Barça

Més que un directiu

El Barça retrà homenatge avui a Nicolau Casaus, vicepresident del club durant més de dues dècades

Conegut com ‘el Senyor del Barça' i les penyes, va ser un ambaixador blaugrana tota la seva vida

Nicolau Casaus va dedicar gairebé tota la seva vida al Barça. Com a seguidor, com a soci, com a candidat a la presidència, com a directiu, com a gran ambaixador de les penyes... Per tot plegat i pel que representava en tot el barcelonisme, en què va ser un personatge estimat per tothom, era conegut com el Senyor del Barça. Ja fa més d'una dècada que va deixar el seu càrrec de vicepresident esportiu i més de cinc des de la seva mort, però el seu record encara es manté ben viu. És per això que el FC Barcelona celebra avui el centenari del seu naixement. Ho farà amb una jornada d'homenatge al que va ser vicepresident del club durant els 22 anys de mandat de Josep Lluís Núñez (1978-2000) i nomenat vicepresident vitalici per Joan Gaspart el 2003. De mica en mica, va anar desapareixent de la vida pública a causa del seu delicat estat de salut, fins que va morir el 8 d'agost del 2007, però la seva imatge, amb un cigar a la boca, és d'aquelles que el temps no aconsegueix esborrar, ja que forma part de la història del club.

Nascut a Mendoza, a l'Argentina, de pare andalús i mare catalana, Nicolau Casaus de la Fuente i Jené va tornar a Catalunya amb només cinc anys. La família, que estava formada per tres germans més, es va establir a Igualada, i des de ben petit Nicolau Casaus ja va mostrar la seva passió pels esports i pel Barça. Amic d'un mite futbolístic i blaugrana, Josep Samitier, des que era un nen, poc després de complir els 18 anys ja va fundar la Penya Germanor Barcelonista d'Igualada. Seria només un embrió del que Casaus acabaria sent per al món de les penyes del Barça, que no s'entendrien tal com són ara sense la seva figura. Les seves inquietuds, però, anaven més enllà dels esports, i quan va acabar la guerra civil, li van costar molt cares. Arran de la victòria del bàndol franquista, va haver de passar cinc anys empresonat i durant 72 dies, va arribar a estar condemnat a mort pel seu càrrec sindical i per les seves col·laboracions en la revista Horitzons, de caire clarament republicà. Un malson que, afortunadament, no va tenir més conseqüències. Arran d'allò, es va donar d'alta com a soci, tot i que ell sempre va afirmar que ja ho era abans de la guerra. De fet, tot i que no està confirmat, el llibre El Senyor del Barça d'Alberto Sanchís explica que quan Nicolau es va fer amic de Samitier, un dia que volia entrar de franc al camp, aquest el va fer soci. També en aquella època de postguerra va passar a formar part de la Penya Solera i ja com a president d'aquesta entitat, la seva influència en el club no va fer res més que augmentar any rere any, ja que es va convertir en l'abanderat del moviment penyístic.

Un pas més enllà

Casaus ja era una persona reconeguda per un sector molt ampli del barcelonisme i no va dubtar a intentar presentar-se a les eleccions a la presidència del Barça. De fet, destacava per la seva duresa com a opositor. Una vegada més, però, va topar amb el règim franquista, que el va vetar. Fins que, ja sense el dictador, ho va poder fer el 1978. En aquelles eleccions també es van presentar Ferran Ariño i el que acabaria sent president, Josep Lluís Núñez. Casaus va ser el que menys vots va tenir de tots tres, però això no li va impedir fer un pas decisiu en la seva trajectòria barcelonista. I és que, tot i que havia promès el contrari durant la campanya –va arribar a afirmar que li podien dir “porc” si s'aliava amb algú–, va acabar acceptant la proposta per entrar en la junta guanyadora de Núñez com a vicepresident.

Des que va passar a ser la mà dreta de Núñez, Casaus es va convertir en la cara més visible del club. Tant en els actes amb les penyes com en els viatges oficials de l'equip. No va trigar a aconseguir l'estimació de tot el barcelonisme i el respecte dels directius dels equips rivals. La seva feina, però, a banda del reconeixement social i institucional i de fer d'ambaixador de l'entitat blaugrana pel món, va anar molt més enllà. Casaus va participar en multitud de fitxatges, però sempre se'l recordarà per la seva influència en un dels traspassos més famosos del club, per no dir el més famós, el de Diego Armando Maradona, l'any 1982. Quatre anys abans havia viatjat a l'Argentina per veure'l en directe en el mundial i en va quedar enamorat. De fet, El Pelusa havia arribat a assegurar que Casaus era “un segon pare esportiu” per a ell.

Una mostra del que va significar Casaus en el Barça és que encara en vida, el 1999, va rebre un homenatge en què van participar 600 penyes. Ja el dia del seu últim adéu, que va agafar el Barça a Hong Kong, el barcelonisme en massa es va voler acomiadar d'ell per darrer cop. Més de mig miler de persones van assistir al seu funeral. Inclosos cinc presidents. Un exemple de la unió que aconseguia crear la seva figura.

FIGURA DECISIVA

També se'l recordarà pel seu paper clau en el fitxatge de Maradona
Va passar cinc anys a la presó i, durant 72 dies, va estar condemnat a mort

Programa especial i taula rodona

X.S.

Jordi Cardoner, vicepresident de l'àrea social del club i nét de Nicolau Casaus, serà l'encarregat de donar la benvinguda als assistents a l'acte que iniciarà l'homenatge. Tot seguit, el periodista Xavier Bosch repassarà la figura de Casaus, abans de donar pas al programa especial Porta 104 de Barça TV Amic Casaus. Un cop finalitzat, el Fòrum Fundació donarà pas a l'inici de la taula rodona sobre el que va ser vicepresident del Barça durant més de dues dècades. Moderada per la periodista Isabel Bosch, hi participaran l'expresident Josep Lluís Núñez, l'exjugador Lobo Carrasco, l'historiador i exdirectiu del Club, Jaume Sobrequés, i el periodista Enric Bañeres. El debat serà retransmès en directe per Barça TV i Esports 3. Tot plegat, serà només la primera part de l'homenatge a Casaus, ja que el tribut de les penyes arribarà el mes de d'agost, en el marc de la 36a Trobada Mundial de Penyes que se celebrarà a Barcelona durant el trofeu Joan Gamper.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)