ACB

Lliga Endesa

912 km per ser ACB

Alberto Baena és un gadità que va ‘fitxar’ pel comitè, a l’Escola d’Àrbitres de la federació catalana va rebre la millor formació, i deu anys després estarà a l’elit

Sis àrbitres formats a la FCBQ seran al màxim nivell: Martín Bertran, Aliaga, Oyón, Padrós, Perea i Baena

Alberto Baena (Conil de la Frontera, 23/3/1987) va decidir fa ara 10 anys deixar la seva ciutat natal per venir a Barcelona a estudiar INEF. Era un boig del bàsquet, i com que no podia continuar jugant va buscar una forma de seguir vinculat a l’esport de la cistella: arbitrar o xiular. I on va trobar més facilitats va ser en l’arbitratge. Recorda amb nostàlgia una curiositat: “El primer partit que vaig xiular va ser amb Esperanza Mendoza, amb qui ara coincidiré en l’ACB.” Després de dos anys a Càceres, on va iniciar la seva trajectòria com a àrbitre, va obtenir una beca Séneca i va demanar el canvi d’expedient per poder cursar a Catalunya. Baena va entrar al Comitè i Escola d’Àrbitres de la FCBQ. Baena ara ho explica com una anècdota: “Recordo que el primer partit que vaig dirigir va ser de minibàsquet un Santa Coloma-Joventut F que vaig pensar que sabien equivocat perquè no podia ser que hi haguessin tants equips en una mateixa categoria a la Penya, però vaig veure que sí, que no tenia res a veure amb el que havia viscut en el bàsquet extremeny.” L’ara àrbitre ACB explica un record inesborrable: “Aquella pista colomenca, darrere de l’ajuntament, no l’he oblidat mai més, però no hi he tornat.” Mentre anava escalant posicions primer en la copa Catalunya el 2011, després en la Lliga Femenina-2 i lliga EBA el 2015/2016 ja va fer el salt a primer nivell de la FEB. Baena se sent un privilegiat: “A la meva trajectòria en els tres anys de la LEB Or perquè he xiulat finals de copa i lliga de LEB Plata i un dels partits d’ascens de LEB Or a ACB i em sento un escollit perquè hi ha molts àrbitres de gran nivell a la FEB”.

L’examen definitiu ha estat aquest setembre en el Circuit Movistar, on, juntament amb la també catalana Eva Areste, s’han examinat i és el que li ha donat l’empenta definitiva. A l’ACB hi haurà aquest curs 32 àrbitres, 27 dels quals xiularan cada setmana i cinc descansaran. L’arbitratge català, doncs, estarà representat enguany per sis col·legiats sorgits de Federació Catalana: Jordi Aliaga, José Antonio Martín Bertran, Juan de Dios Oyón, Arnau Padrós, Oscar Perea i Alberto Baena. Han perdut la categoria el lleidatà Pere Munar i el barceloní Víctor Mas, que tornen a les competicions FEB. Abans havien deixat de ser a l’ACB Joan Carles Mitjana, Lluis Guirao, Anna Cardús, Santi Fernández o Xavi Amorós.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)