NBA

Dorsal per a la posteritat

Els Grizzlies retiren amb tots els honors el 33 del pivot de Sant Boi Marc Gasol, actor fonamental en l’enlairament de la franquícia durant onze anys (2008-2019) amb el ‘Grit and Grind’ per bandera en la plenitud de la seva carrera

La petjada del 33 de Marc Gasol en onze temporades als Memphis Grizzlies (2008-2019) ja és eterna. Aquell adolescent que va irrompre desubicat en una ciutat estranya seguint l’estela familiar del seu germà Pau, es va acabar convertint en una estrella de Memphis, de la franquícia i de l’NBA, que li rendeix tribut i el situa en l’altar de les llegendes. En un acte emotiu després del partit de lliga regular contra els Sixers –derrota per 116-93, amb tretze lesionats dels locals–, els Memphis Grizzlies van homenatjar el jugador català i van subratllar la seva incidència retirant la seva samarreta, un honor que només tenen els grans de la lliga. La samarreta del 33 del català ja penja per sempre més al FedEx Forum i és tot just la segona que ha retirat la franquícia fins a l’actualitat. Una demostració del seu ascendent en la història recent de la formació. La primera va ser la del 50 de Zach Randolph (Z-Bo), que va jugar a l’equip entre el 2009 i el 2017 i que apareix sovint en l’imaginari del club quan es parla de no regalar res al contrari. També es retirarà el dorsal 9 de Tony Allen (2010-2018), que en va demanar l’ajornament. I s’hi afegirà l’11 de Mike Conley. Tots tres contemporanis de Gasol i que van instituir, al costat d’altres companys de generació, el Grit and Grind, un estil basat en una defensa que asfixiava els rivals i en un atac que donava una gran importància al joc a la pintura, desmarcant-se de la tendència generalitzada en la lliga.

De fet, tots quatre van sortir a la pista en la primera part de l’acte al so de la música de DJ Paul. Una reivindicació de la franquícia al caràcter grupal d’aquell equip que va trencar esquemes. No hi van faltar les batalletes promogudes pel moderador i tots van parlar de respecte. En el pla competitiu, Gasol va recalcar “el valor del primer triomf sobre San Antonio en el play-off”. L’acte, en què també va parlar el seu germà Pau, que va començar la seva carrera a l’NBA als Grizzlies, va tenir tots els ingredients d’un gran homenatge al mes pur estil ianqui. Vídeos commemoratius amb companys de la high school, highlights amb les millors jugades de Gasol, que van incloure accions al Barça i l’Akasvayu Girona, i una repassada a la vida familiar i la vessant social i humana de Marc. Tot seguit, Gasol va fer un discurs emotiu que va finalitzar amb la fase de guerra “Grit and Grind”. Per fi, una samarreta immensa amb el 33, el nom de Gasol i el període que va jugar en la franquícia, es va enlairar al cel. Una imatge que esdevé icònica per al bàsquet català.

Amb Marc Gasol, els Grizzlies van celebrar set classificacions consecutives per jugar el play-off, en el qual van obtenir el 2011 la seva primera victòria. El 2013 van jugar la final de la conferència Oest. Aquell curs, Marc va ser escollit millor jugador defensiu de la lliga, guardó que, per primer cop, va recaure en un europeu.

El català va ser escollit en el draft pels Lakers el 2007 amb el número 48, una posició que no augurava un futur tan esplendorós. No hi va arribar a debutar i va ser moneda de canvi amb els Memphis Grizzlies del seu germà Pau. L’escepticisme sobre la seva figura envoltava els seus primers passos del mitjà dels Gasol i res no feia intuir d’entrada que acabaria convertint-se en un jugador de referència. Pivot dominant per altura i pes, intel·ligent, amb bona mà per als triples, també ha estat un generador, amb visió i pulcritud en les passades.

Marc Gasol, a més, s’uneix simbòlicament al seu germà Pau, que fa un any aproximadament va veure amb emoció, i el valor sentimental afegit de la mort del seu amic Kobe Bryant, com el seu número 16 penja als altars dels Lakers. Tots dos han tingut vides paral·leles però amb una accentuada personalitat pròpia en la millor lliga del món. El salt inicial en l’All-Star, un anell –Pau, dos– i ara un homenatge grandiloqüent remarquen el seu valor dual. El gran mèrit de Marc, però, va ser saber desmarcar-se de l’ombra allargada del seu germà.

L’eclosió de Marc Gasol a l’Akasvayu Girona va ser la seva rampa de sortida per accedir a l’NBA. En onze temporades amb els Grizzlies, Gasol va acreditar números de figura i va posar la cirereta del pastís amb un 2019 de somni a Toronto, on va guanyar l’anell amb els Raptors participant activament en l’equip titular exercint de center dominador, el requisit que els experts sempre han atribuït a un campió de l’NBA.

LES XIFRES

25.917
minuts
va disputar Marc Gasol defensant la samarreta dels Grizzlies (2008-2019): és el líder de tots els temps al club
769
partits
va jugar amb l’equip de Memphis –el 2n de sempre– amb el rècord en titularitats: 762
11.684
punts
, segon en la franquícia, amb 4.341 tirs de camp anotats (1r) i 2.701 tirs lliures (1r)
5.952
rebots
rècord al club de Tennessee, amb 4.624 de defensius. És líder en taps (1.135) i segon en assistències (2.639)
3
cops All-Stars
, els anys 2012, 2015 i 2017. El 2015 va formar part del millor cinc: Marc, LeBron, Curry, Davis i Harden. Aviat és dit.
Marc ha deixat una empremta profunda i sento un enorme orgull. Quan jugava contra ell sabia que seria una nit dura
Pau Gasol
Disculpes als meus companys per haver estat un corcó, però la ciutat m’importava molt. Gràcies per aguantar-me
Marc Gasol
Aquesta setmana, amb la família, he disfrutat molt aquí. L’amor i l’afecte que hem rebut es quedarà per sempre en nosaltres
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)