Lliga femenina

XAVI FERNÁNDEZ

DIRECTOR GENERAL DE L’UNI GIRONA

“Ja són unes campiones”

“L’Eurocopa és molt emocionant i podríem aspirar a grans coses. L’altra opció és que vingui el Iekaterinburg i fer una festa”

“Volem Fontajau ple de dones importants i ser conscients que queda molta feina per fer”

No es té en consideració l’Uni. El Girona fa el seu camí, que és del tot legítim i és un club modèlic, no el critico
[Laia Palau] Farem el màxim per comptar amb ella, es retirarà quan vulgui i perquè vol, té bàsquet per a molt més temps

Istanbul és aquesta tarda el focus d’atenció de l’Spar Girona, perquè si el Fenerbahçe no guanya l’Schio, l’Uni ja no té possibilitats de repetir la seva presència als quarts de final de l’Eurolliga. L’equip, que tornava dijous amb la seva segona major anotació en la Lliga Femenina (100 punts a Leganés) i que ahir començava a apuntar les accions per al 8 de març, tanca la fase de grups amb el Landes dimecres. Repassem el moment del club amb Xavi Fernández.

Quina tornada, la de l’equip dijous després de la finestra...
Estem esperançats, després d’un inici amb tantes lesions i, abans, la confecció de la plantilla. Sempre estem fent invents i, aquest any, han estat les tres americanes per a dues posicions en l’Eurolliga, per fer l’equip més competitiu. L’economia no ens permetia tenir comunitàries. Si a això li sumes jugadores que han tingut lesions, com ara la Frida en el primer partit de la pretemporada, o la Laia Palau, les de llarga durada com ara la d’Araújo i tot el que hem patit per la covid, que ha fet interrompre l’activitat de l’equip dos cops... Estem molt orgullosos de la feina feta per l’staff i les jugadores: s’han sobreposat a totes les dificultats, i el cos tècnic, a més de fer la seva feina de manera excel·lent, ha demostrat ser molt professional. Anar amb vuit a Europa, o no comptar amb les jugadores de la base amb regularitat, qualsevol altre hauria posat el crit al cel.
L’equip ja es dissenya, també, per tenir-lo en plenitud ara que ve el tram decisiu del curs, no?
Per això s’ha de valorar el comportament de l’equip fins ara. S’ha guanyat a Salamanca i a València i, a Europa, en pistes importants i amb el rècord de victòries del club. Després es pot guanyar algun títol, o no, però els objectius estan complerts: aquest equip, staff i jugadores, ha demostrat que ja són unes campiones. Ara hi ha un factor sort que també hi intervé, o què facin els rivals. Però som optimistes i nosaltres en tenim moltes ganes.
Aquesta plantilla surt del projecte de finançament que fan a l’estiu amb les empreses?
El club continua creixent, i les accions d’Empresa Únika, amb la idiosincràsia que té l’Uni, i que jo he vist molt pocs cops, que fa que els mateixos patrocinadors estirin del carro perquè el club es mantingui, ens ha permès sumar quaranta noves empreses, que, juntament amb el centenar que ja teníem, ens dona la planificació i l’anticipació per disposar, ara mateix, de 12 jugadores. És inèdit, i no aquesta temporada, sinó en la història de l’Uni. Ens van fer arribar que Eldebrink, que encara ens pot aportar moltes coses i segur que ho farà, no seguirà. I surt l’oportunitat de Mendy que servirà per aquest any i sobretot per als propers.
Canvia molt anar als quarts de l’Eurolliga contra el Iekaterinburg o als de l’Eurocopa, amb possibilitats reals d’alçar el primer títol europeu per al club?
És una contradicció saber que el més realista seria anar a la repesca de l’Eurocopa sabent que són eliminatòries contra rivals importants, amb un format molt emocionant i on podríem aspirar a grans coses. L’altra opció, que no estaria gens malament, és classificar-se per segon any seguit entre les vuit millors d’Europa i que vingui el Iekaterinburg, que és un dels millors equips del món, i fer una festa aquell dia: fins aquí hem arribat, i veure què passa amb la copa i la lliga. Què penso que ens va millor? Doncs que avui l’Schio guanyés i, entre cometes, ens resolgués el dubte. El que tinc clar és que l’equip anirà a totes siguin quines siguin les conseqüències.
