Espanyol

Funambulista blanc-i-blau

Espanyol. El filferro de la permanència és cada vegada més prim. Abelardo, després de set jornades, no ha aconseguit retallar distàncies amb la zona de salvació, que es manté a 5 punts

L’Espanyol camina pel filferro del descens com un funambulista. El risc de caure al precipici de segona divisió és ara més real que fa un mes. El motiu? La cadència que porten els blanc-i-blaus. L’embranzida engegada per Abelardo sembla que ha anat perdent pistonada. La golejada a l’Europa League, combinada amb la dolorosa derrota contra el Valladolid, ha inflamat els nervis de la parròquia blanc-i-blava. Hi ha molt de nerviosisme. És normal. El risc d’acabar a segona és més real que mai. La sensació és que caldrà un miracle per assolir la permanència. Abelardo va agafar l’equip per Nadal a cinc punts del descens i set partits després veu com la distància amb la zona de salvació es manté intacta. Pel camí s’han dilapidat set jornades per retallar una distància que es manté inalterable i que consumeix els ànims i les esperances col·lectives.

El tècnic asturià ha signat els millors números d’un entrenador de l’Espanyol aquesta temporada. De 21 punts possibles n’ha sumat 9. Un terç dels punts en joc. Uns números per estar en la zona tranquil·la de la taula. El problema és la motxilla que li han deixat els seus antecessors. Un equip no baixa a segona en un tancar i obrir d’ulls. És un llarg procés de combustió lenta. L’Espanyol s’ha anat consumint amb la dolçor que provoca el monòxid de carboni. No prens consciència del trist final fins que quedes estabornit i sense oxigen.

La plantilla blanc-i-blava s’acosta a aquest estat catatònic. Ara es troba en un punt de semiconsciència. Està estabornida i té un mínim marge de maniobra. Està moribunda i necessita donar un cop damunt la taula. Tot el que s’ha fet fins ara ha servit de molt poc per sortir del descens. És evident que seria una carrera de llarga distància i, si l’Espanyol s’acaba salvant, serà en l’últim sospir. “Hem de tenir un parell de collons”, explicava Abelardo després del partit de Valladolid. La testosterona sempre és l’última bala que hi ha en el receptari futbolístic. També les crides contra l’estament arbitral és una altra proclama a la desesperada. Ha estat matxucat l’Espanyol pels àrbitres? Sí. Però a Valladolid no va ser una acció definitiva. Hi ha molts nervis i observar com l’equip és a la cua de la classificació eleva les evidències d’una mala planificació sistèmica a l’estiu. Ara això no toca. El més important és buscar certeses per allargar les possibilitats de salvació i trencar la lògica de les matemàtiques. Unes estadístiques que assenyalen que des que existeix la lliga de tres punts només dos equips s’han salvat amb 19 punts o menys en la 25a jornada. Ho van fer el Saragossa (2011/12) i el Granada (2014/15). Missió de resiliència davant un destí que fa mala pinta.

ANTECEDENTS

Només el Granada i el Saragossa s’han salvat arribant a la jornada 25 amb 19 punts o menys

Els últims expulsats són tres capitans

L’Espanyol té un problema de lideratge. En el moment de més nervis cal un referent que marqui la pauta, que aixequi la veu i guiï la resta del grup. L’Espanyol, des de fa mesos, està en un moment força delicat. El marge per a la salvació es torna més escàs amb el pas de les jornades. Tot i això, hi ha un detall que no pot passar desapercebut. Abelardo ha tingut tres jugadors expulsats des que és entrenador blanc-i-blau. Tots tres són futbolistes amb un pes específic dins de l’equip i capitans. Javi López va ser expulsat contra el Vila-real. Per sort, l’Espanyol va aconseguir, amb molta agonia, una victòria. La història es va repetir al Pizjuán i aquesta vegada l’expulsat va ser Víctor Sánchez. Una inferioritat numèrica que va contribuir a la remuntada i empat final del Sevilla. La darrera expulsió va ser a Valladolid, on David López va obligar el seu equip a jugar des del minut 24 amb un de menys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)