Més bàsquet

MARKO TODOROVIC

Viure la Covid-19 xinesa

Marko Todorovic, ex-Barça i ex-Penya, va marxar de Tianjin perquè les autoritats van tancar la lliga del país asiàtic quan va arribar el coronavirus

El montenegrí ja hi ha tornat, perquè la lliga es reprèn d’aquí a 15 dies, i explica com són a la Xina i com han respectat el confinament

Marko Todorovic (19/4/1992) va decidir a l’estiu deixar la Penya i acceptar l’oferta dels Pioneers Tianjin de la Xina. Una lliga de només cinc mesos i en la qual cobrava com si jugués en un equip top d’Eurolliga. Però el coronavirus va arribar al país asiàtic, el primer lloc on va aparèixer, i allà ho van tenir clar: aturar-ho tot des de Wuhan el 23 de gener. La lliga es va suspendre automàticament i van enviar els estrangers cap a casa: “Cada equip pot tenir dos jugadors no xinesos i la lliga es juga com si fos l’NBA, amb molts partits en una setmana per fer la competició en cinc mesos”, explica el pivot montenegrí. A la Xina van ser tan estrictes amb el confinament –han tingut 3.270 morts, però en proporció és una quantitat baixa tenint en compte que són 1.386 milions d’habitants– que tot i ser l’epicentre del coronavirus ja fa quatre dies que no tenen contagis: “Aquí hi havia poblacions on només deixaven sortir un membre de la família a comprar cada dos o tres dies; és la diferència respecte al que veig que ha passat a Espanya, on no s’ho han pres amb seriositat. Aquí han estat molt restrictius i han trigat dos mesos a superar-ho; a Espanya tot just fa una setmana...”

Todorovic va tornar a la Xina fa nou dies després d’estar a Barcelona i a Montenegro durant l’aturada de la lliga. El pivot viu confinat en un hotel de Tianjin i explica la seva experiència: “Vaig arribar a l’aeroport de Pequín i des que vaig sortir de l’avió no vaig veure ningú. Ho tenien tot molt ben organitzat: van repartir la gent segons les zones on havien d’anar i després d’estar set hores controlant com estàvem ens van posar en furgonetes i vam anar cadascú a la seva destinació. Jo vaig anar a Tianjin, on el meu equip ja fa dies que s’està entrenant, i des de llavors no he sortit de l’habitació.” Todorovic, que hi ha anat sol sense la seva dona, amb qui es va casar a l’estiu, fa una mica de broma tot i la situació que li està tocant viure: “Un empleat del club em porta cada dia menjar i jo cuino. Tinc tant temps lliure que he après a cuinar, i tampoc deixo que ningú em netegi l’habitació, ho faig jo; si no, no passen les hores. No he sortit al carrer encara.” Todorovic, que coneix perfectament com són els xinesos, té clar que allà sí que acabaran una lliga amb poca defensa i molts punts –fins a sis jugadors tenen una mitjana de més de 30 punts per partit–: “En principi tornarà a arrencar d’aquí a 20 dies i la intenció de la lliga és que es juguin tots els partits a porta tancada i en només dues seus; jugarem cada dos o tres dies per poder acabar.” Hi ha molts diners en joc. L’equip de Todorovic –té una mitjana de 22,7 punts, 13,1 rebots i 26,1 de valoració en 35,4 minuts de joc– és penúltim d’una lliga de 20 equips, amb un balanç de 6-24. L’altre no xinès de l’equip de Tianjin era Chasson Randle, ex-Madrid, que va fitxar pels Warriors. Ara li hauran de buscar un altre company de viatge. Un viatge que no oblidarà mai i que podria durar un any més.

La Xina,
una altra dimensió en tots els àmbits.
3.270
morts
per coronavirus hi ha hagut a la Xina, però en una població de 1.386 milions de persones.
5
mesos
dura la lliga de la Xina, on hi ha 20 equips; el de Todorovic, el Tianjin, és penúltim, amb un balanç de 6-24.
22,7
punts,
13,1 rebots i 26,1 de valoració en 35,4 minuts de joc acredita Marko Todorovic amb la samarreta dels Pioneers.
6
jugadors
tenen una mitjana de més de 30 punts: Dominique Jones (37,8), Joseph Young (35,9), Darius Adams (34,9), Tyler Hansbrough (32,3), Jonathan Gibson (31,2) i Jamaal Franklin (30,1).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)