ACB

La metamorfosi del Girona

Bàsquet. ACB. L’equip d’Aíto supleix amb esperit, defensa i rebot el seu dèficit anotador –és el pitjor de la lliga en atac– i està invicte en el 2023

El Bàsquet Girona és l’equip de l’ACB amb una pitjor mitjana anotadora amb 75 punts per partit, però rendibilitza al màxim la seva intensa feina defensiva, d’ocupació d’espais en la zona i d’intimidació –sisè amb només 79,06 punts rebuts– i s’ha allunyat del foc amb sis victòries (13è, amb 6-10), amb quatre triomfs en els últims cinc partits –ratxa només superada pel Baskonia: 5-0–, des que es va estavellar a València l’onze de desembre i tenia un preocupant 2-9 en zona de descens. L’exhibició de dissabte contra el Bilbao (6-10) aferma una metamorfosi que li atorga confiança després d’una etapa d’adaptació a la categoria complicada en què el club mai no ha perdut el nord. La inspiració i la veterania en la direcció de Quino Colom, el pes de Marc Gasol, el valor a la pintura de Dusan Miletic, que dissabte amb 18 va sumar el seu top de valoració i que acredita 14,6 en els tres últims triomfs –9,6 punts i 6 rebots–, la versatilitat de Kameron Taylor, l’aportació de Pol Figueras –6 assistències sense pèrdues contra el Bilbao–, els bons números de Fjellerup en els últims partits o la irrupció de Roko Prkacin, que segons Aíto segurament va fer “el millor partit de la seva vida”, són alguns dels factors de l’assentament d’un grup que ha sobreviscut a les absències intermitents dels experimentats Pato Garino, que dissabte va reaparèixer, i Pierre Oriola. El public va disfrutar en l’exhibició contra el Bilbao. “Hem fet el nostre millor partit en defensa i també en atac”, remarcava el tècnic. Amb l’entrada en escena de l’últim fitxatge, Jeremiah Hill, el Girona, a més, augmenta la rotació i reforça, gràcies al major repartiment de minuts, la seva faceta física, un aspecte que el tècnic visitant, Jaume Ponsarnau, va elogiar. No en va, el Girona és el setè equip mes rebotejador de la lliga, classificació que encapçala el Real Madrid amb les torres bessones Tavares i Poirier. L’equip d’Aíto, però, tanca molt bé el seu rebot i és el segon millor en els defensius (26,8) darrere els blancs. En els ofensius, en canvi, és el quinzè. També és el segon equip que recupera més pilotes (10,81) darrere de l’Unicaja (12), el tercer que més pèrdues provoca als rivals (15,2) i el quart en taps (3), un aspecte que lidera el Saragossa (4,56). Gasol és el segon jugador més valorat amb 19,5, el quart en rebots (6,5) i el primer en defensius (5,6) i és quart en taps (1,3) davant de Miletic, cinquè amb 1,2.

En el pla global, el Girona ha guanyat sempre que ha superat la barrera dels 80 punts tret del debut a casa contra el Madrid en un partit il·lusionant. En els últims partits a Fontajau ha disminuït progressivament la xifra de punts rebuts: el Saragossa, 69; la Penya, 66, i el Bilbao, 59.

LES XIFRES

79,06
punts
per partit rep el Girona de mitjana, el sisè millor equip, i n’anota 75, el divuitè i últim registre