Eurolliga

I que guanyi el millor

Primer partit dels quarts entre l’Spar Girona i l’Avenida (20.30 h, Esport 3 i TV Girona)de l’Eurolliga, amb l’Uni convençut que pot superar la sèrie

El segon és d’aquí a una setmana a Girona i, si calgués un tercer, seria el dia 19 abans de la copa

L’Spar Girona es lleva el 24 de febrer decebut per no haver superat el Landes en l’últim partit de la fase regular de l’Eurolliga (70-78), que el deixava fora dels quarts, el dia que les tropes russes inicien la invasió d’Ucraïna. I fa una setmana, abans de rebre l’Araski i en espera de conèixer tots els possibles rivals del sorteig de quarts de l’Eurocopa, la FIBA anuncia les conseqüències de l’expulsió dels equips russos de les seves competicions, la més notòria de les quals, en el cas que ens ocupa, és l’emparellament de l’Uni amb el seu més acèrrim rival, l’Avenida. Uns esdeveniments que marquen, i de quina manera –especialment al club castellà, que difonia un vídeo animant l’afició a acudir a la batalla contra el Girona–, la prèvia d’una sèrie al millor de tres i que no té res a veure amb l’antecedent del curs passat, en format bombolla a Salamanca, en la que era la primera presència d’un club català entre els vuit millors equips del continent en l’àmbit femení. “És un rival que coneixem molt bé, el que més ganes tenim de trobar com més lluny millor, però que sempre acaba sent a mig camí”, diu Laura Antoja, mà dreta d’Alfred Julbe i que tancava la seva carrera com a jugadora professional a Salamanca.

Diferents camins

Si el context internacional i les seves conseqüències marquen l’arribada de l’Spar Girona a la cita, l’Avenida es presenta a l’eliminatòria que havia de disputar contra l’Schio en unes circumstàncies que a Salamanca ningú s’imaginava, quan fa un mes abans de la finestra FIBA es permetia la sortida de Shante Evans –l’exalera pivot de l’Uni (2017/18), amb passaport comunitari, va fitxar pel Galatasaray–. L’anunci del fitxatge de Katie Lou Samuelson per les Sparks de Los Angeles a la WNBA anava acompanyat pel de l’agent de l’alera pivot de referència de Roberto Íñiguez al club castellà, que es quedava als EUA per recuperar-se de les molèsties que arrossega a l’esquena. Nogaye Lo estava lesionada i Mariella Fasoula era la següent a caure. I com bé saben a Girona, a l’ase magre tot són mosques i Kahleah Copper, la referent anotadora al perímetre, tot just tornava abans-d’ahir a entrenar-se amb l’equip després del seu viatge llampec als EUA per la mort d’un germà. “És diferent, no anem a lluitar dos partits a Salamanca i tenim la sensació de poder competir de tu a tu perfectament. Elles han tingut baixes importants, hi ha dubtes de quines jugadores hi haurà”, posa en context Antoja, que sobre Magaly Mendy, amb una lesió a l’esquena que li impedia jugar El partit de totes diumenge, indica que ja s’ha entrenat, tot i que el seu estat físic no està clar. “Tothom amb nervis però amb ganes, que és un bon senyal, i s’ha de controlar perquè surtin en forma d’agressivitat i no tinguin por i no a l’inrevés. Volem fer un partit molt seriós els 40 minuts”, explica sobre la plantilla gironina, en plenitud física i cada cop amb més confiança col·lectiva.

La carta J

“Els últims partits els han jugat de manera molt diferent, amb gent més petita i molta mobilitat: deixant una jugadora interior a dins, a vegades juguen juntes però pocs minuts. Ens va a la contra en temes defensius, però ens pot anar a favor en atac”, remarca l’assistent de Julbe sobre la mutació de les blaves en els últims partits de lliga. Un canvi que té transcendència, amb arbitratge FIBA, amb el que pugui fer l’armada espanyola d’Íñiguez –Domínguez, Cazorla, Rodríguez, Vilaró...– en defensa (Gardner va fer 20 punts i 35 de valoració en el seu debut a Salamanca, a veure què pot fer avui). I sobretot pel factor de desequilibri que van plantejar amb Alfred Julbe al novembre en el 69-77: posar Reisingerová defensant Katie Lou i Burke defensant Hof –la neerlandesa es fa molt gran amb la txeca de rival–. “Hi anem a fer el primer pas, que per a mi seria un pas de gegant perquè és el més important per poder venir a Girona amb la il·lusió real de superar l’eliminatòria”, acaba Antoja la prèvia del primer partit de la sèrie, que continua d’aquí a una setmana a Fontajau (20.15 h) i que, si cal, torna a Salamanca el dissabte 19 (18 h) la setmana abans de la copa a València.

L’Uni subhasta les samarretes liles que van dur les jugadores de l’Spar Girona diumenge en El partit de totes. Són amb el dorsal i el nom originals de les jugadores i el preu de sortida de cadascuna de les dotze és de 30 euros. Està oberta fins al 15 de març, s’hi pot accedir des del lloc web del club i es fa per la plataforma eBay. El club destinarà els diners recaptats a l’associació Valentes i Acompanyades, que lluita contra els matrimonis forçats.

Domini local

Les altres eliminatòries de quarts van començar ahir i totes tres van acabar amb victòria local. La més àmplia és la del Fenerbahçe, primer del grup de l’Uni, sobre el TTT Riga; l’altre equip que era repescat (77-56). El rival del vencedor de l’eliminatòria dels equips de la Lliga Femenina serà el Sopron o el BLMA, amb avantatge per al conjunt hongarès (60-42). El millor partit va ser el Praga-Schio (72-70), decidit per María Conde (14 punts seguits sense error des del 59-66).

LA PRÈVIA

Tenim nervis i ganes, que és un bon senyal, però s’ha de controlar perquè surtin en forma d’agressivitat i no tinguin por

8-M

Hi anem a fer el primer pas, seria un pas de gegant per venir a Girona amb la il·lusió de superar l’eliminatòria
Laura Antoja
2021/22
Lliga regular 69 - 77
2020/21
Lliga regular 79 - 61
Quarts Eurolliga anada 66 - 74
Quarts Eurolliga tornada 71 - 69
2019/20
Lliga regular 55 - 68
Final copa 76 - 58
2018/19
Lliga regular 80 - 53
Final ‘play-off’ (1r) 64 - 70
Supercopa 72 - 62
2017/18
Lliga regular 76 - 53
Final ‘play-off’ (1r) 71 - 70
Supercopa 61 - 55
2016/17
Lliga regular 67 - 60
Final ‘play-off’ (1r) 71 - 51
Final ‘play-off’ (3r) 67 - 46
2015/16
Lliga regular 74 - 51
Final ‘play-off’ (1r) 70 - 60
Final ‘play-off’ (3r) 60 - 57
2014/15
Lliga regular 56 - 64
Final ‘play-off’ (1r) 70 - 85
2013/14
Lliga regular 91 - 52
2012/13
Lliga regular 65 - 63
Semifinal ‘play-off’ (1r) 60 - 57
Supercopa 68 - 59
2011/12
Lliga regular 77 - 71
Semifinal ‘play-off’ (1r) 78 - 45
2010/11
Lliga regular 78 - 65
2009/10
Lliga regular 76 - 59 (*) en negreta els triomfs de l’Uni en 28 partits a Salamanca
El tema mental és molt important i per molts motius. No ens hem de deixar endur per les emocions del públic
Roberto Íñiguez
30
euros
és el preu de sortida de les 12 samarretes liles de les jugadores de l’Uni en ‘El partit de totes’.
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)