Més bàsquet

Federació Catalana

Posar llum a la foscor

La FCBQ aprova una mesura que evita una sanció en què els menors es perden partits i ho transforma en accions socials cap a l’educació i valors

“Deixar un nen sense jugar a casa no és el millor camí per fer-li prendre consciència”

El món del bàsquet torna a ser un exemple a seguir. La Federació Catalana ha engegat una iniciativa que serà referent en d’altres esports que estan estudiant com aplicar-ho també. L’objectiu és clar: que una sanció esportiva no deixi sense jugar els i les joves i transformar-ho en una acció social que serveixi per prendre consciència del que s’ha fet malament. Però sobretot que el càstig no sigui perdre’s partits. Aquesta mesura anirà enfocada a tots els menors de 16 anys. En el fons, deixar a casa un nen o nena sense jugar no té sentit. La FCBQ, doncs, posa llum a la foscor de les sancions.

Tot arrenca el dia en què Sònia Navarrete, jutgessa del comitè de competició i disciplina esportiva de la FCBQ, va decretar una sanció a un nen de 9 anys que pel que havia fet havia d’estar quatre partits sense jugar. Navarrete, que es va especialitzar en dret de família i, a més, també especialitzada en procediments penals per a menors, va desenvolupar una proposta per evitar sancions així i la FCBQ la va presentar als clubs. Els clubs, en l’última assemblea general, van aprovar la nova mesura educativa per unanimitat. De fet, fa tres setmanes ja es va portar a terme el primer acompanyament d’un menor a la zona del Bages que havia estat sancionat. Amb aquesta iniciativa, la FCBQ implica tots els departaments perquè si hi ha, per exemple, un incident amb un àrbitre és el comitè arbitral qui posarà un tutor per al sancionat que l’auxiliarà. Segons l’edat del menor sancionat, per prendre consciència, hi haurà una acció diferent. Si són petits, es pot demanar fer un dibuix de bones accions. En els més grans hi haurà l’assistència a tallers o sessions de formació sobre valors o la col·laboració amb els voluntaris federatius en esdeveniments o treballs sobre regles de joc, valors o comportaments a les pistes. Per Sónia Navarrete aquesta iniciativa de la FCBQ és un èxit absolut: “Crec que cal fomentar els valors, i deixar un nen o nena sense jugar partits amb els seus companys perquè es quedi a casa no era el millor camí per fer-li prendre consciència del que ha fet malament, crec que la FCBQ amb això serà referent.”

4,5%
de les sancions
són a menors d’edat, cosa que ha de servir per poder aplicar aquestes noves mesures educatives.
6.000
expedients
per temporada de mitjana i, d’aquests, uns 700 són sancions a entrenadors, jugadors o delegats.
2.000
partits
aproximadament hi ha cada cap de setmana gestionats per la Federació Catalana. El bàsquet és el segon esport amb més llicències –amb una gran part per a noies– després del futbol.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)