Barça

‘Barça i Catalunya: Els Orígens de la Simbiosi’ arriba a les 100 representacions

Tot va començar el novembre de l’any 2017. Una persona molt propera a la directiva del FC Barcelona em va convocar al seu despatx amb una única pregunta: què podem fer des de la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona pel país?

En aquells temps, llegia els llibres Barça Inèdit i Barça Insòlit, de Frederic Porta i Manel Tomàs, i no em va costar massa començar a rumiar com podíem fer arribar a la gent una part del meravellós contingut d’aquestes dues obres. Calia una conferència que expliqués, amb rigor i sense cap complex, un tema tabú durant molt anys. I calia que s’adrecés a totes les penyes, associacions o Ajuntaments que ho sol·licitessin, de forma gratuïta. S’havia de mostrar al barcelonisme la gran simbiosi existent des de 1908 entre el Barça i el catalanisme, entre el Barça i la cultura, societat o fins i tot política catalana, que han esdevingut les arrels inqüestionables al llarg del anys del nostre club.

Però calia fer arribar aquest contingut a través de nombroses imatges que il·lustressin el nostre missatge, amb un o dos companys de viatge que fessin la conferència més dinàmica, engrescadora i mediàtica. El primer elegit no era altre que l’admirat Frederic Porta, mestre meu, gran comunicador i persona que porta dins la història del nostre Club. Pel segon, considerava imprescindible la complicitat i col·laboració de la família Gamper, la qual cosa tampoc va costar massa, i va ser així com Xavier Gamper, net del fundador, s’afegia al projecte.

Un recorregut que ha creuat fronteres

Tot va començar a l’Aldea, el 16 de juny de 2018. Des de llavors, observàvem amb satisfacció que la difusió feta des de la Confederació donava el seu efecte i cada cop eren més les penyes que demanaven portar al seu barri, poble o ciutat aquesta representació. Al llarg d’aquest temps, amb el parèntesi obligat de la pandèmia, hem recorregut desenes i desenes de penyes, associacions i localitats; no només dels Països Catalans, sinó que també a Múrcia, Extremadura, Madrid, Brussel·les (on ens va acompanyar el Molt Honorable 130è President de la Generalitat, Carles Puigdemont), Luxemburg o Munic. Cal destacar també la conferència a Cotlliure (Catalunya Nord-Rosselló) on es va batre el rècord d’assistència amb 170 persones.

Els Orígens de la Simbiosi continua encara sent sol·licitada, i l’exemple el tenim en el pròxim cap de setmana a Mallorca. Serà a la PB Els Tamarells de Felanitx, on la representarem divendres, i on dissabte serà el torn de la segona part, Temps de Foscor, que compta ja amb 33 representacions. En la primera entrega, parlem de totes les connexions del FC Barcelona amb Catalunya des de la fundació del Club fins la mort del President Suñol. En la segona, parlem de l’afectació de la Guerra Civil i la postguerra al FC Barcelona. Dos llibres de les respectives conferències completen aquest gran projecte “Barça i Catalunya”, del qual ja estem treballant en una tercera part.

Actualment, Frederic Porta ja no ens acompanya a les representacions degut a les seves moltes ocupacions, però la representem Xavier Gamper i un servidor. I el millor record que ens emportem arriba al final de cada conferència, quan escoltem allò de “se m’ha fet curta”. Gràcies a totes les associacions que la sol·liciten i gràcies a tots els periodistes, historiadors i col·laboradors diversos que, des de l’ombra, han participat també proporcionant-nos cada dia més contingut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)