Més bàsquet

AGUSTÍ JULBE

TÈCNIC DE L’AL-AHLY DEL CAIRE (EGIPTE)

“Els africans troben camins per anar a Europa o als EUA”

Agustí Julbe ha estat campió del continent africà (BAL) en dos dels últims tres anys amb dos equips diferents i jugarà la Intercontinental

Repassa l’actualitat de Grimau i Pascual

Sempre que hi havia banquetes vacants d’Eurolliga sortia el nom de Pascual, és top 3 i segur que el veurem aviat de nou

Agustí Julbe (Badalona, 3/5/1972), després de guanyar-ho tot al Barça al costat de Xavi Pascual, va decidir emprendre en solitari la carrera d’entrenador. Va ser ajudant al Baskonia, a l’Efes i al Gran Canària, i li va arribar l’oportunitat de ser primer al Prat i després al Fuenlabrada (ACB), on no es va apostar realment per ell. El repte li va arribar d’Egipte, primer al Zamalek i després a l’Al-Ahly, que serien el Barça i el Madrid del país africà. Amb tots dos ha triomfat i ha guanyat la BAL, que seria l’Eurolliga africana. Ara jugarà la Intercontinental. Premi a la constància d’un boig del bàsquet que busca entrenar sense barreres geogràfiques.

Primer de tot, com va la vida per Egipte i el bàsquet d’allà?
Hi ha una barreja de tot. Primer l’adaptació personal i professional d’entendre el tarannà que tenen tant jugadors i staff com propietaris. És molt diferent.
El bàsquet no s’acaba a Europa.
Em va arribar la proposta un novembre, quan veia que no em podia reubicar a cap banqueta del bàsquet estatal perquè no hi havia places ni de primer ni d’ajudant. Ho vaig agafar perquè el Zamalek jugava la BAL i era un al·licient perquè era una competició continental amb l’NBA al darrere. No tenia expectatives altes però sí que hi anava amb molta predisposició per al que em trobés, sabent que el nivell a Egipte és el d’una LEB Or o una LEB Plata alta. No he renunciat als meus principis però vaig adaptar-me.
El que és clar és que allò que toca ho fa d’or: dos títols amb dos equips diferents?
La BAL està creixent, l’he guanyat dos cops però només s’han disputat tres edicions, estic molt content de la trajectòria no només pels títols sinó perquè els jugadors han entès que amb una metodologia de treball hi ha premi.
El fet que a la lliga d’Egipte només es permeti un estranger ha fet que apostin pel treball també del planter i amb un badaloní?
Sí. Després de la primera temporada em van demanar millorar l’estructura del bàsquet de base perquè la federació regula els fitxatges i vam decidir apostar per reforçar el planter. Tinc una relació personal amb Dani Mañé, que és un gran professional que havia estat al planter del Sant Josep i del Barça, i era ideal per fer aquesta tasca. Els fruits es veuran a mitjà termini, però de moment, en categories inferiors, ja ho hem guanyat tot.
Que l’NBA estigui al darrere de la BAL dona credibilitat a tot.
L’NBA té molt al cap el continent africà en molts àmbits: programes d’alt nivell i d’activitats enfocades a gent amb dificultats o menys desenvolupada i també el bàsquet femení... Està donant suport a la competició; evidentment encara és lluny de les competicions top, però és referent a l’Àfrica.
Amb quines dificultats es troben per continuar creixent?
Molts africans ja troben camins per anar als Estats Units o a Europa. El potencial emigra massa jove, amb 14 anys, i fa més difícil fer la base sòlida. Ara n’hi ha molts que van a College, on poden assolir estudis. La sensació és que països com Moçambic, el Congo o Burundi intenten potenciar les seves estructures per ser competitius, però en altres costarà molt.
Tot i triomfar a Egipte, té el cap en els moviments a Europa?
Ara ja no. Fa temps que intento que la meva carrera vagi fent passes endavant de forma sòlida sense enlluernar-me per coses que podrien passar que em despisten d’estar enfocat en la meva feina. Sí que penso en la possibilitat de tornar, però ara tinc reptes com la Intercontinental i, segons on d’Europa, no ho tindria.
Egipte serà al mundial al grup de Montenegro, Mèxic i Lituània.
No hi eren des de 2014. Tindran un problema de competir perquè la majoria de jugadors només competeixen a la lliga local. I aquest nivell de competitivitat i jugar a una velocitat i un joc físic més alt els mancarà. Però competiran segur.
Va estar a l’última època gloriosa del Barça a la banqueta i a la pista hi havia Grimau. Què en pensa, de l’aposta que ha fet el club blaugrana pel tècnic?
Sorprès per la rapidesa com es va fer. No pel nom i el perfil que s’ha escollit; va ser just acabar la lliga, semblava que Saras es quedava i de cop anuncien Roger. En un club com el Barça és clau haver viscut el club des de dins sigui com a jugador, directiu..., perquè hi ha moltes coses per controlar. No conec com a tècnic el Roger però ha tingut grans entrenadors i tindrà bagatge tècnic i tàctic i ho farà bé. L’altra cosa és que l’afició se’l cregui i li doni suport a ell i al seu staff. La de Marco és una situació semblant a la del Roger perquè té bagatge d’entrenador ajudant i segur que aportarà coses. Estic molt content per ell.
I com està Xavi Pascual per Sant Petersburg?
Mantenim la relació, el fet de no ser a Eurolliga els posa fora del focus però a qualsevol equip d’Eurolliga que tenia vacant la banqueta el seu nom sortia perquè és un referent, top 3 segur. Per una banda, està entrenant a un nivell alt, encara que només sigui la BTV, i sempre té la porta oberta a tornar a l’Eurolliga, que serà aviat.
Finalment, deixi’m que sigui nostàlgic perquè estem fent l’entrevista en un lloc històric com és el Sant Josep de Badalona, on ha passat moltes hores i que ara està tancat. Què en pensa?
Cada dia em costa més de tenir la percepció del que passa al Sant Josep i de com està la situació. El que és clar és que és molt difícil fer un club sòlid amb totes les dificultats que té. Valoro molt la tasca de la gent que està al darrere lluitant i esperem que es trobi una solució perquè cada dia que passa sense pavelló i sense seu fa que es perdin jugadors i que cada vegada sigui més difícil tenir sentiment de club.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)