20 anys, però Brugts té les idees clares i l’ambició necessària per triomfar al club blaugrana.

Han passat més de dos mesos des que va fitxar pel Barça. Com ha estat l’adaptació?
Crec que ha estat bona. Encara m’estic acostumant a moltes coses, perquè ha estat un gran canvi per a mi. Potser ara estic aterrant, veient què està passant i adaptant-me, però crec que està anant bé.
Li agrada Barcelona?
Sí! El clima és molt càlid, fins ara, que està venint el fred. Però això ja està bé, perquè a vegades a la gespa fa massa calor. Però soc molt afortunada de poder jugar i viure aquí i estic gaudint.
Quin és el seu lloc preferit?
M’agrada molt visitar la muntanya, com Montjuïc. El castell és molt maco, amb bones vistes. Quan els meus amics o la família són aquí, els porto allà.
M’imagino que troba a faltar la família. Parla amb ells els dies que té partit?
Visc sola i és part del futbol. A vegades pot ser dur, però m’han visitat moltes vegades. I sí, fem videotrucades o ens enviem missatges.
Quan va tenir el primer contacte amb el Barça per parlar del seu fitxatge?
La setmana després de tornar del mundial. Ho havia de decidir ràpidament perquè no em quedava gaire temps. No volia decidir res abans del mundial perquè em podia distreure massa. Així que quan vaig tornar vaig parlar amb el meu agent i ràpidament vam saber què volia. És el pas que volia fer.
Qui va ser la primera persona a qui l’hi va explicar?
La meva mare.
Hi havia més clubs interessats en vostè. Per què va preferir el Barça?
Perquè la seva manera de jugar i el que han demostrat els últims anys em va impressionar molt. Crec que aquí em desenvoluparé com a millor jugadora. Als partits es millora, però també en els entrenaments. Vull millorar i crec que la millor manera de fer-ho és aquí amb aquestes jugadores increïbles.
Alguna companya de la selecció neerlandesa té passat blaugrana. Hi va parlar sobre la seva experiència al club?
Sí, parlo molt amb la Lieke [Martens]. Sempre m’ajuda, és una persona important per a mi. Em dona consells i suggeriments sobre el que ha experimentat. Sempre és fantàstic parlar amb ella.
Va ser una de les revelacions del mundial, marcant contra el Vietnam, sent MVP d’aquell partit i, a més, celebrant el seu aniversari. No està malament sent la seva primera experiència.
No [riu]. Va ser increïble. Jugar a Austràlia i Nova Zelanda, a l’altra punta del món, és especial. Ho vam fer bé com a equip, vam perdre contra les campiones. Vaig gaudir-ho molt.
Va arribar aquí en un moment estrany: hi havia un conflicte entre les jugadores de la selecció espanyola i la federació i també la vaga de la lliga. La va afectar?
No, estava ocupada adaptant-me, passés el que passés al meu voltant. Potser no era ideal, però quan ets professional intentes treure el millor d’això. Estava més pendent del que pensava l’equip, que era entrenar-se de valent la setmana següent i preparar el partit.
S’havia enfrontat a moltes de les seves noves companyes. Qui l’ha impressionat més?
Aitana [somriu]. En el partit del mundial va ser molt difícil aturar-la. Crec que ho vam fer bastant bé. Va ser una pena que no passéssim, és clar.
Amb qui té més bona relació?
Em porto bé amb la Bruna, l’Ingrid [Engen] o l’Asisat [Oshoala]. No em porto millor amb una específicament, totes són molt amables amb mi.
Què li demana Jonatan Giráldez?
Em diu que intenti marcar, que doni impulsos a l’atac i ajudi l’equip. I si jugo d’extrem, em demana que enviï centrades a l’àrea i que sigui perillosa.
Ens explicava que la veia en tres posicions: lateral esquerre i en cada un dels dos extrems. En quina se sent més còmoda?
He jugat més com a extrem esquerre, per tant podria dir que em sento més còmoda allà. Però estic aquí per descobrir quina és la meva millor posició. El Jonatan ho sap i pensa com jo. Em posi on em posi, jo intentaré fer el que demana. Encara soc bastant jove, és un equip nou i les dinàmiques són diferents.
Quina diferència hi ha entre el futbol neerlandès i l’espanyol?
El nivell és més alt aquí i juguem més partits. Et trobes més oponents i cada setmana és diferent. Són rivals bons, que ens desafien. És cert que tenim grans jugadores al nostre equip i la major part del temps ets el millor equip, i això és nou per a mi, perquè normalment érem al top 3 als Països Baixos i ara som al primer lloc. És la diferència més gran per a mi.
Encara no ha marcat amb el Barça. S’ha imaginat aquest moment?