Dimecres podria ser l’últim partit de Laia Palau en l’Eurolliga. Estem preparats? Veient-la jugar, encara, és una bogeria pensar que ho allargui un altre any?
Se li hauria de demanar a ella, però tampoc l’atabaleu massa... Una jugadora del seu carisma, igual que ho va dir amb la selecció quan va creure que era oportú, ho farà en l’àmbit del club. Som conscients que algun dia aquesta història d’amor que tenim s’acabarà i, després, obrirem altres escenaris per veure cap a on vol encarar el seu futur personal i professional i, des del club, farem el màxim per comptar amb ella en qualsevol de les àrees. Ella es retirarà quan vulgui i perquè vol. En els aspectes físic i mental és una privilegiada i els jugadors solen prendre aquesta decisió perquè hi estan obligats. En el seu cas té bàsquet per a molt més temps i la qüestió és quina és la seva motivació.
Tornem al model, què els ha semblat que el Bàsquet Girona presenti aquesta setmana un equip femení de 3x3? Els ha canviat molt la relació, des que Marc Gasol comença a jugar?
L’anunci de l’equip no ens va agafar de sorpresa perquè el mateix Marc ens ho va comunicar en una reunió entre els clubs. Sí que et puc dir que a la junta de l’Uni no s’ha rebut gens bé: en una ciutat on hi ha un equip professional, tot l’any, de bàsquet femení, no hauria estat un disbarat plantejar una fórmula conjunta entre tots dos o veure com es podria col·laborar. No s’ha arribat a fer aquest plantejament i això també ens fa entendre que no es té en consideració l’Uni Girona. El Bàsquet Girona fa el seu camí, que és del tot legítim i és un club modèlic en molts aspectes, no el critico, però per sensibilitat cap a un club d’una ciutat que fa tants anys que hi és... Tampoc passa res. I la cosa no és d’ara, que en Marc hi juga, des de fa un temps, quan hem proposat un seguit de col·laboracions o buscar nexes d’unió i sinergies entre clubs per entendre’ns, sempre hem tingut el silenci per resposta. Si hi sumes aquest moment, no agrada. I tampoc és que l’Uni necessiti el paraigua de ningú, com altres projectes femenins que pengen de clubs de futbol, de l’ACB o de mecenes. El molt o poc que tenim ens ho generem, amb algunes ajudes públiques i moltes de privades. Hem trobat a faltar sintonia en projectes de ciutat.
Entre vostè i jo, l’Uni tampoc es plantejaria fitxaria la selecció espanyola femenina de 3x3.
Si s’hagués plantejat, quan amb prou feines tenim clara la sostenibilitat del projecte, el que sí tenim clar és que aquest equip seria amb la filosofia i el tarannà de l’Uni. T’asseguro que l’equip no seria aquest, veig la sinergia amb jugadores joves de l’Uni que juguin a l’estiu i arribar a acords de contractes...
Sobre clubs propers, com tenen la seva relació amb el GEiEG?
Aquest any la vinculació de llicències entre el primer equip i el segon o el júnior no és la mateixa. Una jugadora de Lliga 2 no pot venir amb el sènior ni al revés, que hauria estat el més normal, com en el cas de la Iho o la Júlia Soler. Hauríem potenciat el Lliga 2 i amb el que costa que des de la base juguin i s’entrenin amb el primer equip, resulta que per qüestions burocràtiques no ho hem pogut fer. El GEiEG no ha incomplert cap acord, fa sis anys que col·laborem i les necessitats de l’Spar Girona, que aspira a estar entre els vuit millors d’Europa, evolucionen. Els clubs es reuniran i buscaran vies de col·laboració que siguin satisfactòries..
Comencen a presentar accions per al 8 de març, que els últims anys coincideix amb la copa.
Per al partit del 6 de març estem preparant algun acte per visibilitzar l’àmbit de la dona, més enllà de l’esport a les comarques gironines. Dones pioneres i professionals de diferents àmbits per reconèixer la feina i els passos que s’han fet. Volem Fontajau ple de dones amb càrrecs importants i ser conscients que queda molta feina per fer. Fem un equipament lila i el subhastem. I destinarem la recaptació de taquilla a alguna associació que lluiti per l’erradicació de la violència de gènere.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)