Sí. Sempre intento buscar-ho, és clar, però si puc donar una assistència soc igual de feliç. Em vaig alegrar molt. Tant si és una assistència com un gol, no m’importa.
I poder celebrar-ho amb l’afició... Com sent el seu suport?
Són genials. És fantàstic que això passi en el futbol femení. On jo jugava no era normal sentir-los durant tot el partit, i aquí passa. És increïble.
El 3 de juny, el Barça va guanyar la final a Eindhoven, la ciutat del seu antic club. On era vostè?
Era al camp. Vam anar amb tot l’equip i va ser brutal veure aquella remuntada. Veure com va canviar per complet el partit després de la segona part. Va ser molt entretingut.
Va jugar amb el PSV aquí en la Champions 2020/21. S’imaginava que tres anys després estaria a punt de debutar en aquesta competició amb el Barça?
No, no m’ho havia imaginat mai. Tinc vint anys i adonar-me que ara jugo al Barça és una bogeria. Estic molt agraïda. No esperava fer-ho en una edat tan primerenca.
Què pensa del grup que els ha tocat?
Són bons rivals i hem de donar el millor de nosaltres. Seran partits emocionants.
El Wolfsburg i l’Arsenal no hi seran. La va sorprendre l’eliminació?
Sí, i tant. La manera de classificar-se ara per a la Champions és més complicada i aquestes coses poden passar, però va ser una gran sorpresa.
Quins equips veu com a favorits?
Nosaltres.
El Barça ha jugat quatre finals en els últims cinc anys i n’ha guanyat dues. És impossible no pensar en Bilbao ni en la possibilitat d’aixecar la Champions?
Sempre em centro en el partit següent, però al meu cap tinc el somni de guanyar la Champions algun dia, i aquest equip vol tornar a guanyar-la aquest any. Jugarem el primer partit i després ja ho veurem.
Creu que l’equip pot repetir el que va aconseguir l’Olympique de Lió i guanyar diversos títols seguits?
Sí, podria fer-ho.
Dimarts la Champions, diumenge el Madrid... Abans em deia que li agrada anar al castell de Montjuïc, que és al costat de l’Estadi Olímpic Lluís Companys, on es jugarà el clàssic. En té ganes?
Serà genial jugar davant de tanta gent en un estadi tan bonic. Estic emocionada.
Què li han explicat sobre la rivalitat entre els dos clubs?
Sé la rivalitat que existeix. Sé què s’ha de fer i què s’espera aquell dia. Segurament estarem més motivades per jugar i guanyar, especialment tenint l’oportunitat de jugar a l’Estadi Olímpic. Contra el Madrid sempre vols guanyar.
El Barça i els Països Baixos tenen una relació especial gràcies a la figura de Johan Cruyff.
És bonic. Sabia que l’estadi portava el seu nom, tenen murals seus aquí. És curiós perquè sembla els Països Baixos i em sento com a casa perquè han adoptat algunes coses d’allà. Ho gaudeixo.
És com una història d’amor entre el Barça i els Països Baixos. Li agradaria escriure’n una vostè també amb el club?
Sí [somriu].
Al setembre van guardonar-los a vostè i a Xavi Simons, format a la Masia, amb el premi Cruyff com a talents de l’any a la lliga neerlandesa i el premi els donava l’oportunitat de construir una Cruyff Court amb el seu nom. Té decidit a on?
No. Però segurament serà allà on vaig créixer.
Deia que volia escollir un lloc on moltes nenes poguessin jugar. Va tenir problemes de petita per poder practicar el futbol pel fet de ser nena?
No, realment mai he hagut de lluitar contra això. Sempre em van acceptar. Vaig créixer en un poble petit en què tothom es coneix i mai van ser dolents amb mi pel fet de ser una noia. A vegades, si jugava un partit contra nois, primer deien: “Oh, és una noia”, però després començàvem a jugar i era com: “D’acord, sap jugar a futbol.” Llavors no hi havia cap problema. Els demostres que en saps.
Ara forma part d’un equip i d’una generació que està canviant la societat i que s’ha convertit en un exemple i un referent. És una gran responsabilitat?
Sí. Crec que encara soc jove, però igualment soc un model a seguir i m’ho prenc seriosament. Puc fer feliços els nens i les nenes jugant a futbol i sent amable amb ells. M’agrada fer-ho.
Vostè va visitar el Camp Nou en el passat i el Barça hi ha jugat davant més de 91.000 persones. S’està construint el nou estadi. Somia jugar-hi?
Sí, estaria bé i seria increïble! M’hauria agradat jugar a l’antic Camp Nou, però no va ser possible. Ho estic esperant.
Si tornem a parlar al juny, què li agradaria haver aconseguit?
Espero haver encaixat dins l’equip, haver-lo ajudat i haver guanyat molts títols.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)